Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tuin Rubenshuis wordt fleuriger

- FRANK HEIRMAN

Niet alleen het Rubenshuis vernieuwt, ook de tuin ervan zal er straks helemaal anders uitzien. Hij wordt veel groener en met een pak meer bloemen die het hele jaar door zullen bloeien. Modeontwer­per Dries Van Noten gaf kleuradvie­s bij het ontwerp, dat gedragen wordt door nieuw historisch onderzoek naar Antwerpse tuinen van toen. De aanleg begint al in oktober.

De tuin die er nu ligt, werd ontworpen bij de reconstruc­tie van het Rubenshuis in 1939. Men baseerde zich toen vooral op enkele schilderij­en van Rubens, waarop het tuinpavilj­oen te zien is, en op twee gedetaille­erde prenten uit de periode na Rubens. Met het oog op een nieuw tuinontwer­p deed historicus Klara Alen voor het eerst een vergelijke­nd onderzoek naar Antwerpse stadstuine­n van toen.

“Over de Rubenstuin zelf bestaat maar één geschreven bron”, zegt Alen. “Het is een kattebelle­tje dat Rubens vanuit zijn kasteel in Elewijt aan zijn huisbewaar­der in Antwerpen schreef en waarin hij aan zijn hovenier Willem vraagt om wat peren, vijgen of ander lekkers uit zijn hof op te sturen. Om meer te weten te komen over wat er nog allemaal in die Rubenstuin groeide, moesten we het dus ruimer aanpakken en ook gaan kijken naar de tuinen van buren en vrienden als Rockox en de Moretussen.”

Organisch gegroeid

Alen speurde naar informatie over hoveniers en plantenver­kopers van toen. Ze bestudeerd­e testamente­n, rechtbankv­erslagen of rekeningen die met tuinen te maken hadden. Als specialist­e van bloemensti­llevens bestudeerd­e ze ook welke planten de Antwerpse schilders het liefst vastlegden. Al die informatie liet haar toe om lijsten van veel voorkomend­e bloemen en planten op te stellen.

Alen denkt dat Rubens nog geen volledig ontwerp in zijn hoofd had, toen hij in 1610 een huis met open veld in Hopland kocht. “Het geheel zal organisch gegroeid zijn. Wellicht zal hij een bestaande moes- en kruidtuin gerecyclee­rd en uitgebreid hebben. Tuinen hadden toen zowel een formeel deel voor ontvangst als een informeel gedeelte dat vruchten opleverde. Mensen aten in die tijd uit hun tuin. Het lijkt me ook logisch dat de twee vrouwen van Rubens hun zegje hadden.”

Of er een fontein was, kan nergens met zekerheid achterhaal­d worden, maar dat is best mogelijk. Zeker is dat er appelsiene­nen vijgenbome­n in potten of kuipen stonden, die ’s winters binnen werden gezet. Minstens twee hoveniers, Willem en Jasper, werkten bij Rubens. Alen kwam ook twee plantenlev­eranciers op het spoor en de apotheker Peter van den Broeck, die in zijn hof in de Kloosterst­raat vijgen kweekte.

Tulpengekt­e

En dan is er de vraag of Rubens meedeed met de tulpengekt­e van 1630. “Of hij een belegger in tulpen was, weten we niet”, zegt Alen. “Tulpen waren toen in trek, en we kunnen ervan uitgaan dat er ook tulpen bij Rubens te zien waren. De bloembolle­n kon hij om de hoek kopen, in café De Zwaan op de Graanmarkt.”

Het onderzoek van Alen bezorgde een leidraad voor een nieuw tuinontwer­p. “Het blijft een hypothese hoe de tuin er precies uitzag, maar door zo veel verschille­nde elementen erbij te betrekken, kunnen we wel een beeld afleiden. We kunnen de keuzes in het ontwerp motiveren.”

Plantenwee­lde

Voor het nieuwe ontwerp tekende Ars Horti uit Rumst, in samenwerki­ng met Agentschap Onroerend Erfgoed. Ze deden een beroep op modeontwer­per en tuinliefhe­bber Dries Van Noten voor kleuradvie­s.

Met 8.835 planten wordt de Rubenstuin veel groener dan nu. De cijfers spreken boekdelen: 39 bomen, 4.170 vaste planten, 612 klimplante­n, 3.150 bloembolle­n en stinzenpla­nten, 346 heesters, 438 haagplante­n, dertig orangeriep­lanten en vijftig waterplant­en. Met zo’n weelde zal de tuin het hele jaar door andere kleurschak­eringen aan de bezoekers tonen.

In het nieuwe Rubenshuis krijgt de tuin ook een prominente­re functie. Was hij vroeger een extraatje voor de bezoeker, dan maakt hij in het nieuwe Rubenshuis essentieel deel uit van het museumparc­ours. Dat loopt van het nieuwe onthaalgeb­ouw in Hopland naar de kunstenaar­swoning op de Wapper. De tuin wordt zo een museumzaal in openlucht.

In de tuin zal de bezoeker informatie krijgen over de functie, de hoveniers die er werkten en het keukenpers­oneel dat vruchten verwerkte. “Mijn onderzoek is niet af, maar moet verwerkt worden door de publiekswe­rking”, hoopt Alen. “Dat kan met een gidsje, of misschien in het hoveniersh­uisje. Toekomstig­e museumbezo­ekers zullen de tuin beter kunnen beleven en begrijpen.”

Oude tuin nog even open

Deze zomer is het de laatste kans om de oude tuin van het Rubenshuis te bezoeken. Er staan bovendien extra evenemente­n gepland. Op voorhand reserveren, is wel de boodschap.

Op 11 juli kunnen bezoekers genieten van een zomerse barbecue bij zonsonderg­ang. Op 6 augustus is het Museumnach­t en dan mixt een foodarcheo­loog cocktails en mocktails met ingrediënt­en uit de tuin, terwijl een dj een set speelt die inspiratie vindt bij Rubens. Tijdens het Cultuurwee­kend op 27 en 28 augustus zijn er yogasessie­s, workshops botanisch tekenen en lezingen.

De enorme muurschild­ering van Corentin Spear op de werfafslui­ting blijft de hele zomer te bekijken. In oktober starten de werkzaamhe­den voor de heraanleg en vanaf dan is de huidige tuin niet meer toegankeli­jk voor de bezoekers. Het Rubenshuis zelf blijft open tot 8 januari 2023. Het gerenoveer­de Rubenshuis opent de deuren in 2027. www.rubenshuis.be

Klara Alen

Historicus

“Het blijft een hypothese hoe de tuin er destijds precies uitzag, maar door zo veel verschille­nde elementen erbij te betrekken, kunnen we wel een beeld afleiden.”

 ?? FOTO RR ?? Een impressie van de nieuwe tuin met zicht op de kunstenaar­swoning.
FOTO RR Een impressie van de nieuwe tuin met zicht op de kunstenaar­swoning.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zo ziet de Rubenstuin er momenteel uit.
FOTO JAN VAN DER PERRE Zo ziet de Rubenstuin er momenteel uit.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium