Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag jarig

- TOM VETS

> Ariana Grande > Greg Lemond > Paolo Maldini > Maurits De Schrijver > Ruben Block > Gwendolyn Rutten

Er ging vrijdagmid­dag een schokgolf door radioland: Radio 2 kondigde onverwacht aan dat het op 1 juli stopt met De Madammen, het programma dat Cathérine Vandoorne (51) en Anja Daems

(54) al presentere­n sinds oktober

2007. Die laatste weet nu al dat ze een traan gaat wegpinken.

Ze leken voor eeuwig vastgeroes­t in het blok van 10 tot 12u op Radio 2, maar komende vrijdag is het definitief afgelopen met De Madammen. “Onze mailbox puilt al uit van de berichten. Het is allemaal behoorlijk emotioneel”, reageert Anja Daems. “Ik had wel verwacht dat de mensen verrast zouden zijn, maar ik had niet verwacht dat ze zo ontzet zouden zijn. Het is hartverwar­mend.” “De Madammen schreven de voorbije vijftien jaar een bijzonder mooi verhaal op Radio 2”, zegt nethoofd Rino Ver Eecke. “Elk verhaal heeft een begin, maar ook een einde. We voelden dat we dat eindpunt bereikt hadden. Het idee is om te stoppen op een hoogtepunt, om vanaf het nieuwe radioseizo­en in september met een nieuw verhaal te starten. De Madammen was nog altijd een van de best beluisterd­e programma ‘s van Vlaanderen, maar niks is voor eeuwig.”

Mee beleven

Daems noemt de toekomst vooral spannend. “Toen de beslissing was genomen, overkwam me een vreemd gevoel. En dat is er nog steeds. Zowel voor Cathérine als mezelf zijn dit vijftien jaar geweest waarin er ontzettend veel gebeurde in ons persoonlij­k leven. De luisteraar­s hebben dat allemaal mee mogen beleven, onze zwangersch­appen bijvoorbee­ld. Cathérine is ook getrouwd, en ze verloor haar ouders.” “Een programma met drie vrouwen waarin alle mogelijke lifestyle-onderwerpe­n aan bod komen”, zo kondigden Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Ilse Van Hoecke De Madammen aan toen het programma op 14 oktober

2007 van start ging. Van Hoecke gaf haar plaatsje in 2013 door aan Leki. Die werd in 2014 opgevolgd door Britt Van Marsenille, die in

2019 op haar beurt de fakkel doorgaf aan Siska Schoeters. “Wij zijn altijd een emotionele band blijven behouden. Ze maken nog altijd deel uit van ons leven. Cathérine en ik brachten ons huishouden mee en we wisten alles van elkaar. Wij kunnen elkaar ook perfect lezen.”

Hoogtepunt­en

Vijftien jaar De Madammen leverde veel hoogtepunt­en op. “Zoals onze buitenland­se trips”, aldus Daems. “In 2007 was dit één groot radio-experiment. Het programma moest echt in de markt worden gezet, en daardoor hebben we in die eerste jaren heel wat gedaan. Zo waren er citytrips naar Londen, Amsterdam, Barcelona, Parijs ... Maar de warmste herinnerin­gen bewaar ik aan de persoonlij­ke gesprekken die we hadden terwijl de muziek aan het spelen was. We hebben lief en leed gedeeld. Alleen sinds de komst van Siska presenteer­den we niet meer in duo in de studio.” Volgens Anja gaat het een zeer emotionele week worden. “Omdat het elke keer een afscheid gaat worden van al onze vaste gasten. Ik ben slecht in afscheid nemen. Gelukkig doet Cathérine dat altijd met heel veel woorden, en ik met heel weinig woorden. Maar tranen gaan er zeker en vast vloeien.”

In juli en augustus is er een tijdelijk programma met An Reymen aan de kust. En wat vanaf september? “We hebben met zowel Anja, Catherine als Siska heel wat nieuwe plannen, maar daarover binnenkort meer”, belooft nethoofd Rino Ver Eecke.

“Ik ben slecht in afscheid nemen. Gelukkig doet Cathérine dat altijd met heel veel woorden, en ik met heel weinig woorden.”

De Madammen, van maandag tot vrijdag om 10u op Radio 2

i

 ?? ?? 29 (Amerikaans­e zangeres)
29 (Amerikaans­e zangeres)
 ?? ?? 47 (politicus)
47 (politicus)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium