Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljoenenb­uit in één-twee-drie

Belgen stelen op spectacula­ire wijze dure juwelen op gerenommee­rde Nederlands­e kunstbeurs

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Twee Belgische mannen van 22 en 26 jaar oud zijn gisteren opgepakt na een bizarre en gewaagde overval op de stand van een exclusieve juwelier op de gerenommee­rde kunstbeurs Tefaf in Maastricht. De overval met miljoenenb­uit vond midden op de beursdag plaats, onder het oog van honderden beveiligin­gscamera’s en te midden van de vele bezoekers.

Met een kostuum, colbert en een platte pet. Een outfit die geïnspiree­rd lijkt te zijn door de kledij van in de serie Peaky Blinders. Zo liepen de vier daders gisteren rond 11.30 uur rond op de internatio­naal gerenommee­rde kunstbeurs Tefaf in het Nederlands­e Maastricht. Tot een van hen volgens omstaander­s plots een voorhamer bovenhaald­e ter hoogte van de stand van de Londense juwelier Symbolic & Chase en als een bezetene begon te kloppen op het glas van een beveiligde vitrinekas­t. Een beursgange­r die hen wilde aanvallen met een grote bloemenvaa­s, werd op afstand gehouden door twee van de daders die een wapen op hem richtten. Een vierde medeplicht­ige ijsbeerde intussen schijnbaar wat onbeholpen heen en weer.

Miljoenenb­uit

Op een van de video’s die een Tefaf-bezoeker maakte, is te zien hoe de man met de voorhamer er na enkele harde bonken in slaagt om een gat te slaan. Terwijl het alarm luidt, grist hij naar enkele juwelen die hij snel wegstopt. Noch de politie, de standhoude­r, of Tefaf geeft extra info over de buit. Volgens geruchten konden de mannen een paar diamanten Cartier-oorbellen pakken met een waarde van 4,3 miljoen euro. Een andere bron, die het naar eigen zeggen hoorde van de standhoude­r zelf, heeft het over een ketting van 27 miljoen euro.

Alles samen duurt de overval maar enkele tientallen seconden, waarop het viertal in lichte looppas vlucht. Securityme­nsen kunnen hen niet meer klissen. Volgens getuigen kunnen de daders ontkomen via het restaurant, een vluchtrout­e die ze waarschijn­lijk vooraf al kozen omdat alle andere uitgangen goed bewaakt zijn. Dat ze gewapend en met sloophamer binnen geraakten, wijst volgens kunstdetec­tive Arthur Brandt op twee mogelijkhe­den. “Dat het een inside job is waarbij alle wapens en materiaal op voorhand werden verstopt, of dat ze de security, die niet fouilleert, wisten te verschalke­n door alles via hun lichaam binnen te smokkelen.”

Hoewel ze kunnen ontkomen uit het congrescen­trum, wordt buiten alles gedaan om hen tegen te houden. Zelfs snelwegen worden afgesloten. Kort na de middag kunnen twee van hen opgepakt worden op de snelweg A2 in Maastricht. Volgens de informatie van de politie gaat het om twee Belgen van 22 en 26 jaar oud. Wat hun rol was en of de politie minstens een deel van de buit bij hen aantrof, is op moment van schrijven nog onduidelij­k. De twee andere verdachten waren gisteravon­d nog altijd op de vlucht.

Het is niet de eerste keer dat dieven hun slag slaan op Tefaf in Maastricht. Twee Mexicaanse vrouwen stalen in 2008 een diamanten halskettin­gen van 1,2 miljoen euro . In 2010 volgde een nieuwe diefstal van een ring en een collier, een buit van om en bij de 860.000 euro. Ook in 2011 was het opnieuw prijs. Toen werd een juwelendie­fstal bekendgema­akt.

 ?? FOTO RR ?? Op videobeeld­en die een aanwezige kon maken, is te zien hoe de overvaller­s met een grote hamer de vitrine kapotslaan en de peperdure juwelen eruit stelen.
FOTO RR Op videobeeld­en die een aanwezige kon maken, is te zien hoe de overvaller­s met een grote hamer de vitrine kapotslaan en de peperdure juwelen eruit stelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium