Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger groeide afkeer van politiek bij burgers, nu ook bij politici”

Politicolo­gen Dave Sinardet en Carl Devos over exit Valerie Van Peel

-

Het vertrek van Valerie Van Peel is een slechte zaak voor N-VA én zegt iets over de negatieve sfeer die momenteel in de politiek heerst. Daar zijn politicolo­gen Dave Sinardet (Universite­it Antwerpen) en Carl Devos (Universite­it Gent) het over eens.

“Ik hoor van veel politici dat ze het moe zijn”, zegt Carl Devos. “Om te beginnen, volgt de ene crisis de andere op. Vroeger ging het de hele tijd over corona, daarna was het Oekraïne. Daardoor leeft bij politici het gevoel dat er weinig plaats overblijft voor andere onderwerpe­n. Bovendien staan partijen ook steeds meer tegenover elkaar, dan dat ze met elkaar samenwerke­n. De oppositie moet bijna automatisc­h zeggen dat een voorstel van de meerderhei­dspartijen slecht is, zodat ze zich kan profileren. Over partijgren­zen heen samenwerke­n, wordt zo heel moeilijk.”

Onmacht

Dave Sinardet is het daar roerend mee eens. “Vroeger groeide de afkeer tegenover de politiek bij de bevolking, nu groeit die afkeer ook bij de politici zelf”, zegt Sinardet. “Er is een zekere onmacht bij parlements­leden. En zeker van partijen die in de regering zitten, omdat de politiek niet door het parlement, maar door de politieke partijen wordt gedomineer­d. Als een Kamerlid een voorstel wil doen dat moeilijk ligt bij de andere meerderhei­dspartijen, wordt dat op de lange baan geschoven. In het Vlaams Parlement is er zelfs een akkoord dat parlements­leden van de meerderhei­d geen voorstel indienen, zonder dat andere meerderhei­dspartijen daar hun goedkeurin­g over geven”, zegt

Sinardet. “Dat zou de regering krachtdadi­ger moeten maken. Maar als die niet krachtdadi­g is, omdat de ene partij de andere tegenwerkt, beginnen die parlements­leden zich natuurlijk af te vragen waarom ze hun macht eigenlijk moeten opgeven.”

De exit van Valerie Van Peel is ook slecht nieuws voor N-VA zelf. “Dit is natuurlijk geen goede zet in het licht van de poging van N-VA om zichzelf iets meer in het centrum te positioner­en”, zegt Sinardet.

Leemte op zachtere dossiers

“N-VA wil zich minder richten op het afsnoepen van kiezers van Vlaams Belang, maar wil meer kiezers van centrumpar­tijen zoals Open Vld en CD&V overtuigen. Dat de partij met Valerie Van Peel en Lorin Parys, die naar het voetbal is overgestap­t, in nog geen drie maanden tijd eigenlijk twee ondervoorz­itters verliest, doet vermoeden dat niet alles in die partij loopt zoals het moet.”

Dat vindt ook Carl Devos. “De andere N-VA-toppers profileren zich doorgaans vooral op de staatsherv­orming en sociaal-economisch­e zaken”, zegt Devos. “Op de zachtere dossiers ontstaat nu een leemte die moet worden opgevuld. Het vertrek van Van Peel is alleszins heel vervelend voor haar partij.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Dave Sinardet.
FOTO GUY PUTTEMANS Dave Sinardet.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Carl Devos.
FOTO KRIS VAN EXEL Carl Devos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium