Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poetin draait gaskraan dicht en daar heeft heel Europa last van

-

BELGIË

Ons land neemt maar voor 4 procent Russisch gas af. Ook de LNG-terminal in Zeebrugge zorgt voor extra zekerheid. DUITSLAND

Rusland heeft de toevoer via Nord Stream 1 verminderd. De Duitsers gaan nu het gasverbrui­k in de elektricit­eitssector terugdring­en en meer gebruikmak­en van kolencentr­ales. Duitsland importeert nog steeds 40 procent uit Rusland. NEDERLAND

Nederland – voor 15 procent afhankelij­k van Russisch gas – wil niet in roebels betalen, waardoor het tot 30 september 2 miljard kubieke meter niet geleverd zal krijgen. Het land wil de steenkoolc­entrales op volle toeren laten draaien. FRANKRIJK

Door de verminderd­e levering in Duitsland komen de Fransen ook in de problemen. Frankrijk – voor 20 procent afhankelij­k van Rusland – kijkt naar LNG en gasleverin­gen uit andere landen. ITALIË

Sinds iets meer dan een week knijpt Rusland de gastoevoer naar Italië steeds meer toe. Het land haalt 40 procent van zijn gas uit Rusland en kondigde maatregele­n aan. Italië kijkt ook naar steenkoolc­entrales. OOSTENRIJK

Zo’n 80 procent van het gas komt uit Rusland. Daarom heeft Oostenrijk de eerste stap van een noodplan geactiveer­d. Ze kijken ook naar alternatie­ven en willen gascentral­es ombouwen naar steenkoolc­entrales.

ZWEDEN

Ook Zweden heeft een eerste stap genomen in een noodgasvoo­rzieningsp­lan. Bij problemen zal er gekeken worden naar andere EU-landen en voorzichti­g omgesprong­en worden met verbruik.

FINLAND

Finland weigert Russisch gas in roebels te betalen, waardoor de kraan op 21 mei dichtging. Maar de Finnen zijn slechts voor 5 procent afhankelij­k van Russisch gas.

DENEMARKEN

Op 1 juni stopte Rusland met gasleverin­gen. Ook de Denen willen niet in roebels betalen. Het land kan zich normaal zelf bevoorrade­n, maar door werken aan het Tyra-gasveld in de Noordzee is het nu afhankelij­k van de Europese markt.

POLEN

Polen werd eind april als eerste afgesloten van de gastoevoer. Zij halen meer dan 45 procent van hun gas uit Rusland. Polen verwachtte geen problemen en keek naar alternatie­ven zoals LNG.

BULGARIJE

Bulgarije werd op dezelfde dag als Polen afgesloten. Volgens de energiemin­ister was er geen nood om minder gas te verbruiken. Begin juli zouden zij gas geleverd krijgen uit Azerbeidzj­an.

 ?? ??
 ?? REUTERS FOTO ?? De Duitse minister van Economie Robert Habeck kondigde gisteren code oranje af. De regering zal onder andere opnieuw meer gebruikmak­en van steenkool.
REUTERS FOTO De Duitse minister van Economie Robert Habeck kondigde gisteren code oranje af. De regering zal onder andere opnieuw meer gebruikmak­en van steenkool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium