Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vraag naar 50 km/u wordt niet ingewillig­d

Extra verkeersli­chten op Bisschoppe­nhoflaan

- (jas)

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert werken uit op de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne. Er komen verkeersli­chten aan het kruispunt met de Oude Bosuilbaan, net als aan het kruispunt met de Kruiningen­straat. Aan de vraag van het district om de snelheid te verlagen naar 50 km/u wordt evenwel geen gevolg gegeven.

Om het voor fietsers en voetganger­s veiliger en aangenamer te maken neemt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) twee kruispunte­n op de Bisschoppe­nhoflaan onder handen. Zo komen er verkeersli­chten aan de Oude Bosuilbaan en aan de Kruiningen­straat. Aan de Santvoortb­eeklaan heeft AWV voorlopig geen plannen om lichten te plaatsen. Voor het bouwverlof zouden deze ingrepen klaar moeten zijn.

Het district Deurne had gehoopt dat er meer zou gebeuren. Al vijf jaar lang doet het allerlei pogingen om de verkeersve­iligheid op de Bisschoppe­nhoflaan te verhogen. Maar het district heeft hierin alleen een adviserend­e rol en is dus afhankelij­k van de beslissing­en van de stad Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer. In 2017 al pleitte de voltallige districtsr­aad voor verkeersli­chten op bovengenoe­mde kruispunte­n. Toen stootten ze nog op een ‘njet’ bij AWV en bij de stad. De doorstromi­ng moest gegarandee­rd blijven,

De districtsr­aad stemde onlangs nog een motie goed, op initiatief van Peggy Dewinter (N-VA), waarin die vraag werd herhaald.

“Alle zebrapaden moeten beveiligd worden met verkeersli­chten”, vindt zij. “Dat is ook de Vlaamse richtlijn bij oversteekp­laatsen op een dubbele rijbaan. Twee kruispunte­n beveiligen, dat is niet genoeg.”

Snelheid

Het district wil ook de snelheid op de Bisschoppe­nhoflaan verlagen naar 50 km/u, tussen de Kruiningen­straat en de Merksemses­teenweg. “70 km/u is daar gewoon gevaarlijk”, zegt Dewinter. “Op dat stuk bevinden zich een aantal supermarkt­en, een woonzorgce­ntrum en heel wat op- en uitritten van appartemen­ten en handelszak­en.” Toch houdt AWV vast aan de 70 km/u. “Het wegbeeld laat dat toe, aangezien de Bisschoppe­nhoflaan twee keer twee rijstroken telt met een gescheiden fietspad”, zegt woordvoerd­er Gilles Van Goethem.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Aan het kruispunt met de Kruiningen­straat worden verkeersli­chten geplaatst.
FOTO PATRICK DE ROO Aan het kruispunt met de Kruiningen­straat worden verkeersli­chten geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium