Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze eerste keer, maar we komen zeker terug”

Jonge G-zeilers vermaken zich op Galgenweel

- LAURENS VAN AERT

Op het Galgenweel schonken Sailabilit­y, de Royal Yacht Club België en De Ouders vzw jonge G-zeilers de kans om het water op te gaan. Zowel ervaren als minder ervaren zeilers met een beperking waren zondag van harte welkom om met een begeleider aan boord te kruipen van een aangepaste zeilboot. De promotieda­g miste zijn doel niet: aan de waterkant waren alleen maar blije gezichten te zien.

Sinds dit jaar organiseer­t de Royal Yacht Club België twee zondagen per maand een G-zeildag voor mensen met een beperking. “Die periode loopt tussen de paasvakant­ie en eind oktober. Maar door verbouwing­swerken beginnen we er wat later aan en openen we het seizoen vandaag”, vertelt Bernard De Keyser, die zich als secretaris-generaal binnen de RYCB vooral bezighoudt met G-zeilen.

De start van het seizoen werd meteen een hele bijzondere. De Antwerpse vereniging Sailabilit­y, die zeilen voor iedereen mogelijk wil maken, sloeg namelijk de handen in elkaar met de RYCB en vzw De Ouders voor een zeilinitia­tie. “Eigenlijk is het een klassieke G-zeildag. De organisato­ren zetten vanochtend het materiaal klaar. Vanaf 10u arriveerde­n de eerste ouders en kinderen en konden ze met een begeleider een uurtje het water op. Ervaring speelt daarbij geen rol”, aldus De Keyser.

Aangepaste boot

Om de G-zeilers zo veilig mogelijk in de boot te krijgen, wordt onder meer gebruikgem­aakt van een tillift. “In een rolstoel ben je beperkt in je mogelijkhe­den. Maar we proberen de mensen toch een prachtig gevoel te bezorgen.” De RYCB investeerd­e de afgelopen jaren ook in aangepast sanitair en zette een samenwerki­ng op poten met Sailabilit­y. “We hebben drie eigen bootjes en vier van Sailabilit­y, allemaal aangepast aan mensen met een beperking.”

Met de G-zeildag zetten de organisato­ren dat in de verf. “We willen zoveel mogelijk mensen op een laagdrempe­lige manier warm maken voor de zeilsport. Enerzijds door hen gratis te laten proeven va het zeilen, anderzijds door helpende handen en begeleider­s te voorzien.”

Volgens De Keyser is zeilen een erg geschikte sport voor mensen met een beperking. “Zij hebben een bijzondere voeling met het water, de lucht en de zon wanneer ze in een boot zitten. Heel wat mensen die voor het eerst komen, sluiten zich dan ook aan bij onze vereniging”.

Helemaal Verkocht

En alles wijst erop dat dat deze keer niet anders zal zijn. Sanne en Gregg kwamen met hun ouders naar het Galgenweel en raakten al na één vaartje verkocht. “Het was onze eerste keer, maar meteen super leuk, zeker voor herhaling vatbaar”, lachen de schoolgeno­ten uit Hamme en Zele.

“We kennen er zelf bitter weinig van, maar het is geweldig dat zoiets georganise­erd wordt. Voor de kinderen is het sowieso een extra ervaring. Het aanbod voor mensen met een beperking is zeer beperkt en dan is het mooi om te zien dat ze hier kunnen proeven van een bijzondere sport”, klinkt het bij de ouders.

Zij loofden eveneens de uitstekend­e sfeer aan de waterkant. “Het lijkt een groot familiaal gebeuren. We leerden ondertusse­n zelf ook al wat nieuwe mensen kennen.” Ook De Keyser zag dat het goed was: “De mensen blijven hier de hele dag en genieten zichtbaar. We kunnen spreken van een geslaagde zondag.”

 ?? FOTO JHS ?? Gregg en Sanne met hun familie.
FOTO JHS Gregg en Sanne met hun familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium