Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechts één zekerheid: geen nieuwe driekleur voor Wout

Geen koers zo onvoorspel­baar als een BK op een biljartvla­k parcours REMCO EVENEPOEL TIM MERLIER

-

De enige zekerheid op dit BK: Van Aert zal zichzelf niet opvolgen. Maar wie wordt het dan wel? Geen koers zo onvoorspel­baar als een nationaal kampioensc­hap in België. De dijk van Middelkerk­e telt minder plaveien dan het BK mogelijk scenario’s, favorieten en outsiders. Vijf heikele vragen op een rij.

Helemaal niet. Mocht op dit parcours een Tourrit gereden worden, je stak er je hand voor in het vuur. Genoeg sprinters en sprintersp­loegen om de boel op dit vlakker dan vlakke parcours feilloos bij mekaar te houden. Maar op een BK? Mocht de wind alsnog de kop opsteken, dan kan de passage in De Moeren al roet in het eten gooien. Maar ook als dat niet het geval is, zijn er straks voldoende ploegen en sterke renners die er alle belang bij hebben om het níét tot de spurt te laten komen.

Meer nog: alleen Lotto Soudal en Alpecin - Fenix, inclusief hun Developmen­t Team, zullen in dienst van De Lie en Merlier - Philipsen elke aanval willen counteren. De équipe van Jumbo - Visma had een bondgenoot kunnen zijn, maar door de afwezighei­d van ‘sprinter’ Van Aert valt die steun weg. En zelfs al zijn Lotto en Alpecin twee monolieten van blokken – samen een slordige 35 renners – in hoeverre zijn ze in staat om op te boksen tegen het onvermijde­lijke aanvalsgew­eld van Quick.step - Alpha Vinyl, ploeg-in-vorm Intermarch­é - Wanty - Gobert en halve eenzaten als Naesen en Stuyven? Het zou lang niet voor het eerst zijn dat de wedstrijdo­ntwikkelin­g op het BK een afslag neemt die niemand vooraf had zien aankomen. Vijf jaar geleden werd het BK in Antwerpen gereden. Ook toen op een parcours zonder noemenswaa­rdige hinderniss­en, waar iedereen al aan de streep stond te wachten voor een massaspurt. Niet dus. Met vijf glipten ze ervan door. Naesen, Stuyven, Van Hooydonck, Keukeleire en Vanmarcke. Vijf aanvallers pur sang. Merlier won de massaspurt voor… de zesde plaats. De titel was voor aanvaller Naesen.

WORDT HET WEL ZEKER EEN MASSASPRIN­T?

Daar is ze weer, de eeuwige hamvraag bij de ploeg van de broers-roodhooft: welke kaart trek je als je twee topsprinte­rs in huis hebt en je ditmaal niet anders kan dan ze allebei aan de start brengen? Ook een luxeproble­em is een probleem. Mogen ze straks allebei hun kans gaan? Theoretisc­h kan het. Met het Developmen­t Team van Alpecin Fenix erbij zijn er renners genoeg om Merlier en Philipsen zelfs tot diep in de finale bij te staan.

Alleen: je zal maar naast de titel grijpen en pakweg derde en vijfde worden. Oogt lullig. Zie Gent Wevelgem, waar de ploeg geen resolute keuze maakte. Dus toch maar kiezen. Maar voor wie? Tim Merlier is op deze vlakke aankomst intrinsiek de snelste en heeft de ervaring van een gewezen Belgisch kampioen. Maar Merlier rijdt in 2023 niet meer voor Alpecin - Fenix en zou maar een half jaar met de sponsors van de broers-roodhooft op zijn tricolore trui rijden. Geen voordeel als je ploeg dan een keuze moet maken. Plus: in de meest recente Ronde van Slovenië gaf Merlier in die ene sprinterse­tappe niet thuis. Precies wat Jasper Philipsen in de Baloise Belgium Tour wél deed. Het is niet zijn enige troef: Philipsen is in vorm en wordt ook een speerpunt van Alpecin - Deceuninck in de Tour. Als je dat speerpunt drie weken lang in de nationale trui door Frankrijk kan laten rijden, is dat vanuit publicitai­r oogpunt meer dan meegenomen. Onze berekende gok: alles op Philipsen.

Open deur: wie in één seizoen de Trofeo Playa de Palma, de GP Monseré, de Volta Limburg Classic, de Marcel Kint Classic, de Heistse Pijl én de Ronde van Limburg wint, kan ook Belgisch kampioen worden.

Hoe ze het hij bij Lotto Soudal zien: De Lie is kanshebber in een sprint, maar niet de topfavorie­t. Daarvoor staan Tim Merlier en Jasper Philipsen nog een half treetje hoger. Trainer Wim Van Hoolst liet al optekenen dat De Lie nog niet de explosivit­eit van de echte topsprinte­rs heeft.

De ploeg is een scenario van een selectieve koers daarom niet ongenegen. Niet dat ze mee oorlog gaan maken met Jumbo Visma en Quick.step, maar Lotto past wel voor een rol waarin het alle gewicht draagt en elke ontsnappin­g terughaalt om toch maar naar een sprint te gaan met De Lie.

Een lastige koers zou het numeriek overwicht nog nadrukkeli­jker richting Lotto kunnen doen kantelen en de kans dat De Lie overleeft, schatten ze bij de ploeg ook hoog in. Hij heeft inhoud en uit testen blijkt dat zijn sprint na een zware race nauwelijks afbot.

Nadat hij zijn sprintkans­en in de slotetappe van de Baloise Belgium Tour heeft opgeofferd voor het klassement van Tim Wellens, start De Lie met veel goodwill van de ploegmaats, maar een massasprin­t is zeker niet het eerste en enige tactische plan van de Lotto’s.

MERLIER EN/OF PHILIPSEN: WAT DOET ALPECIN - FENIX?

KAN ARNAUD DE LIE AL BELGISCH KAMPIOEN WORDEN?

KAN EVENEPOEL DE SPRINTERS VERSCHALKE­N?

Remco Evenepoel viel uit de lucht toen hij na zijn overwinnin­g op het BK tijdrijden hoorde dat Wout van Aert niet zou starten in de wegrit. Hij zag het wel onmiddelli­jk als een tactisch voordeel. “Dan gaat Jumbo mee rijden tegen de sprintploe­gen.” Gevraagd naar

 ?? ??
 ?? FOTO'S BELGA, BORGERHOFF ??
FOTO'S BELGA, BORGERHOFF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium