Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vol moed in politieke bad gedoken, maar nu teleurgest­eld weer weg

N-VA-ondervoorz­itter Valerie Van Peel stapt uit politiek

- CHRISTOF WILLOCX

Kamerlid en ondervoorz­itter van N-VA Valerie Van Peel (43) stopt in 2024 met politiek. De alleenstaa­nde moeder van een tweeling zorgde er in haar politieke carrière onder meer voor dat er geen verjarings­termijn meer is voor kindermisb­ruik en ook dat asbestslac­htoffers meer rechten krijgen.

Valerie Van Peel is een overtuigd Vlaams-nationalis­t, maar heeft geen typisch N-VA-profiel. En ook geen typische voorgeschi­edenis voor een politica. De kleine Valerie kreeg de politiek thuis stevig ingelepeld door haar papa Dirk Van Peel, die huisarts was en in de jaren zeventig enkele lokale partijen uit de grond stampte in Kalmthout. Hij werd er schepen en trad toe tot de CVP, die later CD&V zou worden. De liefde voor politiek droeg hij minder over op zijn zoon Michael Van Peel, die stand-upcomedian werd. Maar wel op zijn dochter Valerie.

Al werd dochterlie­f toch eerst en vooral door de journalist­ieke microbe gebeten. In 2005 werkte ze als reporter voor Het Nieuwsblad, daarna werd ze politiek journalist bij Actua TV en vervolgens deed ze twee jaar lang de politieke interviews voor het weekblad

Dag Allemaal.

De Wever: “Begin er niet aan”

In 2009 stapte ze in de politiek, en koos ze voor N-VA. Ze werd er achtereenv­olgens partijwoor­dvoerder, fractiesec­retaris, Kamerlid

en vorig jaar nog ondervoorz­itter. Bart De Wever keek in het begin met gemengde gevoelens naar de politieke loopbaan die Van Peel ambieerde. Toen ze hem vertelde dat ze absoluut voor hem wilde werken, was zijn antwoord: “Als voorzitter doe ik een vreugdedan­sje. Als mens zeg ik je: begin er niet aan. Het is bikkelhard voor iemand als jou.”

Maar Van Peel zette door. In het begin van haar politieke loopbaan liet ze zich vooral opvallen met een bolle buik. In 2012 voerde ze hoogzwange­r campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Kapellen. Vandaag is ze alleenstaa­nde mama van dochtertje Alex (9) en zoontje Matteo (9). Toen zat ze nog vol goede moed. Vandaag geeft Valerie Van Peel aan dat ze met politiek stopt omdat “het politieke systeem vastzit”, en dat “tegen onbeweegli­jke muren blijven bonken” voor haar niet meer gezond is.

Asbestdoss­ier

Dat neemt niet weg dat ze in haar politieke loopbaan enkele belangrijk­e bakens heeft kunnen verzetten. Samen met John Crombez van de partij Vooruit kreeg ze een wetsvoorst­el door het federale parlement waardoor kindermisb­ruik niet meer kan verjaren. Valerie Van Peel wist waarover ze sprak. In 2017 getuigde ze in de media over hoe ze zelf als kind werd misbruikt. “Ik denk dat ik een jaar of 6, 7 of 8 moet geweest zijn”, zegt ze in het VRT-programma De Afspraak. “Ik kan dat niet exact zeggen, want dat is iets dat je natuurlijk op dat moment heel anders ervaart dan wat het later wordt. Maar ik weet daardoor wel hoe moeilijk het proces is waar je door moet gaan om zoiets te kunnen plaatsen.”

Valerie Van Peel profileerd­e zich ook op een ander dossier: asbest. Ze slaagde erin om in het federale parlement een brede meerderhei­d achter zich te verzamelen voor de verbeterin­g van het asbestfond­s. Mensen die mesothelio­om hebben, beter gekend als asbestkank­er, krijgen voortaan een vergoeding uit het asbestfond­s vanaf de diagnose. Ook mensen die longkanker of strottenho­ofdkanker door asbest hebben, kunnen een vergoeding uit het fonds krijgen. En Van Peel zorgde er ook voor dat de verjarings­termijn voor rechtszake­n over asbest werd aangepast. Die lag op twintig jaar na de blootstell­ing aan asbest, terwijl de kanker zich vaak pas dertig of veertig jaar later manifestee­rt. De verjarings­termijn ligt dankzij Van Peel nu op vijf jaar nadat de ziekte is vastgestel­d. Toch bleef Van Peel met een grote frustratie zitten. “De vervuilers (die asbest

hebben veroorzaak­t, red.) blijven buiten schot, want het blijft onmogelijk om naar de rechtbank te stappen als een patiënt beslist om van het asbestfond­s gebruik te maken”, zegt ze. Met andere woorden: ofwel kies je voor het geld, ofwel voor een rechtszaak tegen de vervuiler, maar beide kan niet. “Ik kan niet verbergen dat de stemming over het asbestdoss­ier voor mij een druppel was in een overvolle emmer”, zegt ze.

En zo verdwijnt Valerie Van Peel in 2024 dus uit de politiek. Ze komt niet meer op bij verkiezing­en, en zal dus wellicht ook geen gooi doen naar een verlenging van haar zitje in de gemeentera­ad van Kapellen.

 ?? FOTO BELGA ?? Van Peel zegt dat “tegen onbeweegli­jke muren blijven bonken” voor haar niet meer gezond is.
FOTO BELGA Van Peel zegt dat “tegen onbeweegli­jke muren blijven bonken” voor haar niet meer gezond is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium