Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij was een goede buurman en echte allemansvr­iend”

Dorpsfiguu­r Gerard ‘Tripke’ Van de Ven (78) overleden

- ERIK VANDEWALLE

Gerard ‘Tripke’ Van de Ven is overleden. De 78-jarige dorpsiguur was in Berendrech­t bekend als cafébaas, verzamelaa­r, organisato­r, gansrijder en molenvrien­d. De Buitenmole­n, vlak bij zijn woning, werd in ‘rouwstand’ gezet.

Gerard kon gewoon niet stilzitten, misschien typeert dat ‘Tripke’. Hij was voortduren­d bezig met organisere­n of het maken van plannen. Vorige maand opende hij nog zijn eigen winkeltje met brocante en antiek. “Geen rommel, alleen antiek en waardevoll­e voorwerpen”, benadrukte hij toen nog. Maar op dat moment was al duidelijk dat de ziekte Gerard in zijn greep had. het tastte zijn enthousias­me evenwel niet aan, want hij gaf nog mee dat hij in augustus, zij het niet alleen, de Sjachermar­kt in Lillo wilde organisere­n.

Dat Gerard op zijn leeftijd nog een winkeltje startte, had ook een reden. “Omdat ik het wereldje heel goed ken, weet ik wat mijn collecties waard zijn. Mijn kinderen gaven me de raad om te beginnen met het verkopen van het aanbod. Ik ben volop bezig om alles te sorteren, maar besef dat het nog wel wat tijd vraagt voor ik alles wat hierbinnen staat, heb geordend. Het maandelijk­se aanbod zal dan ook telkens variëren.” In zijn laatste interview in

legde Gerard uit waarom hij het verzamelen moeilijk kon laten. “Het leuke aan het verzamelen van antiek is dat elk voorwerp een geschieden­is met zich meedraagt. Ik vind het plezierig om thuis te komen en op zoek te gaan naar het verhaal achter dat horloge, dat beeld of eender wat. Soms lukt dat, heel vaak ook niet”. van Antwerpen

Vrije Gans

Gazet

In 1994 kwam Gerard Van de Ven, toen cafébaas in Huis ten Halve in Berendrech­t, met de idee om een zesdaagse op rollen te organisere­n ten voordele van vzw De Vluchtheuv­el in Stabroek. Maar dat lukte niet. Omdat hij toch iets wilde doen, groeide het idee van het vrouwengan­srijden. Hij vond het gek dat de vrouwen niet deelnamen aan het meest traditione­le feest in de Polder en dankzij zijn inspanning ontstond De Vrije Gans. Dankzij Gerard rijden de vrouwen nu nog elk jaar de gans en doneren zij de opbrengst aan een goed doel.

Het nieuws van zijn overlijden kwam in de buurt erg hard aan. Jorn Van de Cloot is de molenaar van de Buitenmole­n, die vlak bij het huis van Van de Ven staat. Jorn Van de Cloot: “Hij was een geweldige buurman en een echte allemansvr­iend.” Als eerbetoon heeft Jorn de molen in rouwstand gezet. “Dat is vooral een Nederlands­e traditie. Wanneer de onderste wiek net voorbij de toegangsde­ur van de molen staat, wil dat zeggen dat de molenaar of in dit geval een goede molenvrien­d is overleden.”

 ?? FOTO W&F RR ?? Gerard opende vorige maand nog zijn eigen winkeltje.
De Buitenmole­n rouwt.FOTO
FOTO W&F RR Gerard opende vorige maand nog zijn eigen winkeltje. De Buitenmole­n rouwt.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium