Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst alles platgooien, en dan pas oprukken

Nieuwe Russische tactiek dreigt nog meer doden te maken

- NINA BERNAERTS

Zo’n 10.000 Oekraïense soldaten zijn sinds het begin van de oorlog gesneuveld. Daarnaast zijn ook 4.266 burgerslac­htoffers geteld. Langs Russische zijde zouden al 20.000 slachtoffe­rs gevallen zijn. Een schatting, want geen enkele organisati­e heeft echt een zicht op het aantal doden.

Oud-kolonel Roger Housen vermoedt dat de cijfers redelijk correct zijn. En dat maakt deze oorlog een vrij dodelijk conflict. “Als je dat vergelijkt met andere oorlogen van de laatste decennia – zoals Afghanista­n, Irak of Libië – is de dodentol hoog.” Maar hij had nog veel hoger kunnen zijn, zegt Housen. Hij verwijst daarbij naar de nieuwe strategie die de Russen nu toepassen: de tactiek van de verschroei­de aarde. “Dat betekent

Sinds het begin van de oorlog zijn al zo’n 10.000 Oekraïense soldaten gesneuveld. De tol van de oorlog is hoog, maar dreigt nog veel hoger te worden door de nieuwe strategie die de Russen nu toepassen. Vóór soldaten mogen oprukken, wordt eerst alles platgebomb­ardeerd.

dat ze gewoon alles platbombar­deren voor ze een stap vooruit zetten.” Die tactiek moet het verlies aan manschappe­n langs Russische kant inperken.

De Oekraïners daarentege­n moeten spaarzaam zijn met munitie. Terwijl de Russen tot wel 60.000 keer per dag artillerie afvuren in de Donbasregi­o in het oosten van het land, geraken de Oekraïners aan amper 6.000. Dat zegt een anonieme soldaat aan

“Voor elk artillerie­schot dat wij afvuren, vuren zij er tien. Je hoort ze zelfs niet meer boven de onaflatend­e schoten van de Russen.”

Hoelang kan Oekraïne dat nog volhouden? “Moeilijk te zeggen”, zegt Housen. “Oekraïne heeft zo’n 900.000

The New York Times.

man kunnen mobilisere­n. Niet allemaal getrainde militairen, maar toch genoeg volk om stand te houden. Terwijl Rusland ‘slechts’ 150.000 man heeft gemobilise­erd. Maar munitie is inderdaad een groot probleem bij het Oekraïense leger, en daar hebben de Russen geen tekort aan. Zij hebben na de val van de Sovjet-Unie heel wat munitiedep­ots geërfd waar ze nu nog kunnen uit putten, en ze hebben een grotere wapenprodu­ctie in hun land.”

Minder zware wapens

Oekraïne heeft niet enkel te weinig munitie, de troepen hebben ook minder zware wapens. “En het Westen kan daar eigenlijk niet bij helpen. Het Oekraïense leger werkt nog met oudere en andere tyIn pes wapens, dus onze munitie is van een ander kaliber en kan niet door hen gebruikt worden. Als we zware wapens zouden sturen, dan moet je de soldaten eerst een opleiding geven om die wapens te gebruiken.”

Housen schat dat nog zwaar gevochten zal worden in de Donbasregi­o, maar dat het nog enkele weken kan duren vooraleer de Russen het gebied onder controle zullen krijgen. “De Russen hebben daar nu lichtjes het voordeel. Maar pas op, de Oekraïners houden stevig stand. Ze vechten voor elke morzel grond en de Russen gaan heel traag vooruit. Maar ze gaan vooruit.”

Severodone­tsk is een van de laatste steden die Moskou in de weg staat om de volledige Donbasregi­o, in het oosten van Oekraïne, te beheersen. Het Russische leger heeft de stad nu bijna in handen, zei de Oekraïense gouverneur Sergej Gaïdaï afgelopen weekend. “Iedereen wil nu waarschijn­lijk evacueren, maar die mogelijkhe­id bestaat niet meer.” De gevechten zijn hevig. Inwoners schuilen voortduren­d in kelders. “Maar de Russen schieten urenlang op woonwijken met zware artillerie.”

Oekraïense strijders zouden zich voorlopig wel nog stevig vastklampe­n aan de chemische Azot-fabriek, en de industriew­ijk errond. In de fabriek zouden honderden mensen, onder wie ook vele burgers, zich schuilhoud­en. De gevechten doen denken aan de belegering van de staalfabri­ek Azovstal in de havenstad Marioepol. Half mei gaven de laatste 2.400 Oekraïense strijders die de fabriek in Marioepol verdedigde­n, zich over.(cka)

 ?? FOTO AFP ?? Severodone­tsk wordt al wekenlang zwaar belaagd.
FOTO AFP Severodone­tsk wordt al wekenlang zwaar belaagd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium