Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste exitpolls wijzen op overwinnin­g Macron

Parlements­verkiezing­en in Frankrijk

-

De partij van Frans president Emmanuel Macron, die samen met twee kleinere partijen de alliantie Ensemble vormt, kwam gisteren als winnaar uit de bus bij de eerste ronde van de Franse parlements­verkiezing­en.

Ensemble verzekerde zich van meer zetels dan een coalitie van vijf linkse partijen rond voormalig presidents­kandidaat JeanLuc Mélenchon. Dat blijkt uit prognoses van meerdere exitpolls. Ensemble krijgt tussen de 260 en 310 zetels. Voor een meerderhei­d heeft Macron 289 van de 577 zetels nodig. Het linkse blok zou stranden tussen 150 en 220 zetels.

In percentage­s uitgedrukt kregen beide blokken evenveel stemmen: iets meer dan 25%. Daarna volgt Marine le Pens Rassemblem­ent National met 19%. Maar het Franse kiessystee­m zit zo in elkaar dat enkel de winnaar in elk van de 577 kiesdistri­cten in het parlement komt, los van hoe hoog de score van de tegenkandi­daat ook was.

Over een week gaan de Fransen opnieuw naar de stembus voor de tweede en beslissend­e ronde in districten waar nog geen duidelijke winnaar is.

Lage opkomst

Ook opvallend: minder dan de helft van de stemgerech­tigden ging gisteren naar de stembus, een historisch laag aantal. De afwezigen speelden dan ook een hoofdrol in verkiezing­sreportage­s van de Franse media. Veel geïntervie­wde Fransen wilden liever van het mooie weer genieten. “Verkiezing­en? Was dat vandaag?” Waarna een uitleg volgde over hoe de Franse politici erin geslaagd zijn alle voeling met de gewone mensen te verliezen. Niet zelden kregen zowel de ‘arrogante’ Macron als de ‘abstract theoretise­rende’ Mélenchon een veeg uit de pan.

Macron en Mélenchon hebben nog een week om de harten van de spijbelend­e kiezers te veroveren. Vooral voor Mélenchon lijkt dat cruciaal omdat uit de eerste resultaten blijkt dat vooral in de dichtbevol­kte en stedelijke ‘Mélenchon’-wijken veel kiezers niet naar de stembus trokken.(agg,kv)

 ?? FOTO VOIX DU NORD/MAXPPP ?? President Macron bracht zijn stem uit in Touquet.
FOTO VOIX DU NORD/MAXPPP President Macron bracht zijn stem uit in Touquet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium