Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwbouw van Isvag in Wilrijk komt er niet”

Schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit)

-

Na de raadscommi­ssie van Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) is het duidelijk dat de bouw van een nieuwe verbrandin­gsinstalla­tie op de site van Isvag in Wilrijk volledig van de baan is.

Met de vernietigi­ng van de vergunning was de nieuwe afvalverbr­andingsove­n van Isvag al heel onzeker. Nu blijkt dat dit plan dood en begraven is. Schepen Meeuws liet er in zijn raadscommi­ssie geen twijfel meer over bestaan. “De nieuwbouw voor

Isvag zal er niet komen. Dat is niet mijn standpunt, maar dat van het schepencol­lege.”

Het was toenmalig Isvag-voorzitter Philip Heylen die in 2017 met een plan kwam voor een nieuwe afvalverwe­rkingsinst­allatie. Het moest een landmark worden. Isvag zou een afvalenerg­iecentrale worden die via een warmtenet 40.000 gezinnen zou verwarmen en voor 35.000 gezinnen elektricit­eit zou produceren.

Alleen vernietigd­e de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen in april deze vergunning. Een nieuwe poging om dit plan toch gerealisee­rd te krijgen, werd verlaten. In Antwerpen is er geen politieke eensgezind­heid. Vooruit wil de oven vooral weg uit Wilrijk.

In de raadscommi­ssie kwamen er wel wat vragen vanuit de N-VAfractie

over de bevoorradi­ng van het warmtenet Terbeke, Blue Gate en Nieuw Zuid in het zuiden van Antwerpen. Isvag zou de belangrijk­ste restwarmte­leverancie­r zijn aan dit net. Volgens Meeuws zijn er alternatie­ven. Zo toonde

Umicore al interesse om warmte te leveren en is er ook de mogelijkhe­id om warmte te onttrekken uit rioolwater.

“Het zou fout zijn om bij een warmtenet afhankelij­k te zijn van slechts één bron”, zegt Meeuws. “Die warmtebron bepaalt dan de prijs. Je moet de concurrent­ie laten spelen tussen de verschille­nde leverancie­rs om zo de voordeligs­te prijs te krijgen voor de Antwerpena­ar.”

Wat dan met de huidige oven op de Boomsestee­nweg? Ook die vergunning werd vernietigd, maar Isvag kreeg tijd tot oktober om een nieuwe vergunning aan te vragen. Als die er niet komt, kan het huishoudel­ijk afval uit de Antwerpse regio daar niet meer worden verwerkt. De discussie is tot wanneer deze nieuwe vergunning moet lopen.

 ?? FOTO RR ?? Deze installati­e zal dus niet verschijne­n op de huidige site van Isvag op de Boomsestee­nweg in Wilrijk.
FOTO RR Deze installati­e zal dus niet verschijne­n op de huidige site van Isvag op de Boomsestee­nweg in Wilrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium