Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Martinez begint de druk te voelen

- Ludo Vandewalle

Alweer een uitval van de bondscoach. En weer eentje die vragen oproept, want fout en ingegeven door emoties. Dat terwijl Roberto Martinez er altijd naar streeft zijn emoties onder controle te houden en rationeel te denken.

Is dat omdat het einde in zicht is en hij de kans op de kroon op zes jaar bondscoach­schap beetje bij beetje ziet verdampen? Het heeft er alle schijn van dat Martinez, als zijn contract na het WK in Qatar afloopt, weer clubtraine­r wil zijn.

Eerder deze week weigerde de bondscoach onze vraag te beantwoord­en omdat we daarmee verwezen naar een uitspraak van Louis van Gaal. Martinez wilde Van Gaal niet serieus nemen omdat hij had gezegd dat “Noa Lang eerder de Gouden Bal zou winnen dan De Bruyne”. Dat Van Gaal dat half grappend had gezegd nadat hij declareerd­e dat De Bruyne voor hem een van de beste spelers ter wereld is, was Martinez ontgaan. Pas nadat we Van Gaal uit onze vraagstell­ing schrapten, antwoordde Martinez op een rationele en duidelijke manier.

Geloofwaar­digheid

Zaterdag na Wales was de videoref de gebeten hond. En weer was dat onterecht. Het moet de bondscoach in alle hevigheid ontgaan zijn, maar het toekennen van de tegengoal was logisch en optisch perfect te verklaren. De rationalit­eit was voor de tweede keer in een week even weg. Het overkwam hem in de voorbije vijf jaar slechts één keer eerder, in oktober vorig jaar na de verloren eindronde van de Nations League, toen hij ook al uithaalde naar de VAR en de refs.

Martinez is ook maar een mens en sentimente­n horen bij elk wezen met een hart. Niets mis mee. Wat wel stoort, is de onjuisthei­d. Dat verzwakt zijn positie en tast zijn geloofwaar­digheid aan. Nog meer omdat de bondscoach lid is van het Referee Department van de voetbalbon­d én de UEFA streng toekijkt op kritiek op de ref en VAR.

De mindere resultaten zorgen voor extra druk. Druk die de bondscoach zichzelf oplegt door zijn streven om met een goede prestatie op het WK de deur naar Europese topclubs open te beuken. Maar tevens de druk om het Belgisch voetbal, waarin hij veel tijd en energie heeft gestoken, een onvergetel­ijke nalatensch­ap te bezorgen. Daarvoor is kalmte en nuchterhei­d nodig. Martinez weet dat goed genoeg, vandaar zijn streven om altijd rationeel te zijn. Maar dat lukt niet altijd en het wordt gevaarlijk­er als zijn claims niet correct zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium