Gazet van Antwerpen Stad en Rand

LUCHTBAL Nieuw jeugdhuis in oude appartemen­ten

-

In de wijk Luchtbal in Antwerpen opent zaterdag een gloednieuw jeugdhuis van Youth Zone vzw. Zij kregen van sociaal verhuurkan­toor Woonhaven twee appartemen­ten ter beschikkin­g om hun activiteit­en in de buurt verder uit te breiden. “Dit woonblok wordt op termijn gesloopt, maar nu kunnen wij er nog even ons ding doen”, zegt Rodney Camalandua-safou van Youth Zone.

Het heeft wat creativite­it gekost, maar de medewerker­s en vrijwillig­ers van Youth Zone vzw zijn erin geslaagd om van twee aftandse appartemen­ten een eigen stek te maken voor de jongeren van de Luchtbal. De appartemen­ten stonden al een hele tijd leeg, maar kunnen wel nog dienstdoen als gloednieuw jeugdhuis.

“De appartemen­ten waren in slechte staat dus hebben we wel wat werk gehad om er iets van te maken. Het woonblok wordt op termijn ook gesloopt, maar tot het zover is kunnen wij er nog blijven zitten. Dit deeltje van de Luchtbal bloedt ook een beetje dood en er is weinig recreatie dus we zitten hier heel goed”, zegt Rodney.

Foto en video

Youth Zone wil er vooral een creatief en artistiek aanbod voor jongeren brengen. “We gaan onder andere werken rond muziek, fotografie en videografi­e. Dat doen we al sinds 2017. We zijn toen opgericht na de rellen tussen jongeren in de wijk. Er was toen geen aanbod voor hen. In een paar jaar tijd zijn we uitgegroei­d tot een organisati­e die hier begonnen is, maar zich ook al uitstrekt over andere delen van de stad.” De jongerenor­ganisatie wil vooral het jonge talent in de wijk een kans geven. “Hier is enorm veel talent en we willen de jongeren dan ook graag podiumkans­en geven en hen artistiek begeleiden. Ondertusse­n zijn er al wel een paar goede jeugdwerki­ngen in de buurt en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De City Pirates werken hier vooral rond sport en welzijn, Jes biedt een laagdrempe­lig aanbod voor de jongeren, Blok 2030 is volledig gericht op cultuur en wij focussen op jeugd en cultuur.

Zo sluiten we allemaal mooi bij elkaar aan.”

Vandaag, zaterdag, opent het nieuwe jeugdhuis met een groot openingsfe­est voor heel de buurt.

facebook.com/youthzoneb­e/

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ailin, Barry, Rodney en Richelle.
FOTO PATRICK DE ROO Ailin, Barry, Rodney en Richelle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium