Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een rottweiler moest het erf beschermen. Dat gedrag zit in hun DNA. Je mag niet verwachten dat ze zich gedragen als een chihuahua.”

-

honden op bezoek komen.” Morgane blijkt ook een powerbreed in huis te hebben. “Ik heb nooit een voorouders. Door de jaren heen weet ik welke hond het best matcht met een andere en welke eigenschap­pen ze erven. Onze betrachtin­g is een sociale en gezonde hond te kweken. Als je hem een goede opvoeding geeft, kan een rottweiler je beste maatje worden. Dan is het: één keer een rottweiler, nooit een andere.”

Servië

“Zulu heb ik in Servië gehaald”, zegt Hans. “Ik heb er 4.000 kilometer voor gereden. We wilden een vreemde bloedlijn invoeren. In Vlaanderen wordt te veel geteeld met kampioensh­onden en lopen we het risico op inteelt.”

De uitleg van Hans wordt plots onderbroke­n wanneer Zulu opstaat en een forse blaf uitstoot. De buren hebben aangeklopt. En dat heeft de hond opgemerkt nog voor de bel is gegaan. “Een rottweiler is een beschermen­de hond”, zegt Hans. “Als wij niet thuis zijn, beschermt hij het huis. Ga je ermee wandelen en komt er een verdacht iemand aan, dan zal hij automatisc­h langs jou lievere hond gehad”, zegt ze. “Voor ons gaat hij door het vuur. De hond verbleef bij iemand uit het drugskomen lopen. Ze zijn zelfverzek­erd en beschermen hun baas.”

Politiehon­den

Hans is lid van de Belgische Rottweiler­s Club, hij controleer­t nesten van andere rottweiler­s. “Er zijn ook fokkers die rottweiler­s op werkdrift fokken”, zegt hij. “Maar dat is iets anders dan fokken op agressie. In die honden zit meer scherpte, zoals bij politiehon­den. Maar met een agressieve hond kan je niets aanvangen. Je kan er zelfs niet mee gaan trainen, want die honden luisteren ook niet naar jou. Zelfs voor hun baasje zijn ze niet te vertrouwen.”

Het echtpaar kweekt maximaal twee nesten per jaar. “Veel mensen hebben soms al twee jaar op de wachtlijst gestaan voor ze hier een pup kunnen kopen”, zegt Mieke. “Vooraf hebben we een gesprek met hen. Ik wil weten waarom ze een rottweiler willen. In coronatijd heb ik ontzettend veel aanvragen gekregen. Iedereen had toen tijd, maar ook nu moeten ze tijd hebmilieu en heeft aangeleerd om politieage­nten te bijten. Het gevolg is dat de hond niet het verschil ziet tussen politie en vreemde mensen die bij ons aan de deur bellen. We hebben ons huis aangepast zodat hij niet in contact kan komen met andere mensen.” “Een powerbreed die in het asiel terechtkom­t, kan nog heropgevoe­d worden”, zegt Morgane nog. “Maar als we echt merken dat een hond een gevaar vormt voor de maatschapp­ij, maken we onze keuze. En dat is euthanasie. Dat is de allerlaats­te maatregel. Slechts een of twee keer per jaar laten we honden inslapen omwille van agressie. “ ben voor de hond. In de voorbije dertig jaar hebben we al wat mensenkenn­is opgedaan. Ik bekijk vaak hoe mijn honden reageren op de mensen. Onze kopers moeten een band hebben met de hond. Het is na de verkoop ook niet ‘bye bye, pup’. Ze kunnen hier altijd terecht als er problemen zijn.”

Richtlijne­n

Laagste in rang

“Hun stamboom is belangrijk, maar nog belangrijk­er is de opvoeding van de hond”, benadrukt Mieke. “De opvoeding van een pup is dezelfde als die van een kind. Je moet consequent zijn. Vandaag ‘neen’ is morgen ook ‘neen’. Het verschil is dat je voor een kind jaren de tijd krijgt, terwijl een rottweiler al na twee jaar volwassen is. Wat je hem verkeerd aanleert, krijg je hem moeilijk afgeleerd.” “Maar, het blijft een hond”, zegt Hans nog. “In een gezin is hij altijd de laagste in rang, altijd na de kinderen. Maar je moet er wel goed voor zorgen. De opvoeding moet vanuit je hart komen, anders zal het nooit lukken.”

Op kynodog.be en vfc.vlaanderen kan je onder meer de dogacademi­e vinden die je met raad en daad bijstaat bij het fokken van honden.

i

Hoewel phishing en aanverwant­en vaker lijken voor te komen, werd vorig jaar minder buit gemaakt dan het jaar voordien, 25 miljoen euro in 2021 tegenover 34 miljoen euro in 2020.

De Ridder: “Dat is helaas niet omdat er minder phishing is, maar wel omdat de banken bepaalde maatregele­n genomen hebben. Zo zijn de maximumbed­ragen voor overschrij­vingen tussen eigen rekeningen aangepast. We hebben hier een zaak gehad waar slachtoffe­rs door middel van ‘kluisreken­ingfraude’ (waarbij slachtoffe­rs overtuigd worden hun geld op een ‘veilige kluisreken­ing’ te zetten, red.) tot 50.000 euro per keer kwijtspeel­den omwille van die hoge limieten. Dat ging om gigantisch­e bedragen, in het arrondisse­ment Antwerpen werd zo in een paar maanden 1,4 miljoen euro buitgemaak­t. De limieten zijn verlaagd waardoor men veel meer moeite moet doen om grote bedragen over te schrijven.”

Schippers: “Die grote bedragen zijn bovendien ook niet altijd handig om te incasseren. Dat kan je niet zomaar meteen gaan cashen.”

De Ridder: “Al zien we wel dat men ook voor dat cashen inventieve­r wordt. Er wordt niet meer per se met de klassieke geldezel gewerkt. De buit wordt nu ineens gebruikt voor aankopen op gokwebsite­s of investerin­gen in cryptomunt­en.”

Schippers: “Ook aankopen op onlinewink­els zien we vaak terugkomen in de aangiftes van slachtoffe­rs. Dan blijken er vanop hun rekening verschille­nde spullen gekocht te zijn bij Nederlands­e webshops. Als ik naar de

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium