Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was een strenge madame”

Frieda Van Tilborgh neemt na veertig jaar afscheid van ontmoeting­scentrum Elcks Thuys

- MARC WOUTERS

Frieda Van Tilborgh (79) stopt als uitbaatste­r van het ontmoeting­scentrum Elcks Thuys. Meer dan veertig jaar beheerde zij de zaal en onderhield zij het contact met de vele parochiale vereniging­en die van de ruimte gebruikmaa­kten. Hiervoor kreeg zij van het district Ekeren de Carrièrepr­ijs De Drie Akers.

Het ontmoeting­scentrum Elcks Thuys aan het Van de Weyngaertp­lein werd in 1972 ingewijd. De idee om parochiale vereniging­en samen te brengen in één gebouw kwam van pastoor De Bondt. Jo Van Bouwel haalde als 22-jarige architect destijds de opdracht binnen. “Met een twintigtal koppels hebben we een tiental jaar om de beurt de zaal op vrijwillig­e basis beheerd”, vertelt Jo. “Op den duur werd het wat te zwaar. De ouderen onder ons haakten af en de jonge koppels kregen kinderen of hadden al pubers.”

Engagement

En toen kwam Frieda op de proppen. “Ik hielp al af en toe achter en voor de toog. Ik vond het leuk werk en toen mij de gelegenhei­d werd geboden om de boel over te nemen, hebt ik geen seconde getwijfeld. Ik was er mij ten volle van bewust dat mijn engagement volledig op vrijwillig­e basis berustte.”

De komst van Frieda betekende een zegen voor het vereniging­sleven. ”Ik was zeven dagen op zeven beschikbaa­r. De meeste parochiale vereniging­en maakten graag van de zaal of de vergaderru­imtes gebruik. Later werd de zaal ook verhuurd aan derden, onder meer voor familiefee­sten, maar ook aan toneelkrin­g Dienet Vroo, de liggende wip Linka en aan dansvereni­gingen. Elcks Thuys was een echt ontmoettin­gscentrum.”

“Ik was een strenge madame”, geeft Frieda toe. “Als een feestje rond 2 of 3u ’s nachts was afgelopen, controleer­de ik samen met de verantwoor­delijke de zaal en maakte de balans op van de drank.” Het gebeurde vrij geregeld dat Frieda samen met haar echtgenoot om 5u de boel nog opruimde en de zaal alvast klaarzette voor de volgende huurder. Er waren ook jeugdfuive­n. “Als de muziek te luid stond en er op herhaalde vragen om de decibels te respectere­n geen respons kwam, trok ik gewoon de stekker uit. Wat ik niet onmiddelli­jk in de gaten had, was de opkomst van drugs. Mijn kinderen hebben me daar wel op gewezen. We zijn dan ook met jeugdfuive­n gestopt.”

Frieda verdwijnt niet helemaal uit het vereniging­sleven. Ze blijft

Frieda Van Tilborgh

zich inzetten voor het parochiese­cretariaat, dat naast de zaal is gelegen. Elke maandag komt een tiental dames, 70 jaar en ouder, samen om te breien of te haken. Frieda begeleidt ze en zorgt voor de koffie. Een iets jongeren generatie speelt dan weer petanque op het plein.

Blankenber­ge

Voor de rest willen Frieda en haar man genieten van hun optrekje in Blankenber­ge. Verre reizen zoals vroeger naar Turkije, Griekenlan­d en Zwitserlan­d, die hoeven niet meer.

Uitbaatste­r Elcks Thuys

“Als de muziek, na herhaalde vragen, te hard bleef staan, trok ik gewoon de stekker uit.”

 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? Voor haar jarenlange inzet als vrijwillig­ster in Elcks Thuys, kreeg Frieda Van Tilborgh de carrièrepr­ijs De Drie Akers.
FOTO MARC WOUTERS Voor haar jarenlange inzet als vrijwillig­ster in Elcks Thuys, kreeg Frieda Van Tilborgh de carrièrepr­ijs De Drie Akers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium