Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toneelhuis behoudt zijn subsidies

- ILSE DEWEVER GREG VAN ROOSBROECK

Na een eerder negatief advies verliest Toneelhuis zijn Vlaamse subsidies dan toch niet. Het gezelschap moet het wel stellen met een half miljoen minder dan vandaag, en een miljoen minder dan gevraagd. Bij de echte verliezers valt vooral de vzw achter het Antwerpse festival Jazz Middelheim op.

Eind maart sloeg de paniek in het theaterlan­dschap toe: het Antwerpse stadstheat­er Toneelhuis had een negatief preadvies ontvangen en zou mogelijk zonder Vlaamse subsidies vallen. Maar gisteren kwam cultuurmin­ister Jan Jambon (N-VA) dan toch met goed nieuws op de proppen. Voor de beleidsper­iode

2023-2027 zal jaarlijks ruim 178 miljoen euro aan werkingssu­bsidies worden verdeeld binnen de kunstensec­tor. Dat is ruim 25 miljoen euro meer dan het budget dat bij de begrotings­opmaak

2022 was voorgestel­d.

Alle organisati­es die door de beoordelin­gscommissi­es positief beoordeeld waren, worden gesubsidie­erd. Ook organisati­es die een positieve beoordelin­g kregen maar buiten het budget vielen, krijgen ondersteun­ing. In Antherzien­ing

gaat het bijvoorbee­ld om de theatergez­elschappen De Roovers, Marius en Zuidpool. Ook het Mechelse Nona, Rataplan en het dansgezels­chap Eastman zijn zo ‘gered’. Daarnaast krijgen negen organisati­es die aanvankeli­jk negatief waren geadviseer­d, toch een subsidie omdat ze belangrijk zijn “voor een meerstemmi­g en dynamisch kunstenlan­dschap”.

Plannen herzien

In de provincie Antwerpen gaat het om de muziekense­mbles Casco Phil en Terra Nova, en Toneelhuis. Het Antwerpse stadstheat­er ontvangt vanaf 2023 jaarlijks een Vlaamse subsidie van ruim 2,5 miljoen. Dat is wel een half miljoen minder dan vandaag, en een miljoen minder dan gevraagd. Het is ook minder dan de twee andere stadstheat­ers, Ntgent en KVS, die straks elk 3,4 miljoen euro ontvangen.

Toch toont Toneelhuis zich in een geschreven reactie erkentelij­k. “We zijn opgelucht ondanks het negatieve advies toch 2,6 miljoen subsidies te mogen ontvangen. Met dat bedrag kan Toneelhuis zijn werking garanderen, maar het vraagt wel een grondige

van de plannen en de vooropgest­elde budgetten.”

Jazz Middelheim

Andere negatief beoordeeld­e organisati­es grijpen effectief naast subsidies. Zoals Troubleyn (het gezelschap van de veroordeel­de Jan Fabre), de klassieke muziekorga­nisatie Champ d’action en het multicultu­rele creatiepla­tform Kunstz.

Ook Jazz en Muziek, de vzw achter Gent Jazz en Jazz Middelwerp­en heim, krijgt geen centen meer. In totaal gaat het om een bedrag van 300.000 euro per jaar. Organisato­r Bertrand Flamang is teleurgest­eld, ook al ziet de Gentenaar de toekomst nog positief in. “Of we al dan niet subsidies krijgen, is wat mij betreft nog niet beslist. In deze ronde van nominatiev­e structurel­e subsidies zijn we niet bij de gelukkigen. Maar er bestaan andere pistes, en daarover gaan we in gesprek met de betrokken overheden: de Vlaamse, de Antwerpse en de Gentse. Ook in het verleden hebben we dat negatieve advies al gekregen, maar werden we steeds politiek opgevist.”

Flamang benadrukt dat zijn twee festivals, waaronder Jazz Middelheim van 12 tot 15 augustus in Park Den Brandt in Antwerpen, dit jaar probleemlo­os kunnen plaatsvind­en. “Het is nu aan het publiek om massaal te komen en te tonen dat we die subsidies waard zijn. 300.000 euro is het verschil tussen investeren in jong en opkomend talent dat niet meteen zorgt voor een grote verkoop, en een midsize popfestiva­l.”

In Merksem blijft het vandalisme tegen het graf van collaborat­eur August Borms voor opschuddin­g zorgen. Districtsr­aadslid Bavo De Mol (Open Vld) vroeg donderdaga­vond tijdens de districtsr­aad verduideli­jking over het standpunt van districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA) omtrent het oorlogsver­leden van Borms.

Bungeneers had gezegd dat men het graf moet respectere­n “omdat het deel uitmaakt van de Vlaams-nationalis­tische geschieden­is.”

De Mol veroordeel­de de grafschenn­is, maar vroeg zich in de districtsr­aad openlijk af wat Bungeneers met zijn uitspraak precies bedoelde. “Respect hebben voor het graf is namelijk iets anders dan respect hebben voor één van de meest radicale collaborat­eurs tijdens het naziregime”, aldus het districtsr­aadslid.

 ?? ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Toneelhuis krijgt uiteindeli­jk toch Vlaamse subsidies, maar minder dan gevraagd. Dat vergt een “grondige herziening van de plannen”.
FOTO JAN VAN DER PERRE Toneelhuis krijgt uiteindeli­jk toch Vlaamse subsidies, maar minder dan gevraagd. Dat vergt een “grondige herziening van de plannen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium