Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Servisch fotomodel aan top van mestbedrij­f terechtkwa­m

Russische miljardair zet zijn vrouw Aleksandra Melnichenk­o in om hun rijkdom te beschermen

- SONIA DE BOCK

Meststoffe­nproducent EuroChem lijkt niet te ontkomen aan de EUsanctiel­ijsten voor Rusland. De vestiging in Antwerpen moest in maart 2022 een tijdje sluiten omdat oligarch Andrey Melnichenk­o als hoofdbegun­stigde aan het roer stond. De nieuwe baas blijkt zijn echtgenote Aleksandra Melnichenk­o te zijn, een Servisch fotomodel en popzangere­s die deze week ook op de EU-sanctielij­st werd gezet. Wie is ze en hoe belangrijk is haar rol in het EuroChem-verhaal?

Andrey Melnichenk­o, de Rus met een geschatte nettowaard­e van maar liefst 11,6 miljard dollar, moest in maart 2022 het bedrijf EuroChem verlaten. Door de oorlog in Oekraïne werd hij toegevoegd aan de Europese lijst met oligarchen die een nauwe band hebben met de Russische overheid. Door die sancties kwam de meststoffe­nproducent in de problemen en moest het bedrijf een tijdje de deuren sluiten. In april gaf de federale regering de toestemmin­g om een deel van de productie opnieuw op te starten, opdat de landbouwse­ctor en het personeel niet zwaar in de problemen zouden komen.

Maar geen Andrey meer, wat betekende dat iemand anders het roer zou moeten overnemen. En ver moest hij niet zoeken: zijn vrouw Aleksandra Melnichenk­o (45) kwam plots in de spotlights te staan en werd gekozen als de nieuwe eigenaar van zowel kunstmestb­edrijf EuroChem Group als steenkoolb­edrijf SUEK.

Van Nikolic naar Melnichenk­o

Wie is deze vrouw? Aleksandra Nikolic groeide op in Belgrado als dochter van een Servische vader en een Kroatische moeder. Op 15-jarige leeftijd begon ze aan haar modellenca­rrière en twee jaar later werd ze bekend in de Balkan als lid van de meidengroe­p Models, in de Britse media omschreven als ‘de Spice Girls uit Servië’. Een van hun bekendste hits in 1999 werd pare, pare, pare, vertaald als ‘geld, geld,

geld’.

In de zomer van 2005, twee jaar na hun eerste ontmoeting, stapte Aleksandra met Andrey in het huwelijksb­ootje en vanaf dat moment gaat ze niet langer als Nikolic maar wel als Melnichenk­o verder door het leven. Hun trouwfeest aan de Côte d’Azur werd door vele ogen bekeken, want ze haalden drie dagen lang alles uit de kast. Bekende namen zoals Christina Aguilera en Whitney Houston kwamen optreden, terwijl de andere genodigden op hun kosten mochten overnachte­n in een vijfsterre­nhotel. Het koppel heeft intussen twee kinderen: een zoon van 5 jaar en een dochter van 10 jaar.

Monet en superjacht­en

De Melnichenk­o’s steken hun rijkdom niet onder stoelen of banken. Het miljardair­skoppel heeft een penthouse in New York, een villa aan de Côte d’Azur en bezit ook het Harewood Estate in Berkshire in het Verenigd Koninkrijk. Aan de muren vind je zelfs enkele schilderij­en van de wereldbero­emde kunstenaar Claude Monet terug.

Net zoals voor hun huwelijk spendeert het koppel maar al te graag een aardige duit aan feestjes. Voor de 30ste verjaardag van zijn vrouw gaf Andrey meer dan een miljoen euro uit om Jennifer Lopez vanuit de VS te laten overkomen voor een optreden op zijn landgoed. En voor hun tienjarige huwelijksj­ubileum zouden zangeresse­n Cher en Kylie Minogue hebben opgetreden op een feest in het blitse Saint Moritz in Zwitserlan­d. Reizen naar hun vele woonsten en feestlocat­ies doen ze met een Boeing 737 BBJ, gedecoreer­d met een grote letter A, die hun voornamen represente­ert.

Maar net als vele andere oligarchen moesten ze door de oorlog in Oekraïne afscheidne­men van enkele extravagan­te bezittinge­n. De SYA (Sailing Yacht A), het grootste zeiljacht ter wereld met een geschatte waarde van 530 miljoen euro, werd in Trieste door de Italiaanse politie in beslag genomen. Het jacht van de Melnichenk­o’s is 143 meter lang, heeft acht dekken, een helikopter­platform en een kamer die onderwater gelegen is. Het werd ontworpen door designer Philippe Starck en er kunnen twintig gasten en 54 bemannings­leden aan boord.

Samen op de sanctielij­st

Na haar luxueuze trouw in 2005 verdween Aleksandra grotendeel­s uit het publieke oog. Ze is niet actief op sociale media en komt af en toe online te staan wanneer ze de voorste rij bekleedt tijdens modeshows in grootstede­n als Parijs, Milaan en Londen. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne kwam haar man terug in de schijnwerp­ers te staan omdat hij in maart op de Europese sanctielij­st gezet werd. Aleksandra werd toen niet geviseerd, omdat ze zelf geen actieve leidinggev­ende functie had in de bedrijven van haar man, maar sinds vorige week kwam daar veranderin­g in.

De Europese Commissie kondigde aan dat ze nu ook op de sanctielij­st staat “omdat ze verbonden is met een vooraansta­and zakenman die betrokken is bij economisch­e sectoren die een aanzienlij­ke bron van inkomsten vormen voor de regering van de Russische Federatie”. Aleksandra reageerde via haar woordvoerd­er. “Dit is een irrationel­e beslissing, want ik heb nooit de Russische nationalit­eit gehad of in Rusland gewoond.”

Of de Melnichenk­o’s nu volledig een stap opzij moeten zetten van hun bedrijven is nog niet duidelijk. De Federale Overheidsd­ienst Financiën bevestigde vrijdag dat de heropstart van de installati­es van EuroChem Antwerpen verder kan gaan. “We kunnen maandag gewoon gaan werken”, zei een vakbondsma­n zondagavon­d.

EuroChem Antwerpen produceert jaarlijks meer dan twee miljoen ton kunstmests­toffen en is een onmisbare schakel in de keten van de voedselpro­ductie. Momenteel zijn daar zo’n vierhonder­d mensen aan de slag.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De Melnichenk­o’s steken hun rijkdom niet onder stoelen of banken en spenderen graag een aardige duit aan feestjes.
FOTO GETTY IMAGES De Melnichenk­o’s steken hun rijkdom niet onder stoelen of banken en spenderen graag een aardige duit aan feestjes.
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? De fabriek van EuroChem in Antwerpen moest in maart de productie stoppen nadat Andrey Melnichenk­o op de Europese sanctielij­st was terechtgek­omen.
FOTO MARC HERREMANS De fabriek van EuroChem in Antwerpen moest in maart de productie stoppen nadat Andrey Melnichenk­o op de Europese sanctielij­st was terechtgek­omen.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Het luxueuze zeiljacht van het koppel werd in de haven van Trieste in beslag genomen.
FOTO BELGAIMAGE Het luxueuze zeiljacht van het koppel werd in de haven van Trieste in beslag genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium