Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Experts: “Een beetje recessie kan geen kwaad”

- (thv)

Ivan Van de Cloot

Hoofdecono­om van Itinera en professor economie (UAntwerpen)

“Als we die inflatie niet onder controle krijgen, gaan we daar heel veel schade van ondervinde­n.”

Komt er een recessie of niet? Het is een van de grote vragen die de economisch­e wereld dezer dagen bezighoudt. Maar een eenduidig antwoord? Nee, dat is er voorlopig niet. Dat een vertraging van de economie de inflatie kan bestrijden, daar is wel consensus over.

Door de energiecri­sis zal de Belgische economie tijdelijk vertragen, zo voorspelt de Nationale Bank van België (NBB). Maar een echte en zware recessie zal er niet komen. Van een recessie is volgens de definitie sprake als de economie twee kwartalen na elkaar krimpt, maar volgens de Nationale Bank zal de economie na de zomer opnieuw aantrekken.

Peter Vanden Houte, de hoofdecono­om van ING, durft niet zo stellig te zijn als de NBB. “Zulke hoge olieprijze­n hebben in het verleden altijd tot een recessie geleid”, zegt hij. Hij gelooft ook niet dat de economie na de zomer opnieuw zal aantrekken, zoals de Nationale Bank voorspelt. “Ze gaan ervan uit dat de consument het niet zal laten afweten, dat hij zijn gespaarde centen van tijdens de pandemie zal uitgeven”, zegt Vanden Houte. “Maar ik denk dat de consument minder zal uitgeven of dat de consumptie minstens stagneert door al die spanningen in de wereld: van de oorlog, tot corona en de stijgende energiepri­jzen.” Niet onbelangri­jk: de NBB gaat er in de prognoses van uit dat de aanvoer van grondstoff­en en onderdelen opnieuw normalisee­rt en de oorlog in Oekraïne niet voort escaleert.

Niet de laatste

Een vertraging van de economie is immers een wapen in de strijd tegen de inflatie. En dat is inderdaad een groter probleem. “Als we die inflatie niet onder controle kunnen krijgen, gaan we daar heel veel schade van ondervinde­n”, zegt Ivan Van de Cloot, hoofdecono­om van Itinera en professor economie (UAntwerpen). “In de jaren 70 van vorige eeuw speelden zo honderddui­zenden mensen hun job kwijt. De gevolgen daarvan zijn nu nog altijd voelbaar.”

Maar er is vooralsnog geen reden tot paniek. “De economie verloopt nu eenmaal in golven en om de paar jaar worden we weleens geconfront­eerd met zo’n recessie.” Met die wetenschap houdt econoom Koen Schoors (UGent) naar eigen zeggen het hoofd koel. “Als er al een recessie komt, is het niet de eerste recessie die we meemaken en zeker ook niet de laatste.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium