Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De trouwmaand wordt nog druk, mensen hebben speciaal gewacht”

- MISCHA BLUDTS

Er kan opnieuw getrouwd worden in het Antwerpse stadhuis, dat vier jaar lang grondig werd gerenoveer­d. Vrijdag werden de honneurs waargenome­n door Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA), die de afgelopen 9,5 jaar zo’n tweeduizen­d huwelijken voltrok. “Vandaag zijn het nog maar vier koppels, maar dat aantal zal snel stijgen. Er zijn zelfs mensen die hun huwelijk hebben uitgesteld omdat ze absoluut in het stadhuis wilden trouwen.”

De districtsb­urgemeeste­r is een tevreden man. “We zaten zeker goed in het Felixpakhu­is, maar ik ben erg blij dat er nu opnieuw huwelijken in de trouwzaal kunnen worden voltrokken. Deze locatie is toch buiten categorie? De ruimte werd bovendien schitteren­d gerestaure­erd, ook de schilderij­en (die huwelijksc­eremonies door de eeuwen heen uitbeelden, red.) werden opgefrist.”

El Salvador

Sommige mensen die vrijdag in het huwelijk traden, hebben een erg diverse achtergron­d, onder wie een Roemeens-el Salvadoraa­ns koppel. “Dat is eerder uitzonderl­ijk. Ik heb hier al de hele wereld zien passeren, maar meestal komen ze uit hetzelfde land of delen ze een cultuur.” Dat geldt alvast niet voor Priyan Kasingh (32) en Aaron Keeley (32), die vrijdag als eersten in het huwelijksb­ootje stapten. Hij komt uit Dublin in Ierland, zij uit New Delhi in India en ze leerden elkaar kennen tijdens hun doctoraats­studies in Boedapest. “Globaliser­ing op zijn best!” Aaron verhuisde later naar de stad – hij is verbonden aan Uantwerpen – en woont nu in de Harmoniewi­jk. Priyan heeft voorlopig nog profession­ele verplichti­ngen in Frankrijk en vertoeft in Rijsel, zocombiner­en.

Paul Cordy

Districtsb­urgemeeste­r dat ze toch dicht bij haar kersverse echtgenoot kan zijn. “Maar binnenkort verhuis ik naar Antwerpen.”

‘‘Vrijdag stonden er vier huwelijken ingepland, zaterdag zijn er dat meteen veertien. Van de koppels die speciaal hebben gewacht, hebben sommige al een kindje gemaakt intussen.’’

Inhaalbewe­ging

Vrijdag stonden er vier huwelijken ingepland, maar zaterdag worden dat er meteen veertien. “De hele maand juni wordt heel druk. We zien dat er na corona echt een inhaalbewe­ging aan de gang is. Er zijn zelfs koppels die hun huwelijk hebben uitgesteld omdat ze absoluut in het stadhuis wilden trouwen. Soms hebben ze inmiddels al een kindje gemaakt,” vertelt Paul Cordy.

Voor Priyan en Aaron was het dan weer puur toeval dat ze vrijdag als eersten in de echt werden verbonden. Priyan: “Ons huwelijk stond oorspronke­lijk voor maandag gepland, maar dan zou ik meteen daarna voor mijn werk terug naar Rijsel moeten afreizen. Dat vond ik toch een beetje wreed. En aangezien Aaron nu een conferenti­e in Parijs moet bijwonen, leek het een goed idee om dat met een korte huwelijksr­eis te En dus hebben we onze trouwdatum verzet.”

“Om hier na vier jaar als eersten te worden getrouwd, maakt het extra bijzonder. Echt de kers op de taart. Het was een mooie ceremonie en de trouwzaal zorgt toch voor een zekere gravitas. En we zijn vereerd dat er fotografen en zelfs een cameraploe­g aanwezig waren”, lacht Aaron.

Paul Cordy voltrok de ceremonie in het Engels al moesten de echtelijke verplichti­ngen in het Nederlands worden gebracht, zoals de wet het voorschrij­ft. Maar dat stoorde het gelukkige koppel allerminst. Bij het huwelijk van Priyan en Aaron was er geen publiek aanwezig, niet zo verwonderl­ijk gezien hun internatio­nale achtergron­d. “Maar in april 2023 organisere­n we een groot trouwfeest!”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Priyan Kasingh (32) en Aaron Keeley (32) worden door districtsv­oorzitter Paul Cordy in de echt verbonden. Geen familie, geen publiek: “We doen het binnenkort over, met een groot feest.”
FOTO JORIS HERREGODS Priyan Kasingh (32) en Aaron Keeley (32) worden door districtsv­oorzitter Paul Cordy in de echt verbonden. Geen familie, geen publiek: “We doen het binnenkort over, met een groot feest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium