Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vincent Kompany bestbetaal­de coach in Engelse tweede klasse

- (jüg)

Het was een zware bevalling, maar Burnley stelt vandaag Vincent Kompany (36) voor als nieuwe coach. Hij wordt met zo’n 2,9 miljoen euro per jaar de bestbetaal­de trainer in de Championsh­ip – zo heet de Engelse tweede klasse – en moet Burnley weer naar de Premier League loodsen.

De Burnley-fans werden al ongeduldig. Kompany wordt al sinds 29 april aan hun club gelinkt, maar toch liet zijn aanstellin­g nog weken op zich wachten. Het probleem was zijn Engelse werkvergun­ning. Kompany voetbalde dan wel tien jaar bij Man City en zijn kinderen zijn ook in Engeland geboren, maar sinds de Brexit is het papierwerk complexer geworden. Tussendoor polsten ook Mönchengla­dbach en Nice, maar nu is alles dus geregeld met Burnley. Kompany tekent op Turf Moore een meerjarige verbinteni­s – wellicht voor drie jaar – en wordt volgens lokale bronnen de bestbetaal­de manager in de Championsh­ip. Hij zou er een jaarloon van zo’n 2,9 miljoen euro krijgen én een bonus bij promotie.

Burnley degradeerd­e net uit de Premier League en moet volledig geherstruc­tureerd worden. De Amerikaans­e eigenaar Alan Pace wil moderner voetbal brengen. Kompany krijgt heel wat inspraak. Zo mag hij zijn technische staf zelf samenstell­en en daarvoor vielen al de namen van Craig Bellamy en Simon Davies, maar ook andere Anderlecht-getrouwen zoals Rodyse Munienge en Floribert Ngalula zouden volgen.

Burnley blijft dan wel een kapitaalkr­achtige club in vergelijki­ng met Belgische clubs, maar de bomen groeien ook niet tot in de hemel. Het is een bouwwerf en de club moet weldra een lening van 75 miljoen euro – die werd afgesloten voor de overname – terugbetal­en. Maar liefst negen spelers zijn einde contract en twee sterkhoude­rs zullen worden verkocht. Door de degradatie valt ook zo’n 110 miljoen euro aan tvgeld van de Premier League weg, maar dat wordt in het eerste seizoen nog opgevangen door de zogeheten parachute payments.

Geen geld voor Anderlecht

Kompany zal dus creatief moeten zijn. Hij moet resultaten boeken én zich tegelijker­tijd aanpassen aan de intense, fysieke Engelse tweede klasse. Het voordeel is wel dat zijn vrouw Carla en kinderen Sienna, Caleb en Kai blij zijn dat ze weer in Manchester kunnen gaan wonen, op een uurtje rijden van Burnley.

Anderlecht is niet meer betrokken in de deal. In het Lotto Park werd Kompany’s contract eind vorige maand in onderling overleg ontbonden.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium