Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het lerarentek­ort zal volgend jaar nog erger zijn”

-

“Ik had, na dat totaal ontwrichte schooljaar 2020-2021, gehoopt dat alles weer een beetje normaal zou worden, maar eigenlijk was dit jaar nog moeilijker”, zegt directrice Christine Albers van het Atheneum in Malle.

In dat eerste coronajaar moest de directrice aan echt crisismana­gement doen en drastische, nooit geziene maatregele­n nemen. “Op het eerste gezicht leek dit een normaal schooljaar te worden, maar dat was het niet. Dat kwam door de combinatie van corona en het groeiende lerarentek­ort. In september kon ik nog alle lesuren invullen, maar gaandeweg werd dat almaar moeilijker. Op een bepaald moment in de winter waren er van de zestig leerkracht­en bijna twintig ziek. Niet alleen door corona, er zijn ook een paar collega’s bezweken onder de hoge werkdruk.”

“Ik heb enorm veel tijd gestoken in het zoeken en aanwerven van nieuwe leerkracht­en. Dat was vaak frustreren­d omdat ik de juiste mensen niet vond, en vaak totaal onervaren jongeren of mensen zonder het geschikte diploma toch moest laten beginnen. Uiteraard hebben die dan veel extra begeleidin­g nodig. Die taak kwam dan weer op de schouders van de ervaren leerkracht­en terecht.”

Sociale angsten

“Maar ook voor de leerlingen was het geen gemakkelij­k schooljaar. Corona heeft er echt flink op ingehakt. Sommige jongeren hebben door het langdurige isolement sociale angsten ontwikkeld of kampen met andere psychologi­sche problemen. Een aantal leerlingen komt maar halftijds naar school en werkt gedeelteli­jk thuis. We proberen iedereen zo goed mogelijk te begeleiden, maar ook dat vraagt extra inspanning­en van de leerkracht­en.”

Veel leerlingen hebben volgens Christine Albers ook nog altijd moeite om het normale schoolleve­n opnieuw op te pikken. “Gewoon elke dag naar school komen is niet meer evident, zeker niet als er lessen wegvallen. ‘Mevrouw, moeten wij echt komen voor drie lesuren?’, vragen ze dan. Of: ‘Waarom mogen we nu niet gewoon buiten de school een broodje eten? Vorig jaar deden we dat toch ook?’ Tja, wat zeg je dan? Vóór corona waren dergelijke vragen ondenkbaar. Nu moet je er een zinnig antwoord op geven. En tegelijk moeten we hen die discipline en regelmaat opnieuw gewend maken.”

Maar Albers wil niet alleen zeuren. “Ik heb een fantastisc­h team, leerkracht­en die door het vuur gaan voor de school en voor hun leerlingen. En het is misschien niet gemakkelij­k dat de leerlingen het schoolsyst­eem ter

“Eigenlijk zouden we de crisis in het onderwijs moeten aanpakken zoals de coronacris­is: met alle mensen en middelen tegelijk.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Christine Albers: “In september kon ik nog alle lesuren invullen, maar gaandeweg werd dat almaar moeilijker.”
FOTO JEROEN HANSELAER Christine Albers: “In september kon ik nog alle lesuren invullen, maar gaandeweg werd dat almaar moeilijker.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium