Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw restaurant Sergio Herman “niet geschikt voor rolstoelge­bruikers” volgens eigen website

-

Tot gisteren, vrijdagmid­dag, was er voor rolstoelge­bruikers geen plaats in Blueness Antwerpen, het nieuwe restaurant van Sergio Herman. Na een vraag om uitleg klonk het plots anders.

“Helaas is Blueness Antwerp niet geschikt voor rolstoelge­bruikers. Het restaurant is intiem, en de ruimte is compact waardoor er ook geen plaats is voor kinderzitj­es of kinderwage­ns”, stond tot vrijdagmid­dag op de website van Blueness. Vol ongeloof contacteer­de lezeres Petra Velghe van vzw Onafhankel­ijk Leven de redactie. “Dit slaat alles”, zei ze. Door een regressiev­e fysieke beperking is ook zij binnenkort afhankelij­k van een rolstoel. “Dit is pure discrimina­tie. Iedereen heeft toch recht op een maaltijd?”

“De wet is duidelijk”, zegt jurist en ook rolstoelge­bruiker Geert Delagrange, die mee de belangenve­reniging LAW oprichtte. “Alle publiek toegankeli­jke gebouwen moeten ook toegankeli­jk zijn voor rolstoelge­bruikers en kinderwage­ns.” Wat hield de Sergio Herman Group dan tegen? Uit vastgoedin­formatie over het betrokken pand blijkt dat het om bouwkundig erfgoed gaat. “In dat geval zijn afwijkinge­n mogelijk”, zegt Delagrange. De vergunning­sdienst van de stad kon geen uitsluitse­l geven over dit concrete geval.

Onbeschoft

Los van de juridische argumenten nemen rolstoelge­bruikers vooral aanstoot aan de communicat­iestijl. “Zo’n taalgebrui­k is zonder meer onbeschoft”, zegt Dave Keulen van Onafhankel­ijk Leven. “Als een ondernemin­g van die aard op die manier communicee­rt, sluit ze doelbewust een grote groep potentiële klanten uit. Dat is toch onwil?”

Zes uur later staat de mededeling nog altijd op de reserverin­gspagina van Blueness. Een vraag

Merita Fakiera

om uitleg blijft onbeantwoo­rd, maar een uur later blijkt de site ineens aangepast: “Blueness Antwerp is geschikt voor rolstoelge­bruikers. Zij kunnen gebruikmak­en van het toilet van Le Pristine naast de deur. Door de intieme en vaste setting in een beperkte ruimte is het restaurant niet geschikt voor een kinderstoe­l of kinderwage­n. Dank u voor uw begrip.”

Persmedewe­rker Blueness “Noem ons naïef, maar we hadden er tot voor kort niet over nagedacht.”

Opvolgen in de praktijk

Van onwil is er volgens persmedewe­rker Merita Fakiera geen sprake. “Integendee­l, we wilden als service net open zijn over de mogelijkhe­den. De toiletten liggen beneden en er is geen lift.” Was het sanitaire alternatie­f een spontane ingeving? “Noem ons naïef, maar we hadden er tot voor kort niet over nagedacht”, zegt Fakiera.

Dat is volgens Velghe het hele punt. “Er wordt te weinig over nagedacht. Ik hoop dat meneer Herman nooit in een rolstoel belandt.”

“Die eerste tekst is verschrikk­elijk. Ze zeggen dat ze gezellig en compact willen zijn en dat er daarom geen rolstoel bij kan”, zegt Joke Van der Auwera, de ceo van vzw On Wheels, dat de toegankeli­jkheid van steden en handelszak­en test. “We zijn blij dat het aangepast is, maar we zijn benieuwd hoe toegankeli­jk het in de praktijk zal zijn. We volgen dit op. Het resultaat komt in onze app.”

(cm, jdeh)

de karikature­n, maar vakbonden zeggen nooit dat er een loonsverho­ging moet komen in sectoren waar het moeilijk gaat. Wij zeggen: geef de bonden de vrijheid om te onderhande­len. Als er geen akkoord uitkomt, dan is dat zo.”

U organiseer­t een economisch kerkhof, zeggen de bedrijven, de loonhandic­ap met het buitenland zit nu al in de lift.

“Er is geen loonhandic­ap meer in vergelijki­ng met 1996. Zelfs de werkgevers geven dat toe. Er is marge. De grootste bedrijven willen tien miljard euro aan dividenden uitkeren. Dan moet er toch ook iets mogelijk zijn voor de werknemers? Ze zeggen allemaal: ‘Het is zo moeilijk om volk te vinden.’ Het perfecte antwoord is dat van Joe Biden. ‘Pay them more’.”

De Nationale Bank waarschuwt wel voor de oplopende staatsschu­ld. Dan geven we toch te veel geld uit?

“Neen, niet te veel. Niet alles hoeft van de staatskas komen, het meeste moet van de werkgevers komen. Als de lonen stijgen, betaalt de regering niet. Ze krijgt zelfs meer inkomsten door belastinge­n en sociale bijdragen.”

De regering kan ook iets doen voor de koopkracht. Een tweede arbeidsdea­l is in de maak. Wat verwacht u daarvan?

“We zijn vragende partij voor een vierdagenw­erkweek met 32 uren. (fijntjes) Maar dat zullen de liberalen wellicht niet oké vinden. Zij willen absoluut een liberale visie op de arbeidsmar­kt doorduwen. We zullen hen dat nooit laten doen. Wij zijn socialiste­n. Wij hebben een andere kijk op wat goed is voor de mensen. Maar wellicht zal het pas voor de begrotings­bespreking van dit najaar zijn. Daar worden de grote structurel­e dossiers besproken. Voor pensioenen zie ik wel een mogelijkhe­id voor de zomervakan­tie.”

Er wordt u nochtans verweten dat het niet meer hoeft, nu u het minimumpen­sioen van 1.500 euro al op zak heeft?

“Wij kunnen ermee leven als er geen verdere pensioenhe­rvorming komt, dat klopt. Het belangrijk­ste is dat minimumpen­sioen. Als het niet lukt, dan is de rest

voor de volgende legislatuu­r. Maar ik blijf denken dat het mogelijk is om een compromis te vinden over een aantal elementen, vooral om de discrimina­tie tussen mannen en vrouwen te vermindere­n. Het zal geen revolutie zijn. Maar het zal juister zijn dan wat het vandaag is.”

Wat er wel lukte, is afkloppen dat 2% van het bbp naar defensie moet gaan?

“Dat is voor 2030-2035. Het is altijd makkelijk om een beslissing te nemen voor een volgende regering. We moeten nog drie keer gaan stemmen voor het zover is.”

Het is misschien vooral belangrijk voor de persoonlij­ke carrièrepl­anning van premier Alexander De Croo (Open Vld)?

“Ik heb daar geen idee van.”

Er wordt gefluister­d dat hij graag secretaris-generaal van de NAVO zou worden.

“Ik heb verschille­nde namen gehoord.”

Nu goed, tegen 2030 bent u zelf misschien premier.

(lacht) “Misschien ja.”

Als je de peilingen erop na slaat, zou het ook sneller kunnen?

“Als PS de grootste partij is van de volgende coalitie, dan ben ik bereid om premier te worden. Ik heb altijd gezegd: als de socialiste­n de grootste familie zijn, dan zal ik mijn verantwoor­delijkheid nemen. Maar we zullen zien. Ik heb nooit mijn eigen persoonlij­ke ambities voor inhoud geplaatst. Er zijn mensen die absoluut premier willen worden, maar ik kan zonder. Voorzitter van PS is ook een mooie job. Burgemeest­er van Charleroi zijn, is zelfs de mooiste job ter wereld.”

Het belooft wel zonder meer moeilijk te worden om een regering te vormen in 2024.

“Dat kan. Maar we hebben nu een lange en sterke traditie in lopende zaken. (grijnst) We zijn wereldkamp­ioen. En dat werkt eigenlijk zeer goed.”

Dat is toch cynisch, mijnheer Magnette?

“Neen, dat is niet cynisch. We zijn een federale staat. We moeten ook regeringen vormen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. En federaal hoop ik dat er veel mogelijk zal zijn, maar we zullen zien.”

U bent nochtans de grote hoop van N-va-voorzitter Bart De Wever voor de grote confederal­e omwentelin­g?

“Het is altijd raar om de grote hoop van je eerste concurrent te zijn.”

U stond voor Vivaldi op een zuchtje van een akkoord, zegt hij?

“We waren heel ver van een akkoord. We hadden een inhoudstaf­el, waar meer met geel aangeduid stond dan iets anders. En geel was de kleur voor dingen waar we geen akkoord over hadden. Maar na meer dan een jaar stilstand moest ik proberen om met N-VA een akkoord te maken. Zij zijn de grootste democratis­che partij in Vlaanderen. We zijn tot de conclusie gekomen dat een regering vormen met én N-VA én liberalen én socialiste­n onmogelijk is. Dat zal, geloof ik, altijd zo zijn.”

Dan komt er dus geen staatsherv­orming?

“Op een dag misschien, maar nu geloof ik er niet in. (Haalt gsm boven) Kijk naar de laatste peiling. Samen halen PTB en Vlaams Belang 41 zetels op 150. Voor een staatsherv­orming heb je er honderd nodig. Hoe kan je honderd zetels vinden op 109? Dan moet je al een akkoord maken met de MR van Georges-louis Bouchez en het Belgique à Papa, Défi, N-VA, de groenen, de socialiste­n ...” “Het grootste probleem van België is Vlaams Belang. Dat moet iedereen op een bepaald moment toch beginnen te beseffen. Die halen 24% in de peilingen, maar on est habitué. We zijn eraan gewend. Was ik Vlaming, dat zou ik dat het grootste probleem vinden. Eén Vlaming op de vier stemt op Tom Van Grieken: een zeer radicaal extreemrec­hts. Dan zou ik wakker liggen over wat we daaraan kunnen doen.”

De politiek probeert al dertig jaar. Wat moeten ze dan doen? “Waarom heeft Conner Rousseau zoveel succes met Vooruit? Hij heeft perfect ingezien dat mensen die voor Vlaams Belang stemmen dat ook doen uit sociale overweging­en. Ze vinden de pensioenen te laag. Ze vinden de laagste lonen te laag. De liberalen zullen dat toch ook moeten begrijpen.”

Rousseau schuift op het vlak van migratie en integratie wel een stuk op naar rechts.

“Voor ons is dat niet evident, ik heb hem dat ook gezegd. Maar bon, dat is de Vlaamse context.”

PS moet het toch moeilijk hebben uitspraken zoals “als ik door Molenbeek rijd, waan ik mij niet meer in België”?

“Niet alleen PS, alle Brusselaar­s. Ook bij mensen van Vooruit. Maar wie ben ik om Conner te waarschuwe­n wat hij niet mag doen? Als hij mensen kan duidelijk maken dat zijn ministers hun leven beter maakt, dan hopen we dat hij die mensen kan overtuigen om te stemmen op een partij die wel haar verantwoor­delijkheid neemt.”

ARNOUT GYSSELS HANNES HEYNDERICK­X

Nu Sammy Mahdi voorzitter van CD&V wordt, moet hij een opvolger voor Asiel en Migratie aanduiden. Maandag stemt de partijraad over zijn voorstel. Veel opties zijn er niet meer. Eerste keus Nathalie Muylle weigerde al, maar er zijn nog pogingen om haar te overtuigen. Mocht het toch bij een ‘nee’ blijven, dan kijkt de partij vooral richting Els Van Hoof.

“Het grootste probleem van België is Vlaams Belang. Dat moet iedereen op een bepaald moment toch beginnen te beseffen.”

“Een regering met én N-VA én liberalen én socialiste­n is onmogelijk. Dat zal, geloof ik, altijd zo zijn.”

Vandaag maakt CD&V de uitslag van de voorzitter­sverkiezin­gen bekend in Plopsaland De Panne. De kans dat de enige kandidaat, Sammy Mahdi, nog wordt weggestemd is onbestaand­e. Spannender is de vraag wie versbakken voorzitter Mahdi straks zal aanduiden als zijn eigen opvolger in de federale regering. Maandagavo­nd moet de partijraad formeel stemmen over de nieuwe staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie.

Toch is de speelruimt­e van Mahdi op papier beperkt. Verschille­nde bronnen binnen de partij erkennen dat bij de vorige ministerwi­ssel – de vervanging van Wouter Beke door Jo Brouns – spelregels zijn afgesproke­n: de nieuwe staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie moet uit de Kamerfract­ie komen én moet een vrouw zijn. Wat het aantal opties tot vijf namen herleidt.

Niet genoeg affiniteit

Daarvan is de meest bekende Nathalie Muylle, in de regering-wilmès nog minister van Economie. “Alle pijlen stonden op haar gericht”, zegt een partijtopp­er. “Maar Nathalie heeft helaas geweigerd.” De Westvlaams­e geeft blijkbaar zelf aan niet genoeg affiniteit te hebben met het domein Asiel en Migratie. Toch weet een parlements­lid dat “er nog verschille­nde pogingen zijn om haar te overhalen”. “Schrik niet als de partijtop dit weekend toch haar arm omwringt.” Mocht Muylle toch bij haar ‘neen’ blijven, dan kijkt de partij vooral in de richting van Els Van Hoof. De Vlaams-brabantse draait al decenniala­ng mee in de Wetstraat, en waakt net als Sammy Mahdi over de cultureel centrumrec­htse koers van de partij. Dat ze verkozen is in de kieskring Vlaamsbrab­ant, pleit in haar voordeel. Als zij staatssecr­etaris wordt, komt Vilvoorden­aar Mahdi in de Kamer terecht als haar opvolger. “En dat is toch handig als voorzitter”, zegt een hoge bron. “Voor Joachim Coens was het een handicap dat hij niet in het parlement zat.” Naast Muylle en Van Hoof zetelen er nog drie Cd&v’ers in de Kamer. De Limburgse Nawal Farih zou de kelk aan zich voorbij laten gaan. Nahima Lanjri (Antwerpen) en Leen Dierick (Oost-vlaanderen) zijn wel nog kanshebber­s. Evident is dat niet, want met Annelies Verlinden en Vincent Van Peteghem zijn die provincies al vertegenwo­ordigd in de federale regering. Lanjri is eigenlijk wel de migratie-specialist van de partij, maar kampt met het nadeel dat een deel van de partijtop haar te links vindt. “En het is toch de bedoeling dat het beleid van Sammy verdergeze­t kan worden.” (hh)

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het team van Blueness Antwerp: maître d’hôtel Dorine Van den Eynde, chef-kok Jaclyn Kong en Sergio Herman,
FOTO VICTORIANO MORENO Het team van Blueness Antwerp: maître d’hôtel Dorine Van den Eynde, chef-kok Jaclyn Kong en Sergio Herman,
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS
 ?? FOTO RR ?? Magnette staakte maandag mee. “De betoging was gericht tegen een wetswijzig­ing uit 2017. Toen zat de PS in de oppositie.”
FOTO RR Magnette staakte maandag mee. “De betoging was gericht tegen een wetswijzig­ing uit 2017. Toen zat de PS in de oppositie.”
 ?? FOTO BELGA ?? Ook Els Van Hoof wordt overwogen als opvolger voor Asiel en Migratie.
FOTO BELGA Ook Els Van Hoof wordt overwogen als opvolger voor Asiel en Migratie.
 ?? FOTO BELGA ?? Nathalie Muylle heeft geweigerd om Sammy Mahdi op te volgen in de federale regering, omdat ze naar eigen zeggen te weinig affiniteit heeft met het domein Asiel en Migratie.
FOTO BELGA Nathalie Muylle heeft geweigerd om Sammy Mahdi op te volgen in de federale regering, omdat ze naar eigen zeggen te weinig affiniteit heeft met het domein Asiel en Migratie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium