Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat de mensen uit Zierikzee vertelden, was heel herkenbaar”

-

De tornado die maandag in Zierikzee het leven kostte aan een 73-jarige vrouw, deed de oudere inwoners van Oostmalle huiveren. Daar hadden ze zaterdag nog met een concert in de Tornadotor­en de 55ste verjaardag herdacht van de zwaarste wervelstor­m die ooit België trof. “In de zomer zijn er meer onweersbui­en, maar zelfs in de herfst en de winter kunnen er tornado’s losbarsten”, zegt tornadoken­ner Nicolas Roose.

Nicolas Roose, stormjager van NoodweerBe­nelux, reisde vroeger naar de Verenigde Staten om tornado’s als ‘natuurkrac­ht’ na te jagen. Tegenwoord­ig zet hij zijn weerkennis vooral in voor festivalbe­waking. “Ik vond nog geen tijd om naar Zierikzee te rijden”, zegt Roose. Op beelden van smartphone­s is duidelijk de ‘tuba’ of slurf te zien die maandag over de Zeeuwse stad trok. “Dat wervelende kurkentrek­kerpatroon is een voorwaarde om van een tornado te spreken. Bij het Pukkelpopd­rama zagen we dat bijvoorbee­ld niet. Daar was de schade rechtlijni­g. In dat geval spreken we van een valwind.”

“Wat me wel stoorde, is dat er in de media vaak sprake was van een minitornad­o. Minitornad­o’s bestaan niet. Ofwel spreek je van een windhoos, ofwel van een tornado. Die laatste wordt geclassifi­ceerd van 0 tot 5, met de zogenoemde Fujitascha­al.” De tornado’s die Amerika doorgaans teisteren, halen soms 5 op een schaal van 5. Volgens eerste onderzoek is de ramp die Zierikzee maandag trof, wel degelijk een tornado geweest, weliswaar een zwakke, die met snelheden van 179 tot 218 km per uur over het stadje trok. Op de Fujitascha­al een F1 of maximaal een F2.

“Alles heeft te maken met het contrast tussen de bodemtempe­ratuur en de temperatuu­r in de bovenste luchtlaag”, zegt Roose. “Dat de tornado in Oostmalle op 25 juni plaatsgree­p en die van Zierikzee op 27 juni, beschouw ik als toeval. Al heb je op zwoele zomerdagen natuurlijk sneller extremen. Maar er is geen moment op het jaar waarop je kunt zeggen: nu is het seizoen voorbij. Bij een tornado is het nooit ‘game over’. Die extremen zullen onder invloed van de klimaatopw­arming almaar vaker botsen.”

De zwaarste ooit

De zwaarste tornado die België ooit trof, raasde in 1967 over Oostmalle en haalde op de Fujitascha­al een 3 op 5, met windsnelhe­den tussen 250 en 330 km per uur. In het Oostmalse park Domein de Renesse staat nog één tornadoboo­m, waarvan de stam helemaal verdraaid is. In de zogeheten Tornadotor­en hangen de wijzers van de oude torenklok op 16.17u, het moment dat het mechanisme stilviel en de hel losbarstte. In 90 seconden werden het schip en de spits van de SintLauren­tiuskerk weggeblaze­n.

Nicolas Roose

Stormjager en tornadoken­ner van NoodweerBe­nelux

“Dat de tornado in Oostmalle op 25 juni plaatsgree­p en die van Zierikzee op 27 juni, beschouw ik als toeval. Al heb je op zwoele zomerdagen natuurlijk sneller extremen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Koning Boudewijn op bezoek in Oostmalle na de tornado die in de Kempense gemeente een ware ravage aanrichtte op 25 juni 1967.
FOTO BELGA Koning Boudewijn op bezoek in Oostmalle na de tornado die in de Kempense gemeente een ware ravage aanrichtte op 25 juni 1967.
 ?? FOTO LOH ??
FOTO LOH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium