Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig tijd, weinig impact, weinig steun

Zo’n negenhonde­rd gemeentera­adsleden zijn sinds verkiezing­en gestopt

-

Sinds de lokale verkiezing­en van 2018 hebben 563 gemeentera­adsleden hun mandaat niet opgenomen en nog eens 331 andere hebben ontslag genomen. Samen is dat 12% van alle raadsleden. Het probleem? Een mix van weinig tijd, weinig impact en weinig steun.

“Het is frustreren­d om urenlang met een dossier bezig te zijn en het dan in de gemeentera­ad na vijf minuten van tafel geveegd te zien worden.” Johnny Ceyssens (Groen) uit Lummen heeft er negen jaar in de gemeentera­ad op zitten. Eind vorig jaar nam hij ontslag. “Je probeert alles goed voor te bereiden, maar dan kom je op de gemeentera­ad tegenover een schepen te staan die zijn administra­tie aan het werk heeft gezet en over informatie beschikt die jij niet hebt. Ik begrijp wel dat het vanuit de oppositie moeilijker is, maar ik zag hetzelfde bij collega’s van de meerderhei­d. Ik ben afgehaakt. Het moet zin hebben.”

Ceyssens is lang niet alleen. Sinds 2018 hebben in heel Vlaanderen 894 verkozen gemeentera­adsleden afgehaakt: 563 hebben hun mandaat niet opgenomen en 331 hebben ontslag genomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Brecht Warnez (CD&V) heeft opgevraagd. Op een totaal van 7.359 gemeentera­adsleden in Vlaanderen is dat 12%. Een deel van hen heeft Warnez ook via een enquête bevraagd.

Verloning niet de reden

“Opvallend is dat de verloning nauwelijks als reden wordt gegeven”, zegt hij. “De drie belangrijk­ste redenen zijn: te weinig tijd, te weinig impact en te weinig ondersteun­ing.”

Tijdgebrek was voor Shanna Jacops (de stadslijst, VldGroen-M+) de reden om al na een jaar haar ontslag in te dienen in Mechelen. “Ik was voor een stukje teleurgest­eld, maar mijn profession­ele situatie wijzigde ook waardoor ik het heel druk kreeg.” De keuze was snel gemaakt om het ambt over te laten aan een meer gedreven kandidaat.

Om het tij te keren, heeft Warnez een actieplan opgesteld. Een van zijn voorstelle­n is om gemeentera­adsleden maandelijk­s twee tot vier dagen politiek verlof te geven, afhankelij­k van de grootte van de gemeente. “Daarvoor zouden ze ook een vergoeding krijgen, naar analogie met het ouderschap­sverlof, en hebben ze meer tijd voor de politiek.”

Een ander voorstel is om de gemeentera­adsleden meer inzicht te geven in de meerjarenp­lanning. “In Nederland bestaat een digitaal systeem waarin de raadsleden transparan­t de planning kunnen opvolgen”, zegt Warnez. “Dat zou beter zijn dan de ingewikkel­de plannen die vandaag in Vlaanderen bestaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium