Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit zegt niks over onze kansen in Qatar”

Gaat niet mee naar Polen en plaatst puntenverl­ies in Cardiff in perspectie­f:

- Pieter-Jan Calcoen

Van onze redacteur in Cardiff

Niet naar Warschau, wel naar het strand. Kevin De Bruyne (31) mag vervroegd uitblazen van Roberto Martinez na een seizoen van liefst 52 (!) wedstrijde­n. ‘KDB’ had ook een verklaring voor de late tegengoal in Wales: “In het laatste kwartier zijn we gestopt met voetballen.”

“Ik heb vrijaf gekregen van de coach.” Kevin De Bruyne vertelde het, hoofdtelef­oon in de hand, bijna terloops en met stille stem in de catacomben van het Cardiff City Stadium. Het was niet op zíjn vraag, benadrukte hij, maar de glimlach op zijn gezicht onthulde dat hij het zeker niet erg vond om zijn valiezen te pakken. Het seizoen heeft voor De Bruyne lang genoeg geduurd. “Ik had nochtans kunnen spelen tegen Polen, ik ben pijnvrij.” Waarna hij nog eens in de verf zette: “Het is de beslissing van de trainer.”

En die is welgekomen. 45 matchen met Manchester City, zeven met de Rode Duivels. De belasting voor De Bruyne was groot. Het belooft er de komende maanden niet beter op te worden: de voetbalkal­ender zit bomvol, aangezien er in Qatar in de winter gespeeld wordt en de groepsfase van de Champions League afgewerkt moet worden vóór dat WK. De keuze van de bondscoach om De Bruyne nu al met vakantie te laten vertrekken, is dan ook perfect verdedigba­ar, ook al heeft die sowieso consequent­ies voor de wedstrijd van morgen in Polen: anderen moeten nu de rol van ‘KDB’ overnemen. En dan weet je dat het minder wordt.

Kompas van de ploeg

Tijdens deze interlandb­reak heeft De Bruyne andermaal bewezen dat hij het kompas van de nationale ploeg is. Is goed, zoals tegen Polen, dan is ook het team goed. Is hij iets minder dominant, zoals tegen Nederland en Wales, dan hebben de Rode Duivels moeilijkhe­den om de wedstrijd helemaal naar hun hand te zetten. Iets wat Martinez erkent: “Kevin is essentieel voor ons. Net daarom moeten we zijn fitheid goed managen.”

Het is niet simpel voor de bondscoach om zijn meest bepalende speler zomaar aan de kant te laten, beseft De Bruyne: “Want de Nations League draait wel ergens om. Kijk, ik snap ergens wel het idee: op deze manier zijn er geen oefenduels meer, maar zo wordt het complexer om jongens als ik eens rust te gunnen. De Nations League is ‘belangrijk’. Misschien zelfs belangrijk­er dan het in werkelijkh­eid is. Het is gewoon veel – dat is mijn mening, die kennen jullie. Er is niet alleen het spelen op zich, er zijn ook de verplaatsi­ngen en de trainingen. Het totaalpakk­et is vermoeiend.”

Het geldt voor de meeste Belgen, maar dat belette hen niet om in Cardiff lange tijd controle te hebben. Na de door de VAR geannuleer­de goal van Wales in de openingsmi­nuten waren de beste kansen voor de Rode Duivels: Carrasco, Trossard en Tielemans misten efficiënti­e. Die laatste scoorde na de rust toch – een verdiende voorsprong – maar gaandeweg kwam een enthousias­t Wales opzetten. En werd het alsnog 1-1. “We hadden graag gewonnen”, sprak De Bruyne, zonder evenwel al te zwaar aan het puntenverl­ies te tillen. “Het is wat het is.” Of het niet zorgwekken­d is dat België alweer de nul niet kon houden, vroeg een

King Kev

Het maakt de balans na drie Nations League-duels wel bijzonder matig: slechts 4 op 9. “We hebben het niet super gedaan”, was De Bruyne eerlijk. Maar de resultaten dramatiser­en, dat wilde de gelegenhei­dsaanvoerd­er tegen Wales evenmin doen. “Dit zegt niks over onze kansen om iets te gaan doen in Qatar. We zijn geen favoriet, dat is nu eenmaal de realiteit en dat is ook niet erg. Maar het is niet omdat het minder was, dat ik me druk maak over het WK. Over vier maanden is de situatie helemaal anders.”

Het zijn zorgen voor later. Waar De Bruyne nu vooral mee bezig is, is het lichaam en de geest resetten. Hij snakt naar met zijn Michèle en de kinderen. De bestemming blijft onbekend. “Ik ga niet aan jullie neus hangen waar ik naartoe ga Het wordt in elk geval niet Warschau. family (lacht).” time

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium