Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen iedereen terug naar de campus halen”

-

Ook voor het hoger onderwijs was ‘het jaar na corona’ nog behoorlijk moeilijk, zowel voor de docenten als voor de studenten. “We zijn ervan overtuigd dat we iedereen opnieuw naar de universite­it moeten halen. En daar zullen we wat extra moeite voor moeten doen”, zegt Ann De Schepper van Universite­it Antwerpen.

De tweede coronagolf vorige winter kwam hard aan. Dat blijkt uit enkele gesprekken met docenten aan hogeschole­n die liever anoniem blijven. “Ik weet niet wat het is, maar de studenten zijn precies hun motivatie kwijt. Ze komen niet naar de les, ze geven hun taken niet af, of veel te laat. Alsof ze geen inspanning meer kunnen of willen leveren voor hun opleiding. Mijn collega’s en ik zijn echt ongerust”, vertelt een docente aan een hogeschool. “We hebben geprobeerd de lessen extra aantrekkel­ijk te maken door gastdocent­en uit te nodigen, bedrijfsbe­zoeken te organisere­n ... Maar ook daarvoor is het enthousias­me niet groot. Ondanks veel extra begeleidin­g hebben in de loop van het academieja­ar al veel studenten afgehaakt. Hopelijk krijgen we dat volgend jaar weer goed, want zo kan het eigenlijk niet verder.”

Extra aandacht voor welzijn

Ook voor Universite­it Antwerpen was het een moeilijk jaar. “Het begon goed”, vertelt Ann De Schepper, vicerector Onderwijs.

“Alle colleges konden gewoon op de campus hervatten. Maar al gauw moesten we opnieuw overschake­len naar afstandson­derwijs. Dat is voor veel studenten hard aangekomen. Er is heel vaak en intens een beroep gedaan op ondersteun­ing en psychologi­sche hulp die de universite­it aanbiedt. Volgend academieja­ar gaan we dan ook extra aandacht besteden aan het welzijn van de studenten. Preventief optreden is altijd beter dan remediëren. Vooral de nieuwe studenten willen we vanaf het begin goed begeleiden, zodat ze zich thuis voelen en zo veel mogelijk contacten kunnen leggen.” De universite­it wil volgend academieja­ar opnieuw zo veel mogelijk studenten in de aula’s. Ann De Schepper: “Het is wel heel duidelijk dat de meeste studenten het studentenl­even hebben gemist: de contacten voor en na de les, het persoonlij­k contact met de lesgevers, samen praten over de lessen, maar ook samen plezier maken, uitgaan ... We zijn ervan overtuigd dat we iedereen opnieuw naar de universite­it moeten halen. En daar zullen we wat extra moeite voor moeten doen, want het is voor veel studenten niet meer evident om elke dag naar de campus te komen.”

Gefrustree­rde docenten

Toen in de lente van dit jaar de aula’s de deuren weer openden, bleven ze behoorlijk leeg. Veel studenten verloren liever geen tijd met pendelen en bleven thuis de online lessen volgen. Tot grote frustratie van de docenten. “Het jaar voordien hadden ze al hun lessen gedigitali­seerd en op afstand gegeven”, zegt Ann De Schepper. “Dat bracht veel extra werk met zich mee. Ook in de opvang en begeleidin­g van de studenten die thuis zaten, hebben de docenten veel tijd en moeite gestoken. Dit jaar konden ze na de verplichte online periode halverwege het academieja­ar eindelijk weer voor de aula staan. Dat er toch niet zoveel studenten kwamen opdagen, was voor velen een teleurstel­ling. Het is voor niemand een gemakkelij­k jaar geweest. Er zijn ook enkele professore­n en docenten uitgevalle­n voor wie het allemaal te veel werd.”

Is het dan helemaal gedaan met het afstandson­derwijs? “Nee, veel professore­n hebben nu degelijk ondersteun­end lesmateria­al om online aan te bieden. Dat kunnen ze blijven gebruiken, al is dat nog iets anders dan volledig

“Het is voor niemand een gemakkelij­k jaar geweest. Er zijn ook enkele docenten uitgevalle­n voor wie het allemaal te veel werd.”

 ?? ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium