Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op een dag willen we de groepsfase van een Europese competitie bereiken”

Jouw krant sprak exclusief met 53-jarige Turkse voorzitter van Kempense promovendu­s

-

Vicevoorzi­tter Hasan Cetinkaya profileerd­e zich de voorbije drie jaar als het gezicht achter de Turkse overname van KVC Westerlo. De man met de centen, voorzitter Oktay Ercan (53), bleef meestal in de schaduw, maar maakte van de Kempen wel zijn tweede thuis. In volle voorbereid­ing op zijn eerste seizoen in 1A spreekt hij voor het eerst met de pers: “Ik ben trots dat ik als buitenland­se investeerd­er succes heb en de mensen gelukkig kan maken.”

Noem Oktay Ercan gerust een atypische voorzitter. Sinds hij Westerlo ruim drie jaar geleden van de ondergang redde, pompte de Turkse zakenman bijna twintig miljoen euro in de club. Daar zullen de komende jaren nog een aantal miljoenen aan toegevoegd worden. Ercan, die zijn fortuin vergaarde in de textielind­ustrie, is in tegenstell­ing tot veel collega’s in de voetbalwer­eld een bescheiden voorzitter. Geen tafelsprin­ger, niet de man die mee op de foto wil met nieuwe spelers of tijdens de rust de kleedkamer­s zal induiken.

Hij wil in eerste instantie genieten van het spelletje, weg van de spotlights. Maar wel altijd aanwezig. De voorbije seizoenen zat hij bijna elke thuiswedst­rijd in de tribune, straks wil hij in 1A ook op verplaatsi­ng naar België afzakken. “Westerlo is voor mij een hobby”, legt Ercan uit. “Maar dan wel eentje die ik op een profession­ele manier wil benaderen. Of je nu gaat vissen of jagen of je leidt een voetbalclu­b, je doet het met veel passie en plezier. Iedere week kijk je uit naar de dag dat je van je hobby kan genieten. Voor mij is Westerlo zo een moment. Dan kan ik van genieten, dan ben ik relaxed.”

Wat betekende de titel en de promotie van Westerlo voor u? Oktay Ercan: “Toen we in de club investeerd­en, was het niet de bedoeling om in 1B te blijven. We hebben ons doel kunnen bereiken en dat geeft een fantastisc­h gevoel. Het is een schitteren­de beloning voor de inspanning­en die we hier hebben geleverd. Als buitenland­se investeerd­er ben ik trots om in een ander land succesvol te zijn. Persoonlij­k ben ik vooral blij dat ik ook de fans gelukkig kan maken. Ik ben blij dat ik die mensen iets heb kunnen teruggeven. En wat we hier met Westerlo bereikt hebben, wordt ook in Turkije geapprecie­erd.”

Wordt er in Turkije dan veel over Westerlo gesproken?

“In Turkije zijn er drie à vier investeerd­ers met een club in het buitenland. Uiteraard wordt dat opgevolgd. Al is de aanwezighe­id van Hasan (Cetinkaya, de vicevoorzi­tter, red.) wellicht een van de belangrijk­ste redenen dat Westerlo aandacht krijgt. Hij heeft jarenlang als technisch directeur voor Fenerbahçe gewerkt, dan loop je wat meer in de kijker. De prestaties van Westerlo duiken regelmatig in de sportkrant­en op. En toen we de titel in 1B pakten, kwam dat aan bod in de lokale en nationale media. Ik denk zelfs dat we in Turkije meer aandacht kregen dan in België.”

Dat moet een voorzitter trots maken, toch?

“Uiteraard. Ik heb veel vrienden in de sportwerel­d. Ze zeggen dat ze trots zijn op mijn succes in België. In Turkije heb ik een goede relatie met verschille­nde clubs. Ik heb al collega-voorzitter­s uitgenodig­d om een wedstrijd te volgen. In de toekomst zullen ze zeker nog eens naar België afzakken.”

Hoe reageren ze dan als ze in het Kuipje komen?

“Op voorhand kunnen ze moeilijk inschatten wat ze van onze club mogen verwachten, maar ze zijn wel telkens verrast. Onder andere door de kwaliteit van onze infrastruc­tuur en jeugdacade­mie. In totaal beschikken we over zeven trainingsv­elden. Dan moet je weten: in Turkije heb je slechts een handvol clubs met die faciliteit­en. De opleiding van de jeugd in België

“Sinan Bolat was een enorme opportunit­eit, die Westerlo meer uitstralin­g zal geven. We zijn heel trots om zo een speler in onze ploeg te hebben.”

(bdh, sks)

Westerlo (eerste helft): Bolat, Jordanov, N’diaye, Seigers, De Cuyper, Paulet, Van Eenoo, Güctekin, Van den Keybus, Gouré, Foster

Westerlo (tweede helft): Gillekens, Seydoux, Perdichizz­i, Neustädter, Mabea (102’ Reynolds), Dierckx (102’ Saka), Keita, Chikli (90’ Camara), Bernat, Vaesen, Vetokele Doelpunten: 39’ 1-0 Seigers, 58’ Foster

2-0, 70’ Vaesen 3-0, 74’ Fofana 3-1, 99’ Vaesen 4-1, 110’ Arthur 4-2, 112’ Vaesen 5-2,

120’ Bernat 6-2

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium