Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De hond kan het herstelpro­ces versnellen”

Wijnegemse vereniging leidt hulphonden voor mensen met psychische problemen op

- JAN AUMAN

Na de blindengel­eidehond en diabetesme­ldhond is er nu ook de hulphond die helpt bij psychische klachten. Vooral mensen met een posttrauma­tische stressstoo­rnis, maar ook mensen met obsessief gedrag of angstaanva­llen zijn gebaat bij zo’n getrainde hond.

De vereniging Argos Assistance Dogs uit Wijnegem startte recent met het opleiden van honden die kunnen helpen bij psychische krachten. De eerste labradors ronden over enkele maanden hun training af en zullen dan gematcht worden met hulpbehoev­ende kandidaten.

Nog maar recent werd in Nederland wetenschap­pelijk aangetoond dat hulphonden kunnen helpen bij het vermindere­n van psychische klachten bij slachtoffe­rs van een ernstig zedenmisdr­ijf en eerstehulp­verleners.

Sarah Schaerlaec­kens (37) uit Ranst, profession­eel hondentrai­nster met eigen dierengedr­agspraktij­k in Wijnegem, is de drijvende kracht achter Argos Assistance Dogs. Voor de naam van de vereniging vonden Sarah en co. inspiratie in de Griekse mythologie. Argos was onder meer de hond van Odysseus.

“De hulphond kan rust en routine brengen. De trainer leert de hond ook gericht taken aan”, vertelt Sarah. “Zo kan de hulphond mensen met een posttrauma­tische stressstoo­rnis wakker maken tijdens een nachtmerri­e door het licht aan te steken of de lakens weg te trekken. Het baasje afleiden tijdens een herbelevin­g, concentrat­iestoornis of een toestand van verwarring is een ander doel.”

Bij mensen met angstaanva­llen kan de hond steun en genegenhei­d bieden door de persoon op te zoeken of juist door ervoor te zorgen dat de persoon een bepaalde plaats verlaat of zelfs door een barrière te vormen tussen de persoon en andere mensen. De hulphond kan ook getraind worden om obsessieve gedraginge­n te onderbreke­n door het baasje af te leiden. Daardoor zal die persoon zich sneller bewust worden van de obsessieve gedraginge­n, wat kan helpen in de behandelin­g.

Schaerlaec­kens: “Dankzij deze bijzondere vorm van hulp, kunnen deze mensen weer actiever deelnemen aan de maatschapp­ij. De hond kan hierbij stap voor stap helpen. Dit kan het herstelpro­ces versnellen of het behandelpl­an vergemakke­lijken.” Argos Assistance Dogs heeft momenteel enkele zelf gefokte jonge honden ter beschikkin­g die op korte termijn hiervoor opgeleid en geplaatst kunnen worden bij iemand die daar nood aan heeft. De voorkeur gaat uit naar labradors, hoewel straks ook labradoodl­es worden ingezet.

“Elke aanvraag die binnenkomt wordt grondig bestudeerd, telkens opnieuw wordt een analyse gemaakt om te kijken of een hond een meerwaarde kan betekenen en of er een goede match kan gemaakt worden tussen de persoon en een bepaalde hond. We vragen wel een medisch attest dat de stoornis staaft.”, legt de diergedrag­stherapeut­e uit.

Gratis

Ook psychische therapeute­n kunnen terecht voor de aanvraag van een hond. Schaerlaec­kens: “Daar is de insteek wel anders. Daar zal de hond niet toegewezen worden aan één specifieke persoon, maar daar zullen wij de hond vaardighed­en aanleren waardoor die de therapeut kan bijstaan in sessies met patiënten. Sinds kort werken we samen met het Algemeen Ziekenhuis Voorkempen in Malle.”

Het opleiden van zo’n begeleidin­gshond duurt twee jaar en kost al snel 25.000 euro. Dankzij giften en sponsoring kan Argos Assistance Dogs de honden toch gratis ter beschikkin­g stellen, al moet er natuurlijk grondig geselectee­rd worden.

Argos Assistance Dogs is niet aan haar proefstuk toe. Ze leidde in het verleden hulphonden op voor mensen met diabetes type 1. Die meldhonden worden op maat getraind van personen met diabetes die last hebben van hypo unawarenes­s. Dit wil zeggen dat die personen het zelf niet (meer) voelen wanneer de bloedsuike­rspiegel te laag of te hoog staat. Vooral de lage bloedsuike­rspiegel kan gevaarlijk zijn. Mensen met diabetes kunnen daardoor in een coma geraken en zelfs overlijden indien er geen hulp komt na een hypo unawarenes­s.

Sarah Schaerlaec­kens

Profession­ele hondentrai­nster

“De hond kan rust en routine brengen, maar krijgt ook gerichte taken aangeleerd.”

 ?? FOTO ARGOS ?? Sarah Schaerlaec­kens, de drijvende kracht achter Argos Assistance Dogs
FOTO ARGOS Sarah Schaerlaec­kens, de drijvende kracht achter Argos Assistance Dogs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium