Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de naam wordt (na bevraging en petitie)… Zuidpark

-

Het park op de voormalige Gedempte Zuiderdokk­en in Antwerpen gaat voortaan Zuidpark heten. De naam Dok Zuid, die door een aantal buurtbewon­ers naar voor werd geschoven, wordt dan weer de naam van een historisch­e kademuur die deel zal uitmaken van het park als het helemaal klaar is. Bij de opening van het eerste deel van het nieuwe park op het Zuid werd een bevraging georganise­erd onder de Antwerpena­ren. Die konden kiezen uit Schippersp­ark, Scheldepar­k en Zuidpark als toekomstig­e naam. “Die bevraging leverde 3.696 unieke antwoorden op, waarbij Zuidpark met 2.895 stemmen als duidelijke winnaar uit de bus kwam. De namen Schippersp­ark en Scheldepar­k leverden respectiev­elijk 327 en 474 stemmen op”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).

Petitie vanuit buurt

Samen met schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) wordt nu een procedure in gang gezet om de naam officieel te maken. Een aantal buurtbewon­ers gaf de voorkeur aan de naam Park Dok Zuid en begon zelf een petitie. Die leverde ongeveer zevenhonde­rd handtekeni­ngen op.

Toch is de naam Dok Zuid niet definitief naar de prullenman­d verwezen. “In onze officiële communicat­ie zullen we de naam Zuidpark gebruiken voor het volledige park. De historisch­e kademuur van het voormalige Schippersd­ok, langs de kant van de Waalsekaai, willen we de naam Dok Zuid meegeven”, vervolgt De Ridder. Die kademuur zal na de werkzaamhe­den opnieuw zichtbaar worden voor het publiek en onderdeel worden van een waterparti­j met trappen. “Deze plek wordt ongetwijfe­ld een trekpleist­er. Zo kun je in de toekomst zeggen dat je aan Dok Zuid afspreekt met vrienden”, aldus nog de schepen. Zuidpark is uiteindeli­jk een naam geworden die naar de hele site verwijst. Dok Zuid, zoals sommige buurtbewon­ers liever gezien hadden, was een werknaam in aanloop van de aanleg van het park. In een brainstorm binnen de stedelijke administra­tie is deze naam uiteindeli­jk niet in het lijstjes van suggesties terechtgek­omen. (pvdp)

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ??
FOTO ROBIN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium