Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hemel en aarde bewogen voor deze oplossing”

- NETTE LOOTS

De familie van de opgesloten jongeman met autisme heeft vrijdag goed nieuws gekregen: Sohaïb Ahalit (25) wordt eerstdaags overgeplaa­tst naar een zorginstel­ling, waar hij de nodige zorgen zal krijgen. “We hebben er zo hard voor gevochten en zijn ongelofeli­jk blij dat hij eindelijk wordt overgeplaa­tst”, reageert zijn zus Assia.

“We hebben zonet de bevestigin­g van de onderzoeks­rechter gekregen dat Sohaïb eerstdaags zal worden overgeplaa­tst naar een zorginstel­ling, waar hij de nodige zorgen zal krijgen”, zegt Seno Devriendt, advocaat van de familie. Sinds zaterdag 28 mei zat de 25jarige Sohaïb opgesloten in de Antwerpse gevangenis na een ‘schietinci­dent’ aan de Blikfabrie­k in Hoboken. Voor alle duidelijkh­eid: daarbij heeft hij zelf geen enkel schot gelost. De jongeman lijdt aan een ernstige vorm van autisme. Zijn psychische situatie is zo erg dat hij onmogelijk op cel kon met andere gedetineer­den. Dan werd hij maar in een isoleercel gestoken. Bij een incident met het gevangenis­personeel verloor Sohaib zijn vier voorste tanden.

“Niet de juiste omgeving”

“We beseffen dat de gevangenis niet de juiste omgeving is voor deze man, maar voorlopig hebben we geen andere oplossing voorhanden binnen onze samenlevin­g”, reageerde woordvoers­ter van het gevangenis­wezen Kathleen Van De Vijver eerder deze week. “Gezien zijn statuut als beklaagde, is het niet de gevangenis­directeur die kan beslissen of hij langer in de gevangenis moet verblijven of ergens anders naartoe kan gaan.”

De familieled­en van Sohaïb zijn opgelucht dat er eindelijk een oplossing is gevonden. De afgelopen dagen waren voor hen een mentale rollercoas­ter. “We hebben nachten niet geslapen en zijn op van de stress, maar we zijn dolgelukki­g met het nieuws. We hebben hemel en aarde bewogen voor deze oplossing”, reageert

Assia Ahalit

Zus van Sohaïb

Assia, de zus van Sohaïb. “Het is nu afwachten en hopen dat hij snel geneest.” De familie wil iedereen bedanken en het goede nieuws in alle rust verwerken. Het Antwerpse parket laat weten dat het onderzoek naar de bedreiging­en van Sohaïb tegen de politie aan de Blikfabrie­k en tegen het gevangenis­personeel verderloop­t. “Sohaïb blijft aangehoude­n en krijgt een elektronis­che enkelband, zodat hij zijn voorarrest kan doorbrenge­n in een aangepaste zorginstel­ling”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

“We hebben nachten niet geslapen en zijn op van de stress, maar we zijn dolgelukki­g met het nieuws.”

 ?? FOTO RR ?? Sohaïb Ahalit verbleef sinds 28 mei in de Antwerpse gevangenis.
FOTO RR Sohaïb Ahalit verbleef sinds 28 mei in de Antwerpse gevangenis.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium