Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“35 graden komt onze richting uit”

Nu al tropische temperatur­en in Spanje

- LAURENCE TORCK

Het is snikheet in Spanje, met temperatur­en tot boven de 42 graden. En die Spaanse hitte is onderweg naar ons land. “Sommige weermodell­en geven voor vrijdag of zaterdag 35 graden”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBe­nelux. Klinkt als hoogzomer, maar eigenlijk is het normaal voor deze tijd van het jaar.

Met 42 graden op de thermomete­r maakt Spanje volgens het nationale meteorolog­isch instituut AEMET de heetste lente in twintig jaar mee. In Sevilla werd het gisteren maar liefst 43 graden en in Vegas Del Guadiana aan de Portugese grens werd 42 graden gemeten. De komende dagen zal de warmte zich voort verspreide­n, waardoor ook in het centrum van Spanje temperatur­en rond de veertig graden worden verwacht. “Die hevige warmte wordt veroorzaak­t door tropische lucht uit het noorden van Afrika”, legt Nicolas Roose van NoodweerBe­nelux uit. “Spanje zit altijd op de eerste rij om in de lente de eerste impulsen vanuit Afrika te krijgen.”

Frankrijk en ons land zijn dan de volgende in de rij. De wind duwt de hitte richting het noorden, en dus ook richting België. De hitte zou vanaf donderdag de Frans-Belgische grens bereiken. NoodweerBe­nelux verwacht dat het kwik bij ons dan zou kunnen stijgen tot boven de dertig graden. “Sommige weermodell­en geven voor vrijdag of zaterdag zelfs 35 graden aan. Voorlopig gaat het om een beperkt aantal modellen, maar we houden er rekening mee”, zegt Roose.

Onderweg naar ons land kan de lucht wel wat afkoelen, zegt weerman Frank Deboosere. Hij verwacht dus niet meteen tropische temperatur­en in België. “Velen onder ons zullen komende week wel zweten. Maar of we temperatur­en rond en boven de dertig graden zullen halen, dat valt nog te zien”, zegt Deboosere.

Dat we in ons land zulke hoge temperatur­en zouden halen nog voor de zomervakan­tie lijkt uitzonderl­ijk, maar volgens Deboosere is het niet meer dan normaal. “Weerkundig gezien is het bij ons al zomer, die is namelijk begonnen op 1 juni. Op de astronomis­che zomer is het nog wachten tot 21 juni. Maar het gebeurt wel vaker dat de hoogste temperatur­en van het jaar al in juni worden bereikt.”

Slecht zomer

Of warm weer in juni een voorbode is van slecht weer tijdens de zomervakan­tie, daar durft Deboosere zich nog niet over uit te spreken. “We kunnen nog niet voorspelle­n wat de zomervakan­tie zal geven. Gewoonlijk zien we de piek van temperatur­en rond 15 juli, maar er zijn jaren dat het al in juni gebeurt.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium