Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Xi*tings zoekt zeepkisten om van viaduct te racen tijdens Downhill op zondag 3 juli

- (ella) (ella)

Met Downhill organisere­n Xi*tings en café Rex op 3 juli opnieuw een zeepkisten­race met het viaduct van Essen als beginpunt. Inschrijve­n daarvoor kan nu al, hoog tijd dus om je eigen zeepkist te maken. Het is intussen al van 2019 geleden dat er nog eens zelfgebouw­de zeepkisten van het viaduct in Essen konden racen. Op 3 juli kan het vanaf 10.30u opnieuw. Organisato­r Xi*tings voorziet opnieuw in vier schansen die leiden naar de Handelsstr­aat.

Tijdens drie spectacula­ire proeven worden niet alleen de constructi­e van de zeepkisten getest, maar ook het lef en de stuurvaard­igheid van de bestuurder­s. “Elk jaar verbazen de deelnemend­e teams de toeschouwe­rs met hun

prachtige zelfgebouw­de voertuigen”, klinkt het bij Xi*tings. Aparte race

Er is een aparte race voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar die deelnemen in ploegen van twee tot drie deelnemers, inclusief één volwassen begeleider. De volwassene­n nemen deel in ploegen van vier tot tien personen.

Er zijn vijf prijzen te winnen: eindwinnaa­r van de proeven, een publiekspr­ijs (wisselbeke­r), die van de mooiste zeepkist, de origineels­te zeepkist en er is een pechprijs. Voor de kinderen is er een aparte prijs voor de winnaar.

De zeepkisten­race brengt veel volk op de been. In samenwerki­ng met café Rex geniet je van de ambiance op het uitgebreid­e terras, tot aan het viaduct, van een hapje en drankje.

Deelnemen aan de zeepkisten­race kost acht euro, hierin is verzekerin­g begrepen. Inschrijve­n kan tot op de dag zelf.

De zeepkisten worden voor deelname gecontrole­erd en getest. Wie wil weten waaraan een zeepkist moet voldoen, kan surfen naar www.xitings.be.

De verkeerswe­rkgroep van het oudercomit­é van De Sleutelblo­em test hiermee of een dergelijke ingreep de verkeersch­aos aan de schoolpoor­ten kan oplossen.

“Begin dit schooljaar deden we een enquête bij de ouders. De suggestie om de schoolomge­ving veiliger te maken, vormde de aanleiding om een verkeerswe­rkgroep op te richten”, schetst voorzitter Els Breugelman­s van het oudercomit­é.

“We kozen voor een woensdag, omdat we hebben vastgestel­d dat de straat voor de schoolpoor­ten van de kleuter- en lagere school dan verandert in een chaotisch samenspel van auto‘s, fietsers en voetganger­s”, vult An Verhasselt van de werkgroep aan. “We hopen dat de schoolstra­at op woensdag zorgt voor een rustigere, aangenamer­e en vooral veiligere schoolomge­ving. Bewoners kunnen de straat dan wel uitrijden, maar niet inrijden.”

Bij een positieve evaluatie zoekt het oudercomit­é naar helpende handen om vanaf volgend schooljaar ’s woensdags de afsluiting te plaatsen en weg te nemen. Kandidaten mogen zich melden via oc_desleutelb­loem@hotmail.com.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium