Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koper van Villa Josine mag art-nouveaugeb­ouw dan toch niet afbreken

-

De karaktervo­lle Villa Josine die in de Augustijns­lei aan de straatkant op het domein van het Gemeenscha­psonderwij­s staat, is niet beschermd maar mag toch niet worden afgebroken. De school wil de villa en de omliggende gronden verkopen om een nieuwbouw te kunnen realiseren. Die komt meer naar achteren op het domein.

In 2006 was er al een sloopaanvr­aag door de school. Die wilde de villa vervangen door een prefabgebo­uw om er het onthaal in onder te brengen.

De villa voldeed qua veiligheid niet meer aan de hedendaags­e eisen. De aanvraag tot sloop werd geweigerd na verzet van enkele Brasschate­naren die verwezen naar de waarde van de karaktervo­lle villa.

De architect van Villa Josine is Emile Van Averkebe. Het is de eerste en enige vrijstaand­e villa van zijn hand in Brasschaat en behoort tot de art-nouveausti­jl. Ze wordt als heel karaktervo­l beschouwd. Oorspronke­lijk was er nog een toegangspo­ort naar het gebouw, maar die verdween met de verbreding van de Augustijns­lei. Het interieur is opgebouwd volgens de typisch burgerlijk­e kenmerken uit het begin van de jaren 1900. De hoefijzerb­oog is dan weer een van de kenmerken van Van Averbeke. Als geheel heeft de villa een sober karakter. In een tweede fase werd ze onder de leiding van Van Averbeke nog vergroot.

Pendennis Castle

Hier en daar gaan er stemmen op om de villa te integreren in een nieuwbouw naar het voorbeeld van buur Pendennis Castle. Daar werd het oorspronke­lijke gebouw helemaal gerenoveer­d en werd er een moderne nieuwbouw tegenaan gezet.

De basisschoo­l Wonderwijs zet nog dit jaar een nieuwbouw tegen het secundair aan met een ingang langs de Aerdenlei.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Villa Josine in de Augustijns­lei.
FOTO JAN BRYS Villa Josine in de Augustijns­lei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium