Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen glas meer op het Theaterple­in: Is iedereen dan gelijk voor de wet?

- MISCHA BLUDTS

Sinds 4 juni is er na aanhoudend­e overlast een glasverbod van kracht voor de markten die elk weekend op en rond het Theaterple­in plaatsvind­en. Dat houdt in dat daar geen flessen drank meer mogen worden verkocht en dat mensen die er komen aperitieve­n, hun cava of wijn voortaan in plastic glazen krijgen geserveerd. De meningen over de beslissing van het stadsbestu­ur zijn verdeeld.

Bij gebroken glas denk je meteen aan gesneuveld­e fietsbande­n. Al valt dat volgens Maud Aguerri best mee. “Ik kom regelmatig met de fiets naar de exotische markt, maar had er nog nooit last van. Al werd het verbod vast niet zonder reden ingevoerd. Zelf heb ik hier nog geen aperitiefj­e gedronken, al denk ik dat het verbod op glas weinig impact zal hebben op het aantal, nu ja, glazen dat hier wordt geconsumee­rd. Wie wil aperitieve­n, zal aperitieve­n.”

“Er zit niks van leven in”

Een marktkrame­r die liever niet met zijn naam in de krant wil, vindt het verbod maar niks. “De overlast wordt veroorzaak­t door jongeren. Al heb ik daar begrip voor. Tijdens corona kon de jeugd bijna niet buitenkome­n. Festivals mochten nog niet en dus wat doen ze? In de supermarkt of de nachtwinke­l een fles drank halen, die hier op het plein opdrinken en het glas achterlate­n. Maar ons cliënteel bestaat vooral uit oudere mensen, waaronder notarissen en chirurgen. Bovendien willen we onze glazen natuurlijk graag intact terug. We willen onze klanten bedienen zoals we zelf ook graag bediend worden. Cava in een plastic glas smaakt gewoon niet hetzelfde. Het schuimt ook minder, er zit niks van leven in.”

“Ik heb tegen

schepen Wouters

(Peter Wouters (N-VA), onder meer bevoegd voor foren en markten, red.)

al gezegd dat er alternatie­ven zijn. Stuur bijvoorbee­ld een paar weken politiepat­rouilles naar het Theaterple­in en geef iedereen die daar met een glas rondloopt – en niet mensen die rustig aan een tafeltje zitten te genieten – een GAS-boete. En trouwens: waarom mogen de caféterras­sen aan het plein nog wel met glas werken? Die staan vaak vol lege glazen terwijl wij die altijd snel opruimen.”

Geen dronken gejoel

Het glasverbod ging eerder deze maand in en de marktkrame­rs hebben nog twee weken de tijd om zichzelf in regel te stellen. Die termijn is veel te kort volgens Philippe Hawinkel, zaakvoerde­r van Oesterbar.be. “Voor het stadsbestu­ur is het makkelijk om maandag een besluit uit te vaardigen dat meteen van kracht gaat. Dat is absurd. Waar moeten we die plastic glazen – die in ons geval met het logo moeten worden bedrukt – zo snel vandaan halen? Als de politie hier komt controlere­n, dan laat ik ze de bestelbon met de leverdatum zien. Daar moeten ze het dan maar mee doen.”

Hij sluit zich aan bij zijn anonieme collega: “Hier gebeurt nooit iets. Hoor je hier dronken gejoel? De vorige weken was het op de markt weliswaar soms extreem druk en dat zorgde wel degelijk voor overlast en chaos. Dat is voor ons ook niet fijn.”

“Hier kenden we nooit problemen. Ik ben zeker niet tegen het verbod, maar het is tegelijk ook heel spijtig want de ervaring van een coupe champagne in een echt glas drinken is toch heel anders. Enfin, de mensen zullen wel blijven komen.”

Hij vermoedt dat er ‘connecties’ aan te pas kwamen om de nieuwe regel in te voeren. “Waarschijn­lijk hebben buren geklaagd. Sommigen van hen kenden mogelijk Bart De Wever of belangrijk­e mensen van het stadsbestu­ur. Ik weet niet hoe ik anders zo’n extreme en snelle reactie kan verklaren.”

Philippe hekelt ook het ‘pestgedrag’ van de lokale overheid. “Onlangs 17u32,

Angstmaats­chappij Philippe Hawinkel van Oesterbar.be kan best leven met het verbod, maar niet met de snelheid waarmee het werd ingevoerd.

kreeg ik nog een boete van bijna duizend euro omdat ik met mijn kraam twee minuten te laat van het plein was. het staat letterlijk op het proces-verbaal. Dat is toch niet normaal? Ik wil gerust een tijdje als een rietje met de wind mee draaien, maar op den duur word je dat beu… Ik begrijp niet waarom marktkrame­rs tegenwoord­ig zo worden geviseerd. Op den duur is de goesting om hier nog op het Theaterple­in te staan voorbij.”

Wat verder treffen we Eric Bisschop en Nicole Van Vlasselaer. “We wonen in Werchter en hebben dus wel enige ervaring op het vlak van plastic glazen, zowel op de festivalwe­i als tijdens de kermis in het dorp”, lacht Eric

Hij gaat verder: “Hier gaat het er toch gecivilise­erd aan toe? Ik zie het niet zitten om 7,5 euro te betalen voor een fluitje champagne in plastic. Gelukkig hebben ze hier nu nog glas.” Zijn echtgenote onderbreek­t hem en tikt tegen zijn ‘glas’: “Eric, ik denk dat het plastic is.” “Oei, ik was zodanig euforisch over de oesters dat ik dat nog niet had opgemerkt. Dit soort plastic is duidelijk van hoge kwaliteit, daar kan ik nog mee leven”, grinnikt hij.

Nicole heeft toch een probleem met het principe: “Wat mag er eigenlijk nog? Alles moet nu volgens wetten en regeltjes verlopen. We leven in een angstmaats­chappij waarin door de media dagelijks wordt gezegd waar we zoal voor schrik moeten hebben. Covid, de oorlog in Oekraïne, het klimaat, apenpokken en nu blijkbaar ook glas. De katholieke kerk was er destijds niks tegen. En dat omdat een paar jongeren over de schreef gaan. Hallo kroket! En plastic is ook niet bepaald goed voor het milieu he. Zo is het leven toch niet meer gezellig?”

 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium