Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De watersnood van 1953

- Ria Geluk

In 2023 is het zeventig jaar geleden dat Zeeland de Noordzee over zich heen kreeg. Het Watersnood­museum is hier een blijvende getuige van. Tegelijk kijkt het ook naar de oplossing die de Nederlande­rs bedachten én naar de toekomst.

Het museum werd in 2001 opgericht in caissons uit de Tweede Wereldoorl­og. Na de dijkbreuk dienden ze als tijdelijke beschermin­g van Schouwen-duiveland.

DE FEITEN

Op 31 januari 1953 om 19 uur ontwikkelt zich over de Noordzee een storm. Zes uur later bij vloed breken in Zeeland de eerste dijken. Er voltrekt zich een catastrofe met ondergelop­en eilanden, verdwenen huizen en 1.836 mensen die verdrinken. Rita Geluk was toen een kind van zes. “We zaten met ons gezin en drie buurtkinde­ren in onze boerderij op Schouwen-duiveland”, vertelt de initiatief­neemster van het Watersnood­museum. “Twee mannen klopten op de deur: de dijk is gebroken, het water komt! Ze konden niet meer terug naar huis, zo vlug liepen de straten onder. We vluchtten in het donker op het dak, wisten niets van familie of vrienden die verderop woonden.

De enige communicat­ie waren de lichtjes. Ging er ergens een lichtje uit, dan wist je dat het huis was ingestort…”

De boerderij van Rita bleef overeind. In caisson 2 worden deze en andere verhalen gebundeld en besef je dat dit nooit meer mag gebeuren. “Daarover gaat het in caisson 3”, zegt Rita. “We belichten de wederopbou­w en hoe Nederland met de Deltawerke­n een oplossing vond. Maar wat ze toen vergaten, was dat het gevaar niet alleen uit de zee komt. Zeeland ligt ook in de delta van Rijn, Maas en Schelde. In 1993 en 1995 bleven we maar net gespaard van nieuwe overstromi­ngen. Met Ruimte voor Rivieren, een project om de dreiging vanuit de rivieren aan te pakken, is het vandaag in Zeeland veilig wonen. Maar we moeten ons bewust blijven van de kracht van het water. In caisson 4 tonen we dat dit een wereldwijd probleem is.”

DE HERDENKING

Rita is nu vrijwillig­ster in het Watersnood­museum en werkt volop mee aan de herdenking in 2023. “Dat was vroe

medeoprich­tster en vrijwillig­ster van het Watersnood­museum ger even anders”, zegt ze nog. “Veertig jaar is de ramp blijven liggen. Niemand sprak erover, er was de wederopbou­w en verdriet verwerkte je op jezelf. Met ons museum blijven we deze gebeurteni­s, die het landschap van Zeeland heeft veranderd, herinneren en zijn we een inspiratie­bron voor anderen. Want als het om water gaat, kijkt de hele wereld naar Nederland.”

Watersnood­museum, Weg van de Buitenland­se Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk, Schouwen-duiveland, +31-111.644.382

dagelijks open van 10 tot 17u, in de winter gesloten op maandag

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium