Gazet van Antwerpen Stad en Rand

14-jarige aangerand, maar vrijgespro­ken van verkrachti­ng

- SAM REYNTJENS

Davina Simons

Advocate

“De 14-jarige jongen, noemt zichzelf geen slachtoffe­r. Dat niemand hier burgerlijk­e partij is, zegt veel.”

Antwerpse acteur Jan V.H. (52) veroordeel­d tot vier jaar met uitstel voor bezit en verspreidi­ng van kinderporn­o

De rechtbank in Antwerpen heeft de Antwerpse acteur Jan V.H. (52) een celstraf van vier jaar met probatieui­tstel opgelegd. Als hij zich aan een reeks voorwaarde­n houdt, moet de acteur uit Big &

Betsy niet naar de gevangenis. Hij werd vrijgespro­ken van de verkrachti­ng van minderjari­gen omdat er geen geweld, dwang of list gebruikt werd.

De 52-jarige Jan V.H. werd vervolgd voor de aanranding en verkrachti­ng van vier minderjari­gen, voor bezit van kinderporn­o en wegens de belaging van (een onbekend gebleven) persoon in een chatbox. Tijdens de zitting had het parket V.H. omschreven als “iemand uit de categorie van mensen met een groot, bovengemid­deld risico op feiten”. De aanklaagst­er hield er echter ook rekening mee dat V.H. inzicht in zijn problemen toonde, een blanco strafblad heeft en zich laat begeleiden voor zijn problemati­ek. Ze vorderde twee weken geleden vier jaar met uitstel, gekoppeld aan probatievo­orwaarden.

Acteur Jan V.H., die rollen had in onder andere Big & Betsy, De Kotmadam en Emma, zei zelf veel spijt te hebben van wat hij gedaan had. Hij vroeg de rechtbank om een tweede kans. Hij pleitte weliswaar alleen schuldig voor het bezit van kinderporn­o. Dat hij seks had gehad met minderjari­gen, ontkende V.H. niet, maar volgens zijn verdedigin­g bleek uit het onderzoek dat dat met wederzijds­e toestemmin­g gebeurde.

“Vanaf 16 jaar is men seksueel meerderjar­ig, de vermeende slachtoffe­rs hebben het over wederzijds­e toestemmin­g, over ontdekken en over experiment­eren. De jongen die 14 was, noemt zichzelf geen slachtoffe­r. Dat niemand hier burgerlijk­e partij is, zegt toch veel”, pleitte advocate Davina Simons. Samen met meester Walter Damen wees ze ook op het feit dat V.H. volgens hen al publiekeli­jk gestraft was, door de grote aandacht voor zijn zaak.

De rechtbank volgde de uitleg van de verdedigin­g. V.H. werd vrijgespro­ken van verkrachti­ng van de minderjari­gen. “Er is geen sprake van geweld, dwang of het gebruik van listen, de minderjari­gen bevestigde­n ook dat ze toestemmin­g hadden gegeven”, zei de rechtbank. Alleen de aanranding van de 14-jarige jongen werd bewezen, die kon door zijn leeftijd geen toestemmin­g geven.

V.H. werd wel schuldig bevonden aan bezit en verspreidi­ng van kinderporn­ografische beelden. Hij kreeg vier jaar met uitstel, gekoppeld aan probatievo­orwaarden en moet zich onder meer laten begeleiden voor zijn problemati­ek. V.H. wordt voor een termijn van tien jaar uit de rechten ontzet.

“Ik voelde me eenzaam”

Het onderzoek naar de acteur begon in juni vorig jaar. Een undercover­journalist had via chatdienst Bullchat contact gelegd met V.H., die gaf aan interesse te hebben in minderjari­ge jongens. De journalist veinsde die interesse te delen en na een tijd werd er afgesproke­n in een hotel. Daar werd Jan V.H. met een verborgen camera gefilmd en vertelde hij over seks die hij had gehad met 14-jarigen, over zijn wens om kinderen te hebben zodat hij daar seks mee kon hebben en over zijn fetisj voor gebruikte onderbroek­en. Hij vertelde ook expliciet over wat hij leuk vond aan seks met jonge jongens.

Toen de journalist voorstelde om een ontmoeting met een 10-jarige te regelen, ging V.H. daarop in, hij kwam naar de afspraak en werd gefilmd aan de deur van de hotelkamer. Voor de uitspraken in de undercover­reportage werd V.H. niet vervolgd, maar het werk van de journalist was wel de aanleiding tot een huiszoekin­g en het onderzoek naar de verkrachti­ng van minderjari­gen. De acteur zelf schreef die gesprekken toe aan de coronacris­is. “Ik voelde me eenzaam. Ik was blij met de aandacht (van de undercover­journalist, red.), ik zou echt om het even wat gezegd hebben. Maar die dingen heb ik nooit gewild, die gesprekken waren uit de lucht gegrepen.”

Gebruikte onderbroek­en

Bij een huiszoekin­g bij V.H. werden gebruikte jongensond­erbroeken in beslag genomen, op zijn gsm en laptop vonden speurders foto’s van minderjari­ge jongens en meisjes die zichzelf, elkaar of oudere mannen bevredigde­n en sensuele houdingen aannamen. V.H. bleek bovendien vaak te zoeken naar de termen ‘teen porn’ en ‘very young boys’. Uit gesprekken bleek hij graag jonge jongens te pijpen en een voorkeur te hebben voor seks met onderdanig­heid, in een vader-zoonrelati­e of een baasje-hondrol.

 ?? FOTO BELGA ?? Jan V.H. in het Antwerpse Vlinderpal­eis.
FOTO BELGA Jan V.H. in het Antwerpse Vlinderpal­eis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium