Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“‘Kom niet controlere­n’, zeiden ze haar”

Treinbegel­eider weigert 200 jongeren toegang tot trein in Mechelen

- (svh)

Een treinbegel­eider heeft woensdagav­ond zo’n tweehonder­d jongeren op het perron van station MechelenNe­kkerspoel de toegang tot de trein naar Brussel geweigerd. De vrouw voelde zich bedreigd omdat jongeren aangaven niet bereid te zijn om hun vervoersbe­wijs te tonen. “‘Kom niet controlere­n’, zeiden ze haar”, zegt Bart Crols, woordvoerd­er van de NMBS. Er komen nu extra controles, ook in Brusselse stations.

Groepen jongeren uit Brussel maken het al enkele dagen bont in Mechelen. Afgelopen zaterdag waren er opstootjes in De Nekker, woensdagav­ond zorgden ze voor rumoer in station Nekkerspoe­l. Verschille­nde getuigen verklaren dat ze zich geïntimide­erd voelden door de grote groep jongeren en hun geroep en getier op de perrons en in de gang van het station. De sfeer was gespannen.

Na een namiddag in het provinciaa­l sport- en recreatied­omein wilde een groep van ongeveer tweehonder­d jongeren woensdag omstreeks 20.30u huiswaarts keren met de trein. Toen de IC-trein richting Brussel vanuit Antwerpen in het station arriveerde, mochten de jongeren niet opstappen. “De treinbegel­eidster voelde zich bedreigd en ze heeft de deuren opnieuw gesloten”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerd­er van de politie Mechelen-Willebroek.

Onder de indruk

Bij de NMBS hopen ze het incident verder uit te klaren. “Reizigers uit de groep gaven duidelijk aan dat ze niet gecontrole­erd wilden worden, waardoor de treinbegel­eidster zich geïntimide­erd voelde. Zij was danig onder de indruk van het incident”, vertelt woordvoerd­er Bart Crols. Ook de politie kwam ter plaatse om te voorkomen dat de situatie escaleerde. “In overleg met de NMBS hebben we bekeken wat er mogelijk was. Korte tijd later kwam er nog een trein aan die nog voldoende capaciteit had. Die kon de jongeren meenemen”, legt Van de Sande uit.

Of de jongeren over een ticket beschikten, is een vraagteken. De treinbegel­eidster in kwestie zou wel van plan zijn om klacht in te dienen. Mechels burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen (VldGroen-m+) kondigt aan dat er ook in de stations actie wordt ondernomen. Al in de Brusselse stations gaan de spoorwegpo­litie en Securail jongeren erop wijzen dat er in De Nekker in Mechelen een inschrijvi­ngsplicht geldt (zie

boven). Hij kreeg het engagement dat vervoersbe­wijzen voor het opstappen worden gecontrole­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium