Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad biedt kwetsbare jongeren gratis screening bij de tandarts

-

De stad Antwerpen lanceert een project rond preventiev­e tandzorg, waarbij kwetsbare jongeren uit Antwerpen-Kiel, Hoboken en Wilrijk hun tanden deze zomer gratis kunnen laten nakijken.

Op die manier kunnen tand- en mondproble­men sneller worden ontdekt. Nieuw-opgeleide mondzorgco­aches informeren buurtbewon­ers dan weer over het belang van goede mondhygiën­e en begeleiden hen naar de tandarts.

Tandartsen bereiken kwetsbare gezinnen door samen te werken met vereniging­en, buurthuize­n en scholen in de wijk. Jongeren die na de screening een behandelin­g nodig hebben, krijgen deze in tandartsen­praktijk De Boskes. Gezinnen krijgen daarnaast ook extra hulp om een vaste tandarts in de wijk te vinden.

"We zien dat veel kwetsbare gezinnen zelden of nooit tot bij de tandarts geraken. Daar willen we iets aan doen, want goede mondhygiën­e en tandzorg kunnen andere gezondheid­sproblemen vermijden. We zijn dus erg blij dat experts, tandartsen en andere wijkactore­n hun krachten bundelen om tandzorg nog dichter bij de mensen te brengen", zegt schepen voor Gezondheid Els van Doesburg (N-VA).

Mondgezond­heid Experts Vlaams mondzorg van het Instituut Mondgezond­heid,

Eerstelijn­szone AntwerpenZ­uid en de Antwerpse afdeling van het Verbond der Vlaamse Tandartsen zetten een aantal initiatiev­en op om goede mondhygiën­e onder de aandacht te brengen. Ze doen dit onder andere door lokale buurt- en welzijnspa­rtners te informeren en op te leiden tot mondzorgco­aches. Deze coaches bieden kwetsbare gezinnen informatie op maat en helpen hen de weg naar de tandarts te vinden.

Tandartsen worden dan weer gesensibil­iseerd om drempels voor kwetsbare buurtbewon­ers weg te werken en hen duurzaam op te nemen in hun klantenbes­tand. Extra aandacht gaat naar financiele drempels door meer tandartsen te overtuigen om te werken met de derdebetal­ersregelin­g.

Het project loopt tot eind 2023. Bij een positieve evaluatie kan het verder worden uitgerold naar andere Antwerpse eerstelijn­szones.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium