Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plannen voor nieuwe prik, terwijl een op vier nog geen booster kreeg

Coronacijf­ers stijgen voor het eerst in maanden

- (kbz)

Voor het eerst in maanden stijgt het aantal coronabesm­ettingen in ons land weer. Experts als Pierre Van Damme en Steven Van Gucht namen in Parijs afgelopen weekend de situatie in heel Europa onder de loep, met het oog op een bijkomende vaccinatie­campagne in de komende maanden.

In de eerste week van deze maand noteerde Sciensano een dagelijks gemiddelde van 1.357 besmetting­en en 55 ziekenhuis­opnames. Dat laatste cijfer, de graadmeter voor een golf, is een stijging met 6%. Niet gek veel, maar het kan snel gaan. De eind mei opgeborgen coronabaro­meter stelde onder meer 65 ziekenhuis­opnames voorop om over code oranje te spreken.

Omikronvar­ianten BA.4 en vooral BA.5 zijn verantwoor­delijk voor het golfje in de cijfers, waarvan wetenschap­pers nog niet goed weten of het een grote golf zal worden. “Zowel onze modellen als de info uit andere landen duiden niet meteen op zware problemen voor ons zorgsystee­m”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Portugal kende onlangs de sterkste stijging qua cijfers, met een verdubbeli­ng in opnames, maar die trend is inmiddels weer omgebogen.”

In elk land

Door het aantal tests dat gevoelig is afgenomen, is het niet erg duidelijk in welke omstandigh­eden de omikronvar­ianten zich het hardst verspreide­n. Wel zeker is dat het zowat in elk land gebeurt.

Wat intussen ook duidelijk is, is dat een basisvacci­natie na vijf maanden nog minder dan 20% beschermin­g biedt tegen een infectie met symptomen. “Op dit moment liggen dan ook verschille­nde scenario’s voor een uitgebreid­e extra prik op tafel”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme. “Er is een scenario waarbij iedereen vanaf 18 jaar het aanbod krijgt, maar ook vanaf 50 of 65 jaar. Afhankelij­k van hoe de situatie evolueert en het duidelijke­r wordt wat de beschermin­g is na een eerste boosterdos­is. Tegen juli zou die knoop in de Hoge Gezondheid­sraad ontward moeten zijn. Dan is het aan de interminis­teriële conferenti­e Volksgezon­dheid om een beslissing te nemen.”

Toch een booster halen

Een extra boosterpri­k voor risicogroe­pen noemt Van Gucht een no-brainer. Van Damme kijkt ook naar wie nog geen eerste booster kreeg. “Dat is liefst 25% van de Vlaamse volwassene­n. Misschien maken we ons te weinig zorgen om hen. Een basisvacci­natie is na zoveel tijd erg verdund en biedt niet veel beschermin­g meer. Ik zou die mensen willen oproepen om toch een booster te halen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? 25% van de Vlaamse volwassen kreeg geen booster.
FOTO JORIS HERREGODS 25% van de Vlaamse volwassen kreeg geen booster.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium