Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de week alleen nog eten op bestelling”

-

“Ik doe noodgedwon­gen op dinsdag, woensdag en donderdag dicht”, zegt Yves Van Moorter, die samen met zijn echtgenote Karin Hoste het restaurant Uilenspieg­el in Wenduine (De Haan), op de grens met Blankenber­ge, uitbaat. “Vroeger waren we vanaf de paasvakant­ie elke dag open, behalve op maandag, maar door het gebrek aan personeel lukt dat nu niet meer. In de week serveren we nu alleen nog eten op bestelling, bijvoorbee­ld voor koffietafe­ls of voor een groep fietsers of busreizige­rs die op voorhand heeft gereservee­rd.”

Vanaf de tweede week van juli tot 15 augustus doet Van Moorter dinsdag en donderdag wel opnieuw open. “Omdat we dan kunnen rekenen op studenten. Maar ook in die periode sluiten we dus nog steeds op woensdag. En voor de rest houd ik de coronarege­ls noodgedwon­gen aan. We moesten de tafels en stoelen vorig jaar anderhalve meter uit elkaar zetten. Nu moet dat niet meer, maar ik zet de tafels en stoelen niet terug, omdat we geen personeel hebben om ze te bedienen.”

“Ik heb al drie jaar problemen om personeel te vinden, maar het is nog nooit zo erg geweest als dit jaar”, gaat Van Moorter verder. “Het personeels­tekort is geëxplodee­rd. Ik denk dat dit onder meer komt door de inspanning­en die VDAB heeft geleverd om horecapers­oneel tijdens de lockdowns tijdelijk in andere sectoren te laten werken. Die mensen hebben daar nu geproefd van jobs waarin ze geen weekendwer­k moeten doen en ook ’s avonds thuis zijn. Ze komen dus niet meer terug naar de horeca. En dat terwijl het in onze sector elke dag feest is, omdat je hier altijd nieuwe mensen leert kennen.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Yves Van Moorter, uitbater van restaurant Uilenspieg­el in Wenduine.
FOTO SIMON MOUTON Yves Van Moorter, uitbater van restaurant Uilenspieg­el in Wenduine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium