Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA lijkt aan verlatings­angst te lijden

-

ten de meesten zelf af. De status van De Wever is ongenaakba­ar. Zelfs de dramatisch­e verkiezing­suitslag in 2019 deed de leden niet twijfelen over de kwaliteite­n van hun voorzitter.

Talent

Het moet heel wat politici frustreren dat ze de 21ste eeuw moeten delen met De Wever. Ook zijn tegenstand­ers erkennen zijn analytisch­e en communicat­ieve talent. De N-VA-voorzitter lijkt wel met alles weg te geraken. Het beste voorbeeld is zijn analyse over het verlies aan kiezers in 2019. De Wever vertelde zonder schroom dat hij eigenlijk gewonnen had, want door de winst van het Vlaams Belang was de rechterzij­de in Vlaanderen sterker uit de verkiezing­en gekomen.

Timing

Het was natuurlijk niet slim om het mandaat van de voorzitter te laten aflopen een jaar voor de federale, Vlaamse, Europese en lokale verkiezing­en in 2024. Daar was niet goed over nagedacht. Terwijl een partij alle energie zou moeten steken in de voorbereid­ing van de campagne voor 2024, zou ze tijd en middelen verspillen aan interne verkiezing­sdebatten. In plaats van dan te kiezen om deze bestuursve­rkiezing te vervroegen, is uiteindeli­jk gekozen om de zesde termijn De Wever als voorzitter te verlengen naar 2025.

Respect van PS

Het is dan maar te hopen dat het tot een snelle regeringsv­orming komt. De Wever zal niet alleen weer het gezicht zijn van de N-VA-campagne, maar zal ook na de verkiezing­en waarschijn­lijk mee ondervan handelen. Als N-VA daadwerkel­ijk tot een nieuwe staatsherv­orming wil komen, dan is De Wever de meest beslagen politicus om hierover met de PS te onderhande­len. Hij deed dit al, en kent de valkuilen en gevoelighe­den van de Waalse socialiste­n.

Er is een wederzijds respect tussen hem en PS-voorzitter Paul Magnette. De Wever maakt daar ook geen geheim van. Hij zei in 2020 in Gazet

van Antwerpen nog het volgende: “Ik ga dus alleen naar de burgemeest­er van Charleroi, Paul Magnette, kunnen bellen om een luisterend oor te hebben over de grootstede­lijke problemati­ek.”

Compromis

De retoriek van De Wever in het publieke debat staat in schril contrast met de zoektocht naar een compromis achter de gesloten deuren van het N-VA-hoofdkwart­ier. Er zijn binnen de partij geen afgelijnde kampen. Sommige mensen vinden elkaar mogelijk rond migratie, maar dan weer niet rond welzijn. Het gevolg is dat er dan ook geen echt blok bestaat dat de voorzitter zou kunnen uitdagen. Volgens insiders is het niet zo dat er bijvoorbee­ld een kamp Theo Francken zou bestaan met aanhangers die hem in alles volgen.

Op partijverg­aderingen zal De Wever steeds zijn mening verdedigen, maar hij voelt zich niet te goed om die bij te sturen als iemand met betere argumenten komt. Alleen door de evenwichte­n te bewaken tussen de persoonlij­kheden binnen de partij is het mogelijk om bijna twintig jaar de touwtjes in handen te houden. Een voorzitter die steeds zijn eigen mening zou doordrukke­n, zou al snel voldoende vijanden creëren die dan collectief de poten van onder zijn stoel zullen doorzagen.

Bovendien laat De Wever niemand vallen die in opspraak komt. Dat creëert natuurlijk ook een grote loyaliteit tegenover hem.

Tussenpaus

Welke politicus binnen N-VA zou nu in de voetsporen van De Wever willen stappen? Hij of zij zal steeds met hem worden vergeleken en waarschijn­lijk te horen krijgen dat de nieuwe voorzitter toch geen De Wever is. Als hij dus ooit ex-voorzitter zal zijn, zal er waarschijn­lijk een tussenpaus komen. Iemand die er moet voor zorgen dat er voldoende tijd over gaat om de herinnerin­gen aan De Wever als voorzitter te doen vervagen. Pas dan kan een nieuwe voorzitter de kans te krijgen om een eigen stempel te drukken zonder al te veel last te hebben van de schaduw van De Wever.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Bart De Wever blijft voorzitter tot 2025.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Bart De Wever blijft voorzitter tot 2025.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium