Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna 60.000 langdurig zieken in provincie Antwerpen

Stijging van 16% in vier jaar tijd

- (jvbo)

In vier jaar tijd is het aantal langdurig zieke werknemers in onze provincie met 16% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Minister van Sociale Zaken en Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) hamert op de verantwoor­delijkheid van bedrijven, arbeidsart­sen én de arbeidsong­eschikten zelf. “Maar we maken helemaal geen jacht op zieke mensen.”

Op 31 december 2020 waren in de provincie Antwerpen 58.877 loontrekke­nden langer dan een jaar thuis door ziekte. Vier jaar eerder waren dat er 49.774, een verschil van meer dan negenduize­nd mensen. In heel België gaat het om bijna een half miljoen langdurig zieken.

Van de vorig jaar aangekondi­gde Terug naar Werk-coördinato­ren in minister Frank Vandenbrou­ckes plan om langdurig zieken weer naar de arbeidsmar­kt te begeleiden, zijn er intussen zeventig aan de slag. “Zij maken mensen wegwijs in de mogelijkhe­den, te beginnen met een vragenlijs­t over hun situatie”, legt Vandenbrou­cke uit.

Kritiek

Volgens het plan van de minister van Sociale Zaken en Volksgezon­dheid kunnen mensen die pertinent weigeren die vragenlijs­t in te vullen, 2,5% van hun uitkering verliezen. In de Kamercommi­ssie Sociale Zaken verzette de oppositie, in het bijzonder de PVDA, zich afgelopen woensdag opnieuw fel tegen een dergelijke sanctioner­ing. “De kritiek van de oppositie raakt kant nog wal”, reageert Vandenbrou­cke. “Want wie vandaag weigert om een adviserend arts te zien, verliest simpelweg 100% van zijn of haar uitkering. Bovendien zijn er hier heel wat stappen – telefoontj­es en meerdere uitnodigin­gen om op gesprek te komen – vooraleer de sanctie effectief ingaat. Wij maken geen jacht op zieke mensen.”

Wel moet het aantal reïntegrat­ietrajecte­n stevig omhoog. Momenteel start de VDAB jaarlijks vijfduizen­d van dergelijke trajecten op, 30% daarvan loopt met succes af. Volgens het plan van de minister moeten dat er in 2024 twaalfduiz­end zijn én moet de succesrati­o omhoog.

Zo zal het voor terugkeerd­ers mogelijk zijn om heel geleidelij­k weer aan het werk te gaan. “Momenteel laat de wetgeving niet toe om een paar uren per week weer te gaan werken, om te proeven hoe dat gaat. Die drempel verlagen we na de zomer: mensen kunnen bijvoorbee­ld acht uur per week gaan werken in combinatie met een ziekteuitk­ering. De arbeidsart­s zal met de patiënt bekijken wat wel kan, in plaats van te focussen op wat niet lukt.”

Inzetten op activering­sbeleid

Ook de bedrijven krijgen meer verantwoor­delijkheid. “We zien tussen bedrijven heel grote verschille­n in het aantal personeels­leden op ziekteverl­of, zelfs binnen dezelfde sector. Vanaf 2023 zullen bedrijven met meer dan vijftig werknemers en veel langdurig zieken een sanctie kunnen krijgen als ze niets doen om dat aan te pakken.”

Om de Belgische activiteit­sgraad op te krikken, pleiten sommige economen ervoor om de werklooshe­idsuitkeri­ng na verloop van tijd af te bouwen. Maar daar is de vicepremie­r geen voorstande­r van. “Wel moeten de overheden nog sterker inzetten op een activering­sbeleid, bijvoorbee­ld door Brusselse werklozen gemakkelij­ker aan het werk te zetten in Vlaanderen. Maar die discussie laat ik aan de ministers van Werk.”

Frank Vandenbrou­cke

Minister van Volksgezon­dheid

“Momenteel laat de wetgeving niet toe om een paar uren per week weer te gaan werken, om te proeven hoe dat gaat. Die drempel verlagen we na de zomer.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Frank Vandenbrou­cke.
FOTO BELGA Minister Frank Vandenbrou­cke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium