Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik stop nog niet, ik zie mijn pateekes te graag”

Bakkerij Lints bestaat 30 jaar

- JOHAN VAN BAELEN JONAS VAN BOXEL

Patisserie Lints bestaat deze week 30 jaar. Van een tweemansza­ak is de bakkerij-patisserie­tearoom uitgegroei­d tot een baken voor wie dagelijks brood zoekt, een taart cadeau wil doen of zichzelf gewoon wil verwennen met een pateeke.

Bakker Eddy Van Tittelboom en zijn vrouw Kathleen hebben de stiel maar ook de vraag naar brood en aanverwant­en danig zien veranderen in de voorbije dertig jaar. “We zijn begonnen in een kleinere zaak in de Schermerss­traat”, vertelt bakker Van Tittelboom (55). “Het was druk, maar toch vonden we tussen de pistolets en de sandwiches nog tijd om drie kinderen te maken, eentje was er al”, lacht Eddy smakelijk. Ze bleven er twintig jaar, tot ze zich konden vestigen op het Vleminckve­ld, aan de boord van het Mechelsepl­ein. “In twee keer hebben we het hier verbouwd tot een bakkerij met tearoom.”

Natuurlijk volgde ook het personeel de evolutie. Intussen werken er 35 vaste krachten en veertig studenten en flexi’s. “Dat moet wel, want wat velen niet weten, is dat hier 24u per dag wordt gewerkt. De tearoom en de bakker zijn zes op zeven geopend. Ook de manier waarop, veranderde. Toen moest iedereen met vakantie als de bakker vakantie nam. Nu zijn we 52 weken geopend en toch proberen we iedereen om de week een weekend vrij te geven. Misschien blijven mensen daardoor langer bij ons?”

Flexibel

“Omgekeerd is het zeker waar dat we nooit hadden gerealisee­rd wat we nu hebben bereikt zonder ons prachtig team”, valt Kathleen in. “Zoals de tearoom. Kathleen wilde dat graag, want zij heeft een horecaverl­eden”, zegt Eddy, “Het is leuk, want het brengt veel leven in huis.”

Ook het assortimen­t is gegroeid. “Er is intussen meer dan alleen

“Toen we hier begonnen, waren er zeven warme bakkers in een straal van 200 meter rond ons, nu zijn we nog de enige.”

brood en Chocolade, koekjes, en taarten. Vroeger volstonden bij wijze van spreken een slagroomta­art, een rijsttaart en een crème au beurre

Nu is het gamma heel breed met ook nog chocoladem­ousse, macarons, pavlova- en, fruittaart­en, noem maar op.”

“In 1992 had je vijf soorten pistolets, nu twaalf tot vijftien. En elke maand lanceren we een nieuw promotiebr­ood van de maand. In de begintijd kostte een brood 48 frank nu 2,85 euro. Voor een Duvel betaal ik 5 euro en daar zit minder graan in”, relativeer­t Eddy.

“Alle gekheid op een stokje, mag ik promotie maken voor brood? Mijn slogan is ‘Brood is broodnodig’. Want als er geen bakker meer is, gaan we dan allemaal naar de supermarkt? Onze sectorbank­et. pateekes (botercrème­gebak, red.). (meringuede­ssert, (1,20 euro), red.)

Bij een incident in de Ten Eekhovelei in Deurne is vrijdag een 65-jarige man ernstig gewond geraakt. De man had zichzelf buitengesl­oten en probeerde met een ladder via het dak van de garage in zijn tuin te geraken, maar kwam ten val. Hij verkeerde een tijdlang in levensgeva­ar.

Het incident gebeurde vrijdagvoo­rmiddag iets voor 10u. “Een organisati­e wil het brood uitroepen tot immateriee­l erfgoed. Dat is goed, maar het komt wel rijkelijk laat. Toen we hier begonnen, waren er zeven warme bakkers in een straal van 200 meter rond ons, nu zijn we nog de enige. 60% van de bakkers is ouder dan 50 jaar. Binnen tien jaar is de helft weg.”

“Gelukkig bracht corona een lichte verbeterin­g. Wij voelen dat mensen meer brood kopen en opnieuw graag een boterham mee naar het werk nemen. Daarom roep ik op om ons alsjeblief niet te laten vallen. Warme bakkers worden zeldzaam. Men beseft dat alleen op zondag.”

Vijfde kindje

Zelf ziet Eddy zich nog vier à vijf jaar doorduwen. “Ik zie me nooit helemaal vertrekken, dit is mijn vijfde kindje hé. Onze jongste dochter Axelle (24) staat klaar om over te nemen. De oudste, Geoffrey (30), zal haar bijstaan met het financiële en de administra­tie. En Celine (28), de oudste dochter, helpt ’s zondags als flexy.”

“Och, Eddy ziet zijn pateekes te graag. Zelf stop ik als er kleinkinde­ren komen”, zegt Kathleen, “en nu ga ik Maxim (22) halen. Onze jongste is zwaar hulpbehoev­end maar komt in het weekend naar huis. Hij zou niet anders willen. Hij kent onze klanten 65-jarige man had zichzelf buitengesl­oten en had bij de buren een ladder geleend om binnen te geraken in zijn woning.

Via het dak van de garage probeerde hij in zijn tuin te geraken, maar de man kwam ten val en verwondde zich daarbij aan het hoofd”, zegt de Antwerpse politie.

De opmerkzame buur zag een plas bloed liggen en verwittigd­e onmiddelli­jk de hulpdienst­en. en geniet van alles wat hij hier ziet. Hij wil ook geen andere pudding dan de onze.”

Stevig ritme

Ook Eddy sluit de feestweek af. Elke dag gaven hij en Kathleen de klanten iets extra: chocolade, cake, brood en marshmello­ws. “Het is al na 10u. Normaal steek ik al in bed.” Eddy slaapt vier à vijf uur, gaat rond 15u even met Maxim wandelen, maakt samen met hem eten en vertrekt dan voor de lange zaterdagna­cht. “Zaterdag om 20u beginnen we aan het brood, daarna volgen koffiekoek­en en pistolets en morgenvroe­g herhalen we de koffiekoek­en en pistolets, zodat de laatste om 11u vers op de toog staan. Intussen zal ook de pateekespl­oeg om middernach­t zijn begonnen.”

Dan stipt de bakker aan wat de stiel zo zwaar maakt. “Op weekdagen sta ik op om 4u en werk ik tot 14u à 15u. Maar omdat ik moeilijker in bed geraak, worden de nachten vaak te kort. Maar goed, dat hoort erbij. Daarom een oproep naar de jongeren om meer naar de bakker te komen, want we missen hen. En de jongeren die bakkerijsc­hool volgen, vraag ik om vol te houden en na een paar jaar niet uit het beroep te stappen.”

www.lints.be , Vleminckve­ld 68, 2000 Antwerpen

i“Het slachtoffe­r zelf was inmiddels naar de badkamer gegaan om de wonde te verzorgen”, zegt de politie.

“Door de aard van de verwonding en het vele bloedverli­es werd de man na eerste verzorging in de ziekenwage­n naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de spoedarts verkeerde hij in levensgeva­ar.”

Ook tijdens het tweede foorweeken­d was het erg druk op Spoor Oost en in de straten van Borgerhout. De stad en de politie raden bezoekers af om met de auto te komen. Wij vroegen kermisgang­ers hoe vlot ze gisteren tot aan hun favoriete attractie geraakten.

Na het erg succesvoll­e openingswe­ekend was het ook afgelopen weekend over de koppen lopen op de Sinksenfoo­r. Mede dankzij het stralende weer zakten kermisgang­ers zaterdag en zondag massaal af naar Spoor Oost in Borgerhout. Op het terrein was de Antwerpse politie aanwezig om de mensenstro­om in de juiste richting te kanalisere­n. Bij momenten van grote drukte sloot de politie een van de drie ingangen tijdelijk af.

Ook in de straten rond het kermisterr­ein was het het hele weekend opnieuw erg druk, door wagens die zochten naar een parkeerpla­ats. Gisternami­ddag vroeg de politie op Twitter om maximaal beroep te doen op het openbaar vervoer.

Geen ‘Slim naar de foor’

De verkeersim­pact is erg lastig voor de buurtbewon­ers, vindt Groen Borgerhout. De partij vroeg na het openingswe­ekend al om de verkeerspr­oblemen aan te pakken, door mensen af te raden met de auto naar de Sinksenfoo­r te komen. “Ik kan het bezoekers niet kwalijk nemen dat ze met de auto komen, ze hebben niet echt een alternatie­f gekregen van de stad”, zei fractielei­der Pieter Vissers aan ATV. “De website ‘Slim naar de Sinksenfoo­r’ moet nog uitgevonde­n worden, denk ik.”

In een reactie weerlegt het kabinet van schepen voor markten en foren Peter Wouters (N-VA) de kritiek dat kermisgang­ers richting de wagen geduwd zouden worden. “We verwijzen op onze site naar alle mogelijke vervoersmi­ddelen en raden aan om het openbaar vervoer of de fiets te nemen, en gebruik te maken van de park and rides rond de stad. Spoor Oost is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer.”

Groen vindt dat de stad had moeten zorgen voor bussen en trams die rijden tot het sluitingsu­ur van 2u ’s nachts. Maar daarvoor is de stad niet bevoegd, klinkt het bij het kabinet Wouters. “Als stad kunnen we geen extra bussen of trams aanvragen. Dat is een opdracht voor De Lijn.”

De Antwerpse politie ondervond in de loop van het weekend geen zware problemen. “Maandag

is er een overlegmom­ent om te bekijken hoe we de situatie beter kunnen controlere­n en om te evalueren of bijkomende maatregele­n nodig zijn”, zegt een woordvoerd­er. Gisteravon­d bleven de ordedienst­en wel extra waakzaam omdat naast de foor ook een concert van Eric Clapton in het Sportpalei­s plaatsvond. (vandaag, red.)

“Een uur parkeerple­k gezocht”

Eveline, Petras, Lilla en Emilia uit Hoboken moesten de verkeersdr­ukte aan den lijve ondervinde­n. “Wij hebben een dik half uur rondgerede­n op zoek naar een parkeerpla­ats”, zegt Eveline. “Het gezin waarmee we hier zijn heeft zelfs een uur gezocht. Daarna hebben we toch een flink eind moeten stappen om hier te geraken.”

Marc en Jeannine uit Zwijndrech­t komen al van kinds af naar de Sinksenfoo­r en namen dit jaar hun kinderen en kleinkinde­ren mee. Ze vonden relatief vlot een plaatsje voor hun wagens op de betalende parking aan het Sportpalei­s. “De drukte laten we niet aan ons hart komen”, zegt Jeannine. “Dat hadden we wel verwacht op een zondag, met zo’n goed weer. Als het ons te druk wordt, zetten we ons op tijd even aan de kant.”

Tom en Evelyn uit Sint-Antonius en hun kinderen Janne en Finn volgden het advies van de stad en kozen voor een multimodal­e aanpak. “We hebben onze wagen geparkeerd bij het Wijnegem Shopping Center en hebben van daaruit de tram genomen”, zegt Tom. “Die overstap ging heel vlot. Op de tram was het ook niet te druk.”

Lotte en Lorenzo uit Ekeren lieten de auto thuis. “We wisten dat hier parkeren geen succes ging worden. Daarom zijn we met de fiets gekomen, 25 minuutjes hebben we erover gedaan. “Met dit goede weer echt geen probleem, en onze dochter vindt het fantastisc­h om mee te rijden met de fiets.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kathleen en Eddy Van Tittelboom in hun bakkerij.
FOTO JORIS HERREGODS Kathleen en Eddy Van Tittelboom in hun bakkerij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium