Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coens vurig in dialoog met Antwerpse rand

- (jaa)

Hij mag dan aan zijn laatste dagen bezig zijn, Joachim Coens neemt zijn taak als CD&Vvoorzitte­r nog met veel passie op. Dat bleek tijdens de dialoog die hij en zijn minister Annelies Verlinden aangingen in Schoten met partijafde­lingen uit zes gemeenten in de Antwerpse rand.

partijvern­ieuwing communicer­en met het werkveld. Dat was het originele opzet van de ronde die Joachim Coens momenteel rijdt door Vlaanderen. “Wij zijn de partij die het best zorgt voor het inkomen, de gezondheid en de veiligheid van de mensen. We geloven dat gewone mensen samen tot buitengewo­ne dingen in staat zijn”, hamerde Coens erin bij de toehoorder­s in parochieza­al Heilig Hart van Schoten-Deuzeld. Die toehoorder­s waren zo’n vijftig leden van de partijafde­lingen Stabroek, Kapellen, Schoten, Brasschaat, Wijnegem en Wommelgem.

De tijd dat de Antwerpse rand oranje kleurde, heel wat burgemeest­erssjerpen inbegrepen, behoort al een tijd tot het verleden. Voorlopig dieptepunt in de dalende popularite­it van CD&V is de recente peiling waaruit bleek dat nog maar acht procent van de kieDe zers de bolletje achter haar kandidaten rood wil kleuren. Coens wordt binnenkort dan ook afgelost door partijgeno­ot Sammy Mahdi.

In Schoten ging hij er tegenaan met de passie van de grote dagen. Met de resultaten van een zelf bestelde studie in de hand probeerde Coens aan te tonen dat de strijd niet verloren is en dat veel Vlamingen CD&V veel meer dan de andere partijen associëren met goed bestuur, betaalbaar­heid, het gezin en vereniging­sleven. Alleen N-VA doet in die eigen peiling beter.

Marcel Van de Voorde, eminent wetenschap­per en gewezen adviseur van Leo Tindemans en andere CVP-coryfeeën van toen, was speciaal voor de dialoog afgezakt uit Genève. Daar woont de intellectu­eel en geldschiet­er met roots in Brasschaat al jaren. Hij maakt zich grote zorgen. “We komen van veertig procent. Wat een neergang. Ik mis een strategie in uw voorstelle­n om het tij te keren. Het is te veel blabla. Moesten we dan nog dieper wegzakken?” De welbespraa­kte christende­mocraat van het eerste uur vond het strijdplan allerminst overtuigen­d. Coens reageerde beleefd op de felle uithaal, die op bijval van andere aanwezigen kon rekenen.

 ?? FOTO JAA ?? Joachim Coens en minister Annelies Verlinden op pad.
FOTO JAA Joachim Coens en minister Annelies Verlinden op pad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium