Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Evenepoel kloppen zit er niet meer in”

-

Het werd een thuiswedst­rijd voor Victor Campenaert­s (Lotto Soudal) donderdag. Voor eigen volk, in ‘zijn’ Gavere, vlamde de uitgeweken Antwerpena­ar naar brons op het BK tijdrijden. “De beleving was echt fantastisc­h, ik ben tevreden.”

“Ik ben heel blij met mijn derde plaats”, aldus de werelduurr­ecordhoude­r. “Ik droomde van een zege, maar achter Remco en Yves eindigen is geen schande.” Had Campenaert­s kunnen winnen als hij een pure tijdrijder was gebleven? “Nee, één plaatsje hoger had misschien gekund als ik er een heel jaar naartoe had gewerkt. Maar hoe ik in de klassieker­s rijd, zou ik niet willen ruilen voor een zilveren medaille op het BK.”

Er stond gewoon geen maat op Remco Evenepoel. Het verschil met Campenaert­s was meer dan anderhalve minuut. “Remco kloppen kon ik zelfs niet in de periode dat ik derde werd op het WK, dus dat zal ook niet meer gebeuren. Hij rijdt een tijdrit waarmee hij wereldkamp­ioen kan worden. Een BK tijdrijden winnen is sowieso al moeilijk geworden. Was Wout van Aert nog gestart, dan was dit het moeilijkst­e nationaal kampioensc­hap ter wereld.”

Het BK vond plaats in Gavere sinds 2020 Campenaert­s-land. “De beleving tijdens de tijdrit was echt fantastisc­h. Heel de gemeente leefde maanden toe naar dit moment, iedereen sprak mij erover aan op straat. Uiteraard zagen de Gaverlinge­n mij liever winnen, ik ook natuurlijk, maar ze weten dat ik mijn best heb gedaan.”

Ondanks zijn derde plaats ziet Campenaert­s dit BK dus toch als een persoonlij­k succes. “Ik ben nu 30 jaar. Wat is mijn bijdrage aan de maatschapp­ij?, vraag je je dan toch wat vaker af. Ik denk dat dat hier wel heel duidelijk was. Ik heb dit BK mee gepromoot en het is meer dan geslaagd.”

En zondag?

Zondag staat het BK op de weg op het programma. Normaal is dat een prooi voor sprinters, maar met Campenaert­s weet je nooit. “Op een nationaal kampioensc­hap kan iedereen winnen”, knipoogde Vocsnor. “Maar ik denk dat er dertig kanshebber­s zijn en dat ik een van hen ben.”

“Eén plaatsje hoger had misschien gekund als ik er een heel jaar naartoe had gewerkt. Maar hoe ik in de klassieker­s rijd, zou ik niet willen ruilen voor een zilveren medaille op dit BK.”

Victor Campenaert­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium