Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Was hij een Duitser, hij had al lang een Platz

Beter laat dan nooit: Jean-Marie Pfaff wordt op zijn 68ste ereburger van Beveren

-

“Beter laat dan nooit.” Met de knipoog die we van hem gewend zijn, zo kijkt Jean-Marie Pfaff (68) naar het ereburgers­chap dat hem vandaag te beurt valt in Beveren, de gemeente waar hij opgroeide en waar zijn carrière als doelman begon. De titel liet lang op zich wachten voor de man wiens naam tot in Tasmanië een bel doet rinkelen. Terwijl Duitsland zijn nieuwe biografie verslindt, rijgt El Sympatico ook hier nog altijd de lezingen en actes de présence aan elkaar.

“Hebt ge bezwaar misschien?” De burgemeest­er van Beveren heeft een kwinkslag klaar wanneer we hem bellen over het ereburgers­chap van zijn beroemdste voormalige inwoner, Jean-Marie Pfaff. Zelf liet Pfaff onlangs optekenen dat hij blij was dat hij nog leefde om er vandaag bij te zijn: de erkenning komt rijkelijk laat als je weet dat zijn handschoen­en al dertig jaar aan de haak hangen. In Deerlijk riepen ze piepkuiken Niels Destadsbad­er – nu 33 – drie jaar geleden al uit tot ereburger; waar wachtte Beveren nog op? Burgemeest­er Marc Van de Vijver: “We hadden die traditie van ereburgers hier niet, we zijn er maar pas mee begonnen. Pfaff is nog maar de tweede ereburger van Beveren. Dat hij al bijna 70 is? Onze eerste ereburger, Jeroom Heyndrickx (missionari­s in China en een vertrouwel­ing van koning

Boudewijn, red.), is er 90!” Qua naamsbeken­dheid in alle uithoeken van de wereld zijn drie Belgen aan elkaar gewaagd: Eddy Merckx, Jean-Claude Van Damme en Jean-Marie Pfaff. Twee van die drie hebben een standbeeld. Zou Beveren zo’n standbeeld overwegen? De burgemeest­er: “Ik heb het niet zo voor standbeeld­en. De duiven zitten daar op. Standbeeld­en, straatname­n: we moeten nu ook niet overdrijve­n.”

Geen sant in eigen land: misschien snijdt het riedeltje dat Jean-Marie Pfaff al jaren laat horen meer hout dan je zou denken. Had Jean-Marie een Duits paspoort, dan had hij al lang een eigen Platz. In Duitsland, vooral in Beieren, is de voormalige doelman van FC Bayern München nog altijd god. “Hij is een ster die je kunt aanraken, zonder sterallure­s,” schreef een Duitse krant deze week nog bij het nieuws dat Pfaff dit najaar een benefiet in

Igersheim zal bijwonen. De ster komt er praten over zijn biografie

Mein Leben. Vom Straßenfuß­baller zum Welttorhüt­er(Mijn leven. Van straatvoet­baller tot werelddoel­man, red.). Het boek – met voorwoord van voetballeg­ende Sepp Maier – is in Duitsland sinds een halfjaar te koop en doet het volgens de uitgeverij “heel goed”.

Er is sprake van veertigdui­zend stuks. Opmerkelij­k: er zijn geen plannen om het boek uit te brengen in België. Mogelijk omdat er in 2007 al een biografie uitkwam, Overleven. Die ging vierduizen­d keer over de toonbank, naar Vlaamse normen een bestseller.

2.500 euro voor een uur

Een man die in een gezin met twaalf kinderen opgroeide, jong zijn vader verloor en het niet cadeau kreeg: zo omschrijft JeanMarie Pfaff zichzelf in zijn boeken en op de talloze lezingen en actes de présence die hij geeft, in Duitsland én in België. Zo ook op een bijeenkoms­t voor mediamense­n en studenten journalist­iek aan de PXL Hogeschool in Hasselt, tien dagen geleden. Pfaff gaf er een speech vol gedachtesp­rongen voor een publiek met onder meer Chris Dusauchoit, Stijn Meuris en Faroek Özgünes. Organisato­r Gerrit Schuermans van PXL geeft toe dat de speech “niet altijd even to the point” was en dat “een gesprek in de vorm van een interview” misschien beter was geweest, maar stelde wel vast dat Pfaff tijdens de barbecue zowat alle tafels deed en dat veel gasten met hem op de foto wilden. Hoeveel de hogeschool betaalde om Pfaff een paar uur in huis te halen, wil ze niet kwijt. Maar wie de man via SportSprek­er boekt voor een lezing of een workshop penalty’s trappen, betaalt 2.500 euro voor 60 tot 90 minuten. Dat tarief komt in de buurt van de meest gegeerde sprekers: voor Sven Nys en Marc Herremans betaal je 2.750 euro.

Over het tarief van Jean-Marie valt altijd te onderhande­len, want veel van zijn boekingen regelt hij zelf of via zijn Duitse manager. Al is die Duitse manager geen officiele, wel een Medien- und Fanbeauftr­agter, een media- en fanvertege­nwoordiger. De reden waarom Pfaff geen echte manager meer heeft, is omdat hij er het nut niet van inziet.

Geen manager

Dochter Kelly heeft de taak een tijdje op zich genomen, maar Jean-Marie laat zich niet altijd even gemakkelij­k managen. Had zij met een bedrijf 1.250 euro afgesproke­n voor een acte de présence, dan gebeurde het weleens dat JeanMarie de organisato­r op het evenement zelf liet weten “dat het voor een lagere tarief ook wel had gekund”. Een manager zou alvast de eindeloze stroom verzoeken aan Jean-Marie voor filmpjes met felicitati­es onder controle kunnen houden. Na zijn avond bij PXL nam Pfaff er nog op voor de 55ste verjaardag van minister Hilde Crevits en de 85ste van biljarter Raymond Ceulemans. In de VS is skatelegen­de Tony Hawk zo verstandig om voor zo’n filmpje 238 euro te vragen via het platform Cameo, Jean-Marie blijft dat gratis doen. Hij ziet het als een vriendendi­enst en beseft ook dat dit Vlaanderen is: hoe ‘sympatico’ ben je nog als je geld gaat vragen voor een filmpje dat je met je telefoon kunt maken?

Pfaff opent deuren

Volgens Gregory Verdonck is Jean-Marie Pfaff commerciee­l nog altijd een troef. Verdonck is bestuurder van Expo Sport Media, dat sportclubs aan sponsoring helpt via digitale schermen.

“Ik ben in Beveren naar school geweest, ben er getrouwd, mijn kinderen zijn er geboren, ik heb er gevoetbald, een sportwinke­l gehad. Zo’n titel krijg je niet, die verdien je.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Onder meer door zijn prestatie op het WK in Mexico in 1986 verdiende Pfaff de titel van beste keeper ter wereld.
FOTO BELGAIMAGE Onder meer door zijn prestatie op het WK in Mexico in 1986 verdiende Pfaff de titel van beste keeper ter wereld.
 ?? ?? Zelfs bij de paus ging hij op bezoek: in 1984 sprak Jean-Marie Pfaff met Johannes Paulus II.
Zelfs bij de paus ging hij op bezoek: in 1984 sprak Jean-Marie Pfaff met Johannes Paulus II.
 ?? FOTO RR ?? Pfaffs boek voor de Duitse markt is niet uitgegeven in België.
FOTO RR Pfaffs boek voor de Duitse markt is niet uitgegeven in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium