Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Circus Barones allicht laatste keer te gast op Havenplein

Familie zoekt nieuwe locatie in gemeente voor optredens in 2023

- JAN AUMAN

Grandioso. Onder die naam brengt Circus Barones tot en met zondagnami­ddag zes voorstelli­ngen. Richard Korittnig en zijn vijfentwin­tig artiesten staan te popelen om hun volledige nieuwe show voor te stellen aan de Schotenare­n. Maar ze maken zich ook zorgen. “Dit is mogelijk onze laatste passage op het Havenplein. De gemeente geeft niet langer toelating om hier te staan en we hebben nog altijd geen alternatie­ve locatie”, luidt het.

Het circusbloe­d stroomt al sinds 1848 door de aderen van de familie Korittnig, bezielers van circus Barones en afkomstig van Oostenrijk. Acrobaten die je de adem benemen, dieren die je hart stelen en clowns die op je lachspiere­n werken. Het enige traditione­le circus dat erkend en ondersteun­d wordt door het departemen­t Cultuur van de Vlaamse Gemeenscha­p heeft ze allemaal bij.

Maandag kwam het internatio­nale gezelschap, de artiesten komen uit liefst twaalf landen, vanuit de vorige locatie Geel toe in Schoten. “De laatste jaren staan we hier altijd op het Havenplein. Een beetje krap maar voorts een uitstekend­e plek. Het is voor mijn zonen Daniel (21) en David (24) en andere sterke en lenige mannen wel altijd een uitdaging om onze tenten, inclusief meereizend­e kamelen en woonwagens, op te stellen. Maar het is hen ook dit keer weer gelukt, op zes uur zelfs”, zegt Richard Korittnig. In de tent is plaats voor zeshonderd toeschouwe­rs.

Kruisboogn­ummer

Woensdagna­middag begint het spektakel met dit keer als hoogtepunt­en de en een straf messenwerp- en kruisboogn­ummer. Uiteraard zal Eva, Richards echtgenote, haar kamelen, geiten en honden trucjes laten opvoeren.

Wheel of death Het integreren van deze dieren in de show gebeurt legaal. “Kamelen zijn de enige nog toegelaten exotische dieren voor circussen in Vlaanderen”, verzekert Richard.

E10-plas

Richard en zijn Circus Barones komen graag naar Schoten. “De mensen lijken hier altijd net iets enthousias­ter te reageren dan elders”, spreekt hij uit ervaring. “Daarom dat we ook zo intens op zoek zijn naar een nieuwe geschikte plek om onze tenten volgend jaar te kunnen opzetten. De gemeente heeft ons laten weten dat dit Havenplein bebouwd zal worden met appartemen­ten en dus niet langer ter beschikkin­g gesteld kan worden. Heel jammer.”

Schepen van Cultuur Charlotte Klima (N-VA) bevestigt dat deze reeks circusvoor­stellingen wellicht de laatste zullen zijn op het Havenplein. “We bekijken of we na het dancefesti­val Globefest ook een kleiner evenement zoals een circus kunnen laten plaatsvind­en op de grote weide naast de E10-plas langs de Brechtseba­an. Maar zekerheid daarover kan ik nu nog niet geven”, luidt het nog.

Oproep

Richard Korittnig doet een oproep naar eigenaars van een terrein dat minstens drieduizen­d vijfhonder­d vierkante meter groot moet zijn, en tevens stabiel genoeg om zware vrachtwage­ns tijdelijk te stallen. “Liefst geen al te drassige weide dus. De parking van Carrefour aan de Bredabaan zou kunnen, maar voorlopig lijkt de directie daar niet geneigd om ons te ontvangen. We zoeken ijverig verder. We willen echt blijven terugkeren naar Schoten”, besluit Richard.

‘‘

’’

iCircus Barones, van 15 tot en met 19 juni op het Havenplein in Schoten. Voorstelli­ngen op woensdag 15 juni om 15u, vrijdag 17 juni om 18u, zaterdag 18 juni om 15 en 18u en zondag 19 juni om 11 en 15u. Circus Barones schenkt vijf duo-tickets voor de voorstelli­ng van vrijdag 17 juni (18u). Mail volledige naam en adres naar: circusbaro­nes.secretaria­at6@gmail.com . De winnaars moeten zich persoonlij­k aanmelden identiteit­skaart en ontvangen e-mail.

 ?? FOTO JAA ?? Circusdire­cteur Richard Korittnig en zijn zonen David en Daniël tussen de wagens en tenten.
FOTO JAA Circusdire­cteur Richard Korittnig en zijn zonen David en Daniël tussen de wagens en tenten.
 ?? FOTO JAA ?? Circus Barones staat garant voor een pak acrobatie.
FOTO JAA Circus Barones staat garant voor een pak acrobatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium