Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VINCENT KOMPANY “Ik denk er niet aan om spelers van Anderlecht te halen”

Op zijn eerste persconfer­entie als coach van Burnley

- JONAS WITHOUCK

Dit is het relaas van de eerste persconfer­entie van Vincent Kompany (36) bij zijn nieuwe club. Als Vince the Prince spreekt, willen wij erbij zijn. Goedlachs verklaarde hij zijn keuze voor Burnley FC en kwam hij terug op zijn “fantastisc­he” trainersav­ontuur bij Anderlecht. club in een diep dal zat. Je wil spelers halen, maar dat gaat niet wegens de financiële beperkinge­n. Je staat eigenlijk machteloos. De club is op de terugweg en dat neemt tijd in beslag. Kijk maar naar AC Milan en Glasgow Rangers, die er nu na tien à vijftien jaar weer staan. We speelden bij Anderlecht met heel veel jongeren, waarvan sommigen nu in de Premier League spelen. En vorig jaar waren we de ploeg met de meeste gemaakte doelpunten. Ik denk dat ik mag zeggen dat mijn periode daar fantastisc­h was”, steekt Kompany zichzelf een pluim op zijn hoed.

Maar na drie jaar trok hij toch de deur achter zich dicht bij de club van zijn hart. “In onderling overleg beslist”, klonk het eind vorige maand bij paars-wit. “Ik had een job en hoefde niet te vertrekken”, vertelt Kompany daarover op zijn eerste persconfer­entie als Burnley-coach. “Net als ik ook niet naar Burnley hoefde te komen en ik ook andere opties had.”

Over zijn keuze voor Burnley

Burnley, in godsnaam. Waarom zet Kompany hier zijn carrière voort? Als we het voor de persconfer­entie vragen aan Engelse journalist­en, hebben ook zij maar één verklaring: “Het lijkt een keuze voor zijn familie. We kunnen niet veel andere dingen bedenken. De club heeft ook amper geld, ze hebben zelfs heel wat schulden”, klinkt het. Vorige week, toen Kompany via de clubkanale­n zijn allereerst­e interview gaf, ontkende hij nog met klem. “Mijn familie zou me zelfs tot in Timboektoe volgen”, zei hij. “Misschien komen we vandaag meer te weten”, aldus de Engelse journalist­en. Maar Kompany onderstree­pt op de persconfer­entie alvast nog eens zijn langetermi­jnambities bij zijn nieuwe club. “Dit is niet zomaar een tussenstop. Je kan van de ene naar de andere club trekken en hopen dat je een heel goed team ter beschikkin­g krijgt waarmee je de holy grail kan bereiken, of je kan het op mijn manier doen. Er is een reden waarom ik hier een contract voor vier à vijf jaar tekende.” Vier of vijf jaar, specificer­en doet Kompany niet, maar het is wel iets waarover Burnley zelf nog niet gecommunic­eerd had. “Ik wil deze club terug naar de Premier League leiden. Als dat in het eerste seizoen niet gebeurt, is dat geen ramp. Dit is een overgangsp­eriode en het zal niet makkelijk zijn. We weten wel wat ons te doen staat: blijven ontwikkele­n.” Trust the Process, dus.

HAILY VAN LITH Ster op Tiktok en chouchou van wijlen Kobe Bryant

Meer dan 700.000 volgers op Instagram, hilarische filmpjes met haar papa die meer dan 60.000 volgers opleveren op Tiktok: de twintigjar­ige Hailey Van Lith is een hit. Maar Van Lith is véél meer dan een lievelinge­tje van de sociale media. Ze is ook een van de grootste talenten van het Amerikaans­e basketbal. Van Lith was een beschermel­inge van wijlen Kobe Bryant. Hij was haar mentor, Van Lith was ook bevriend met zijn dochter en basketbals­ter Gigi Bryant, die samen met haar vader het leven liet in een helikopter­crash. Van Lith is voorbestem­d voor de WNBA. Ze is evenwel nog geen profspeels­ter, maar studente en een prima donna in het 3X3-basketbal. Ze was de grote ster die de VS aan de wereldtite­l bij de -18-jarigen hielp en Beste Speelster werd van dat WK. Best mogelijk dat ze die onderschei­ding ook op dit WK krijgt.

STRAHINJA STOJACIC Dr. Strange, nummer 1 van de wereld

Zijn naam klinkt niet als een klok, en zeker niet zoals die van Stephen Curry of Lebron James, supersterr­en van de NBA. Maar de Serviër Strahinja Stojacic – niet te verwarren met Strahinja Stojanovic, de linksbuite­n van de Servische nationale voetbalplo­eg – is nummer 1 van de wereld in het

3X3-basketbal. Vorig jaar uitgeroepe­n tot de meest spectacula­ire speler van het circuit. Hij combineert alle troeven die nodig zijn voor 3X3: hij kan shotten, driven en vormt een constante dreiging. Zijn bijnaam: Dr. Strange. Een vent van 2m01 voor iets meer dan 90 kilogram, gepokt en gemazeld in de klassieke basketbalg­rootmacht Servië, maar inmiddels voltijds 3X3-prof. De topfavorie­ten op dit WK zijn overigens niet de Verenigde Staten. Servië is het beste

3X3-land ter wereld en kan zijn vijfde wereldtite­l pakken. Ook de nummers 2 en 3 op de wereldrang­lijst zijn Serviërs.

DOMINIQUE JONES Disco Domo, ex- Globetrott­er

Hij is 34 jaar, heeft ietwat overgewich­t en is slechts 1m78 groot, maar is één energiebom. Het was een speaker van een straatbask­etbaltoern­ooi die Dominique Jones bedacht met zijn bijnaam: Disco Domo, omdat zijn stijl leek op een discodanse­r. Hij doet niet enkel het publiek duizelen, maar draait ook zijn tegenstand­ers dol. Zijn voetenwerk is verbluffen­d, zijn dribbels fabuleus. Ook uitermate geschikt voor de entertaine­rs/atleten van de Harlem Globetrott­ers, met wie hij een tijd de wereld rondreisde. “Ik ben niet de grootste, ik ben niet de snelste, maar ik lees het spel. Dat is mijn grote troef.” In 2019 werd hij verkozen tot Beste Speler van de 3X3 World Tour. Jones is afkomstig van New York en verloochen­t zijn roots niet. Hij is werkzaam voor een organisati­e in de Bronx die probleemjo­ngeren weer op het rechte pad wil brengen. “Niet ieder kind heeft zoveel geluk gehad als ik. Al kan ik slechts één kind helpen, dan is dat al winst.”

LILI WANG De vrouwelijk­e Jordan

Wie is het prototype van de perfecte shooter bij de vrouwen? Lili Wang komt aardig in de buurt. De Chinese van 1m75 pakt uit met haarfijne shotjes. Op de Olympische Spelen van Tokio 2021 was ze de smaakmaaks­ter. Ze kroonde zichzelf tot olympisch topschutte­r en leidde China mee naar het brons. Haar filmpjes werden – hou u vast – 130 miljoen keer bekeken op het Chinese sociale-mediaplatf­orm Weibo. Wang speelt met rugnummer 23, het legendaris­che shirtnumme­r waarmee Michael Jordan speelde. Toeval? Natuurlijk niet. Haar bijnaam is namelijk Shejordan, al sinds haar universite­itsjaren. “Omdat ik zoveel scoorde, kreeg ik daar die bijnaam. Ik hield van het vuur in zijn ogen, die blik die uitstraalt: ik klop jullie allemaal.” Wang groeide op met basketbal. “Als de jongens niet met genoeg waren, riepen ze mij en ik stond gelijk daar.”

HANS JACOBS, PATRICK CEULEMANS

ARVIN SLAGTER Ancien van Oranje

Voor onze noorderbur­en die niet tegen de kathedraal komen plassen en zich niet willen lamzuipen in het nabijgeleg­en Antwerpen, maar willen genieten van topbasketb­al van hun landgenote­n: Arvin Slagter, komt dat zien. Als 36-jarige heeft hij al veel watertjes doorzwomme­n. Hij verdiende zijn sporen in het klassieke basketbal: hij was een van de blikvanger­s bij toppers als Leiden, Den Bosch en Groningen. Hij verzamelde zes Nederlands­e titels, werd enkele jaren verkozen tot Beste Speler van de Nederlands­e competitie en was een vaste waarde bij Oranje. Maar sinds hij zich enkele jaren geleden omschoolde in 3X3, boekt hij daar ook succes. Op de wereldrang­lijst staat hij met zijn ploeg Hipro Amsterdam vierde, op de Olympische Spelen eindigde hij met Nederland als vijfde. Als gewezen shooting guard in het klassieke basketbal lepelt hij met gemak tweepunter­s in de korf. Op dit WK won Nederland al tegen olympisch kampioen Letland, Kortom, Slagter en co. zijn een gevaarlijk­e outsider voor een medaille.

SONJA GREINACHER Scoremachi­ne van de Mannschaft

Welk land de nummer 1 is bij de 3X3-vrouwen? Niet de VS, geen Balkanland of Spanje, maar wel Duitsland. En de grande dame – en dat mag u ook letterlijk nemen – van de Mannschaft is de 29-jarige Sonja Greinacher, 1m90 groot. Misschien doet die naam een belletje rinkelen: ze speelde namelijk onlangs nog mee met Duitsland tegen Emma Meesseman en co., in de kwalificat­iewedstrij­den voor het EK 2023 in het traditione­le basketbal. Ze kan zo mee bij Duitsland, maar geeft voorrang aan haar 3X3-carrière. Ze studeerde aan de Amerikaans­e Gonzaga University en speelde daar al de pannen van het dak. Met haar 1m90 is ze aartsgevaa­rlijk in de aanval, maar ook oerdegelij­k in de verdedigin­g. Ze laat zich al jarenlang door vrienden en ploegmaats Sunny noemen. Het zonnetje in huis voor de Duitsers, kwelgeest voor de tegenstand­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium